Societat

Jornades gastronòmiques

Arriben les 17es Jornades de la Galera, «la joia de la corona» que enceta el calendari gastronòmic

Les jornades gastronòmiques, que tindran lloc de l'11 al 27 de febrer, comptaran amb 29 restaurants participants i també s'han programat diverses activitats a la Confraria de Pescadors

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació de les Jornades de la Galera, aquest matí a la Torre del Llimó. D'esquerra a dreta: Francisco de la Rosa, Juan Carlos Romera, Oliver Klein i Xavier Martí
Roda de premsa de presentació de les Jornades de la Galera, aquest matí a la Torre del Llimó. D'esquerra a dreta: Francisco de la Rosa, Juan Carlos Romera, Oliver Klein i Xavier Martí | Berta Ruiz

Arrenca el calendari gastronòmic 2022 amb les 17es Jornades de la Galera i la Cuina Marinera. Aquest matí, a la Torre del Llimó, s'ha fet la presentació d'aquestes jornades que s'encetaran el proper divendres 11 de febrer i s'allargaran fins el diumenge 27 de febrer. La roda de premsa ha anat a càrrec de l'alcalde Oliver Klein; el regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera; el president de l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils (AEHC), Xavier Martí, i el propietari del patrocinador Torelló Viticultors, Francisco de la Rosa Torelló.

29 restaurants participants i diverses activitats programades

En aquesta ocasió, les jornades gastronòmiques comptaran amb un total de 29 restaurants participants que oferiran un ampli ventall de menús –amb preus per a totes les butxaques– que tindran a la galera com a gran protagonista.

A banda de la proposta culinària dels establiments, també s'han previstes diverses activitats complementàries. Per als divendres 11 i 18 de febrer es farà l'activitat "Galeres en viu", de les 17 a les 18 hores, a la Confraria de Pescadors. En aquesta activitat es farà una visita guiada per les instal·lacions i els participants podran conèixer l'art de pescar galeres. Per al dissabte 19 de febrer, de les 11h a les 13h i de les 16.30 a les 18.30h, a la Confraria de Pescadors, tindrà lloc un taller familiar titulat "Garum, un vell condiment per a la galera" a càrrec de Kuan Um. El dissabte 26 de febrer al matí també s'ha programat una demostració de vela llatina i passejades amb llagut de la mà de l'Arjau i dels vogadors Vent d'Estrop. Enguany, donada la situació sanitària tampoc es podran celebrar ni la galerada al Port ni la fregida de galeres i calçots a la Cooperativa, ja que aquests dos actes reunien una gran aglomeració de persones.

Jornades de la galera: "La joia de la corona"

En la roda de premsa, l'alcalde Oliver Klein ha destacat que "comencem el calendari amb la 'joia de la corona' que són les jornades de la galera. Ja en són 17 edicions d'una promoció que va sorgir de posar en valor 'un marisc de pobre' –un producte molt local– i sobre el qual es va encetar una comunió perfecta entre Confraria, Cooperativa, restauració i l'Escola d'Hoteleria i Turisme".

Per la seva part, el regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera, ha comentat que s'inicia aquesta promoció amb moltes ganes després d'un període complicat, amb prudència, però amb molta il·lusió. Segons ha dit, "són unes jornades que serveixen per dinamitzar el municipi, la seva restauració i també el comerç". De fet, una trentena d'establiments comercials se sumen a les jornades decorant els seus aparadors amb productes relacionats amb la galera.

Menús molt variats i de molta qualitat

El propietari de Torelló Viticultors, Francisco de la Rosa Torelló, ha lloat la gastronomia cambrilenca, un referent arreu del país i ha apostat per seguir donant suport i col·laborant en aquestes jornades gastronòmiques. Finalment, el president de l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils, Xavier Martí, ha comentat que, "aquestes jornades són el nostre emblema, un producte humil que amb el temps s'ha anat revaloritzant no només aquí sinó arreu. Enguany hi participen 29 restaurants, tot un èxit, tenint en compte les dates. Aquests oferiran menús de molta qualitat, molt variats i per a totes les butxaques". Martí també ha afegit que, "aquestes jornades mouen molta gent a Cambrils i ja tenim moltes reserves de gent que les espera".

