Camp

Bancs

El 70% de les sucursals bancàries al Camp de Tarragona i l'Ebre han tancat en poc més d'una dècada

La falta d'oficines i les deficiències del servei indignen el territori, que respon amb referèndums i alternatives

Per ACN

Imatge d'una antiga sucursal bancària
Imatge d'una antiga sucursal bancària | ACN

Els municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre veuen amb impotència com el tancament d'oficines i la pèrdua de serveis bancaris avança sense aturador. Des del 2008 han tancat prop del 70% de les sucursals bancàries de la demarcació, passant de 800 oficines a només 261 en el tercer trimestre del 2021. El territori no estava per sota de les 300 entitats des del 1975, segons dades del Banc d'Espanya. No només això: la meitat dels 184 municipis no tenen ni oficina ni caixer. La situació ha obligat ajuntaments i veïns a moure's: des d'un referèndum a Cornudella de Montsant (Priorat) per exigir un caixer, a cursos de banca en línia per a gent gran a Calafell (Baix Penedès), davant l'anunci de tancament simultani de totes les entitats.

La lluita contra la bretxa digital

Tant UGT i CCOO s'han adherit a la Plataforma per una banca digna per a la Gent Gran i seran presents a la manifestació amb aquest motiu que tindrà lloc el pròxim 6 de març davant del Banc d'Espanya, a Tarragona. L'objectiu és assolir el compromís per part d'entitats bancàries i administracions públiques d'impulsar mesures que redueixin la bretxa digital.

El conjunt de la demarcació tarragonina s'ha quedat amb menys de la meitat de caixes i bancs en la darrera dècada. Des del 2008 han tancat a Tarragona 575 sucursals -prop d'un 70%- i està comportant problemes en el dia a dia dels usuaris, sobretot els de més edat. La comarca on és més flagrant la pèrdua d'oficines i caixers automàtics és al Baix Penedès.

Un fenomen present en poblacions petites

La pèrdua d'oficines és un fenomen especialment present en poblacions petites. Per exemple, tant a la Conca de Barberà com al Priorat tan sols queden oficines bancàries a la capital, Montblanc i Falset, respectivament. A Montblanc les cues i la indignació s'acumulen a la nova oficina 'store' de CaixaBank, d'uns 500 m2, que centralitza tots els serveis, després que hagin tancat les comptades oficines de la resta de la comarca, a l'Espluga de Francolí, Sarral i Vimbodí i Poblet -només obren si s'acorda una cita prèvia. Vimbodí, amb un alt nombre de població envellida, ho ha batallat i ha aconseguit que l'oficina del municipi torni a reobrir al públic, en divendres.

Prova pilot amb dotze pobles

L'any 2018, la Diputació de Tarragona, a través de BASE-Gestió d'Ingressos, va posar en marxa una prova pilot per instal·lar caixers automàtics en municipis petits que s'havien quedat sense serveis bancaris. Es va signar un conveni amb dotze ajuntaments del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i amb Caixa Bank.

La Diputació ara està buscant una altra fórmula per eixamplar aquesta experiència, sense CaixaBank, que s'ha negat a seguir operant. El president de BASE, Eduard Rovira, ha avançat a l'ACN que la institució està estudiant les "possibilitats jurídiques i tècniques" per contractar el servei a altres operadors -hi ha interès de Correus i Prosegur. La idea és arribar a un acord marc per tal que s'hi puguin adherir tots els municipis sense servei bancari on la població necessita disposar d'efectiu. "Impulsarem el mecanisme que convingui", ha garantit Rovira.

Comenta aquest article