Informació general

Ajudes

L'Ajuntament atorga prop de 175.000 euros en ajuts a 33 empreses d'allotjament turístic del municipi

El gruix dels ajuts, un 71,31% de l’import concedit, s’ha destinat a hotels, aparthotels, hostals, pensions, i allotjaments rurals

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de balanç de la concessió d'aquests ajuts. D'esquerra a dreta: Yolanda Burgos, Juan Carlos Romera, Oliver Klein, Berta Cabré i Jaume Orteu
Roda de premsa de balanç de la concessió d'aquests ajuts. D'esquerra a dreta: Yolanda Burgos, Juan Carlos Romera, Oliver Klein, Berta Cabré i Jaume Orteu | Berta Ruiz

L’Ajuntament de Cambrils ha atorgat ajuts a 33 empreses d’allotjament turístic del municipi per un import total de 174.257,37 euros. L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; el regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera; la regidora de Turisme, Yolanda Burgos; la presidenta de la Federació Empresarial d'Hosteleria i Turisme de Tarragona, Berta Cabré, i el president de l'Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l'Ebre, Jaume Orteu, van presentar, ahir, en roda de premsa els resultats d’aquesta convocatòria extraordinària per ajudar als establiments afectats per les restriccions derivades de la pandèmia.  

Compromís i suport a un sector castigat per la pandèmia

L'alcalde Oliver Klein va voler mostrar el seu ple suport i compromís amb un sector que ha estat molt castigat per la pandèmia, amb grans pèrdues econòmiques i tancaments que han colpejat un dels principals motors econòmics de Cambrils. L'alcalde també va recordar que des de l'Ajuntament s'han esmerçat esforços en oferir ajudes als diferents sectors econòmics i s'ha fet possible amb iniciatives com els 200.000 euros en ajudes directes a empreses, les tres edicions de Bons Cambrils (amb un valor total de 250.000 euros) i els 130.000 euros destinats a la rehabilitació de naus del Polígon Belianes Est.    

El turisme representa el 47% del PIB de Cambrils

Per la seva part, la regidora de Turisme, Yolanda Burgos, en el gran pes que té el sector turístic a Cambrils (un 47% del PIB segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili) i va recordat que durant 421 dies els establiments van patir el confinament i les successives restriccions que van suposar una important davallada de la seva activitat i fins i tot el seu tancament temporal. La pèrdua de turistes, amb la conseqüent caiguda de facturació de les empreses del sector, es reflecteix en la reducció de més d’un 70% de la recaptació de l’impost de les estades dels establiments turístics.

El sector hoteler agraeix la voluntat del consistori

Per la seva banda, el president de l'Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l'Ebre, Jaume Orteu, va agrair el compromís de l’Ajuntament amb el sector turístic i més concretament amb l’hoteler i va posar en valor l’esforç i la voluntat de treball del consistori per buscar nous camins de col·laboració i reconèixer la importància del sector turístic. 

En una mateixa línia es va expressar la presidenta de la Federació Empresarial d'Hosteleria i Turisme de Tarragona, Berta Cabré, qui va explicar que les ajudes són una manera d’acompanyar i empatitzar amb un sector que ho ha passat molt malament i també serveixen per fer front amb il·lusió i esperança a un futur que sembla més encoratjador i normalitzat. La presidenta també va tenir paraules d’agraïment per la disposició del personal tècnic i l’agilitat en la tramitació d'aquestes ajudes.  

Distribució dels ajuts 

Per la seva part, el regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera, va ser l'encarregat de desgranar com s'han distribuït aquestes ajudes econòmiques. Un paquet d'ajudes extraordinàries que s'han adreçat a un sector que es va veure afectat pel decret d'estat d'alarma, per les restriccions de mobilitat i també pels tancaments.

Tal com va exposar, l'Ajuntament ha rebut un total de 39 sol·licituds i ha acceptat les 33 que complien els requisits. La distribució de la quantia s’ha realitzat en relació directa a la capacitat d’allotjament dels establiments turístics, tret de les les empreses explotadores d’habitatges d’ús turístic, a les quals s’havia establert una aportació única per establiment. El gruix dels ajuts, un 71,31% de l’import concedit, s’ha destinat a hotels, aparthotels, hostals, pensions, i allotjaments rurals, que sumen 124.257,37 euros. Els segueixen els càmpings amb un 12,63% (21.000 euros), els allotjaments juvenils amb un 2,3% i les empreses explotadores d’habitatges d’ús turístic amb un 1,72%.  

Ajuts destinats a finançar despeses corrents

Els ajuts, tal com s'havia establert, estan destinats a finançar part de les despeses corrents que els beneficiaris van haver d’afrontar en el període de la situació dels estats d’alarma, durant el qual no van poder exercir l’activitat en condicions normals o per manca d’ingressos. Aquestes despeses subvencionades han ajudat al pagament dels  subministraments, lloguers, comunicacions, les quotes d’autònoms i de la seguretat social, assegurances, manteniment i reparacions, neteja o despeses derivades de la implementació de mesures de seguretat sanitària de prevenció de la Covid-19.

La convocatòria extraordinària es va publicar el 7 de setembre del 2021 i les subvencions s’han pagat aquest 4 de gener amb un procediment d’urgència per tal de reduir els terminis de la tramitació.  

Comenta aquest article