L’Apunt

Restaurants participants

Els restaurants participants oferiran una àmplia varietat de receptes amb la galera com a ingredient principal, des de les més tradicionals a les més innovadores. Els menús es poden consultar clicant aquí

1 ACUAMAR 

2 AL PUNT 

3 BARABAR 

4 BEC D'OR 

5 BRISAS DE MAR 

6 CAMBIUM 

7 CAN SOLÉ 

8 CASA PORT 

9 CONFRARIA DEL PORT 

10 DALL 'ITALIANO 

11 DEL MAR 

12 DENVER CAMBRILS 

13 EL CAPI 

14 EL PESCADOR 

15 EL PÒSIT 

16 EL PORTAL  

17 GERMANS MIQUEL'S 

18 LA STIVA 

19 LES BARQUES 

20 LES FONTS 

21 LLOP DE MAR 

22 L'ESCANDALL 

23 L'ORIGINAL, EXPERIÈNCIES GASTRONÒMIQUES 

24 MASET 

25 MIRAMAR 

26 MONSERRAT 

27 RESTAURANT CLUB NÀUTIC 

28 RINCÓN DE DIEGO 

29 VORA 

Programa d’activitats

Les activitats programades compten amb la participació d’entitats locals com la Confraria de Pescadors amb la visites guiades "Galeres en viu" i la reproducció del vídeo "La Pesca a Cambrils", el Museu d'Història amb el taller familiar "Garum, un vell condiment per a la galera", l’Arjau Vela Llatina amb les demostracions de navegació tradicional i l'associació Vent d'Estrop amb les passejades en llagut per la canalla. 

Per activitats amb inscripció prèvia: de dilluns a divendres, de 8 a 15 h, a peconomica@cambrils.org o al tel. 977 794 679

Inscripció prèvia a al taller “Garum, un vell condiment per a la galera” a correu museu@cambrils.org o al telèfon 977 794 528.

De l’11 al 25 de febrer

LA PESCA A CAMBRILS 

De les 18.15h a les 18.30 h, a la Confraria de Pescadors de Cambrils 

Reproducció del vídeo  La Pesca a Cambrils. Un espai on poder reconèixer les diferents modalitats pesqueres del nostre municipi i veure l'evolució que ha patit el sector en els darrers anys. Aforament limitat. Inscripció prèvia.

Divendres, 11 de febrer

GALERES EN VIU 

De les 17h a les 18 h, a la Confraria de Pescadors de Cambrils 

Visita guiada a les instal·lacions. Vine i aprèn l’art de pescar galeres de la mà dels que coneixen bé aquest ofici i segueix el recorregut que fan les galeres des de les barques fins a la llotja. Aforament limitat. Inscripció prèvia.

Divendres, 18  de febrer

GALERES EN VIU 

De les 17h a les 18 h, a la Confraria de Pescadors de Cambrils 

Visita guiada a les instal·lacions. Vine i aprèn l’art de pescar galeres de la mà dels que coneixen bé aquest ofici i segueix el recorregut que fan les galeres des de les barques fins a la llotja. Aforament limitat. Inscripció prèvia.

Dissabte, 19  de febrer 

GARUM, UN VELL CONDIMENT PER A LA GALERA 

A la llotja de la Confraria de Pescadors de Cambrils 

De les 11h a les 13h. Taller en català 

De les 16.30h a les 18.30h. Taller en castellà 

Taller familiar  a càrrec de Kuan Um, amb la finalitat d’apropar el públic al coneixement d’un producte fermentat propi del món grecoromà a l’antiguitat clàssica. Un producte habitual a l’espai culinari de les dones i en el qual formava part la galera. Els participants elaboraran un preparat aromàtic i aprendran a elaborar una de les salses per excel·lència del món roma: el garum. Alhora, realitzaran el seu etiquetat escrivint en càlam i s’ho emportaran a casa seva. Aforament limitat. Inscripció prèvia. Taller gratuït. 

Organitza: Regidoria de Promoció Econòmica, Campus Extens de la URV i Museu d’Història de Cambrils.  Col·labora: Confraria de Pescadors de Cambrils 

Dissabte, 26 de febrer

De les 11.30h a les 13 h, a les escales reials del Port de Cambrils 

Demostració de Vela Llatina a càrrec de l’ARJAU. 

Passejades amb llagut adreçades principalment a la canalla, a càrrec de l’associació esportiva VENT D’ESTROP. Inscripció prèvia.

Fins el 3 d’abril

LO DELTA 4.30 

A la Torre del Port 

Dissabtes d’11h a 14h i de 17h a 20h 

Diumenges d’11h a 14h 

Exposició fotogràfica, a càrrec de José Antonio Sartorio, que té com a propòsit conèixer per vincular-nos, vincular-nos per estimar, estimar per respectar i respectar per preservar. Lo Delta és una de les actuals Reserves de la Biosfera, que constitueixen el substrat de la cadena de la VIDA i un llegat que hem de cuidar. Entrada gratuïta.

Durant les Jornades Gastronòmiques de la Galera

COMERÇ AMB BON GUST 

Visita els establiments de les associacions comercials del municipi (Unió de Botiguers de Cambrils, Xarxa del Port i Vila Centre), adherits a la campanya, que participen en el concurs d’aparadors “engalerats” i vota el que més t’agradi. Els usuaris que votin entraran en el sorteig d’una ampolla Magnum Brut Nature Torelló del patrocinador de les Jornades: Celler Torelló, una glaçonera i un joc de copes. 

Comenta aquest article