Informació general

Obres

Inquietud dels grups de l'oposició sobre l'execució i els terminis de les obres de remodelació de la rambla de Jaume I

Tant JxC com ERC van criticar les "formes" del govern, van demanar un possible replanteig de les obres per minimitzar les molèsties i van preguntar pels problemes d'aparcament

Per Berta Ruiz

Imatge de la rambla de Jaume I
Imatge de la rambla de Jaume I | Lluís Rovira i Barenys

L'imminent inici de les obres de remodelació de la rambla de Jaume I està generant força rebombori entre els veïns i comerciants de la zona. Aquesta inquietud també va quedar palesa, per part dels grups de l'oposició –JxC i ERC–, al plenari telemàtic del passat divendres 28 de gener, ja que van criticar les "formes" del govern municipal. També van demanar un possible replanteig de les obres per minimitzar les molèsties que puguin ocasionar. Recordem que ja es va anunciar que els treballs començarien a meitats d'aquest mes de febrer, tindrien una durada d'uns 10 mesos aproximadament i es tallaria la rambla de punta a punta.

Lluís Abella (JxC): "Els pensen escoltar i plantejar la remodelació per trams com s'havia previst o la seva necessitat de penjar-se inauguracions abans de les eleccions del maig de 2023 deixarà l'economia de molts comerços pràcticament enfonsada?"

Un dels més crítics va ser el portaveu de JxC, Lluís Abella, que va preguntar per què s'ha decidit canviar l'execució de l'obra que, inicialment, estava prevista per trams. "Ara volen tallar tota la via sencera provocant una afectació d'un mínim de 10 mesos a veïns i comerciants" va dir. En aquest mateix sentit, Abella va recordar la creació de la Plataforma d'Afectats de la Rambla que està recollint firmes perquè es canviï aquesta execució, així com l'inici de les mateixes. De fet, aquest grup demana que comencin el 15 de setembre, després de la temporada estiuenca, i es faci per trams.

Segons va apuntar el regidor de JxC, "venim de dos anys molt complicats i la història ens ha demostrat que després d'una crisi sanitària arriba una crisi econòmica. Els pensen escoltar de 'forma proactiva' i ajustar-se a aquest canvi de dates que proposen i que ajudaria a salvar moltes economies dels nostres veïns? Els pensen escoltar i plantejar la remodelació per trams com s'havia previst o la seva necessitat de penjar-se inauguracions abans de les eleccions del maig de 2023 deixarà l'economia de molts comerços pràcticament enfonsada? Els empresaris de la zona patiran importants pèrdues econòmiques amb aquests canvis d'execució. Els ajudaran econòmicament o els deixaran abandonats?".

En aquest mateix àmbit, Abella també va qüestionar: "com resoldran els problemes d'aparcament que sorgiran arran del tancament de la rambla, dels carrers adjacents i de l'eliminació d'estacionaments als carrers de Colom i de Pau Casals? Es va parlar de reordenar l'aparcament del passeig de la Salle i de les zones properes, però on són aquests projectes que s'havien de treballar des del departament d'Obra pública? Aquests projectes no hi consten als pressupostos que avui hem aprovat provisionalment. O pensen posar zona blava als passejos de Lluís Companys i de Francesc Macià?".

Camí Mendoza (ERC): "És trist veure la ciutadania tan molesta; sabem que són obres complicades però no entenem com s'ha informat la ciutadania tant tard"

Per part d'ERC, la seva portaveu Camí Mendoza va lamentar: "és trist veure la ciutadania tan molesta. Sabem que són obres complicades però no entenem com s'ha informat la ciutadania tant tard i la manera com s'ha informat. Pensem que ja comencen malament. És una obra important per Cambrils i som molt crítics amb la manera com vostès l'estan impulsant. A més, hem hagut d'insistir en poder estar en les comissions de seguiment de les obres; no té sentit que no se'ns tingui en compte". Mendoza va reclamar quin és el calendari previst pel govern municipal després de totes les queixes i malestar dels veïns i comerciants. D'igual manera que JxC, des d'ERC també van preguntar com es resoldran els problemes d'aparcament.

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "Em sorprèn com vostès, JxC i ERC, pugen i baixen del projecte de la rambla amb una facilitat absoluta"

Davant de totes aquestes crítiques, el regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va replicar que, "em sorprèn com vostès, JxC i ERC, pugen i baixen del projecte de la rambla amb una facilitat absoluta; això em deixa al·lucinat. Aquest projecte estava inclòs al PAM i una de les premisses –amb la què hi estàvem tots d'acord– era que, un cop s'enllestís tota la tramitació, les obres començarien i això és el que ha passat. El projecte es va adjudicar a principis de desembre, després es va signar el contracte i l'empresa adjudicatària porta dos mesos preparant-ho tot i fent els preparatius".

Només em queda afirmar que les obres seguiran el que ja està previst

El regidor d'Urbanisme va lamentar que, "la majoria de totes aquestes preguntes són demagogues i no les puc entendre. El senyor Abella em demana que canviï el temps d'execució quan les obres ja estan adjudicades i amb el contracte signat? A més, vostè va aprovar la partida pressupostària de les mateixes, l'any passat. Dit això només em queda afirmar que les obres seguiran el que ja està previst. Al ple anterior ja vam contestar tot el que s'havia decidit a nivell tècnic i són els nostres tècnics els que han considerat que les obres s'afrontin de la manera que hem anunciat. Està clar que l'opció de reduir el temps d'execució era la més favorable i creiem que també per als nostres comerciants. La segona opció ens allargava el 'tempus' fins a 18 o 24 mesos. A més, l'opció que no passin vehicles per la rambla també ajudarà a potenciar la part de vianalització. Aquests 10 mesos d'execució és el que els nostres tècnics han decidit i, per tant, nosaltres ho recolzem".

"Crec que 'del mal que haguem de morir, com més aviat el superem, millor!' En aquest sentit són aquests 10 mesos"

En aquest punt, Daza va anunciar que en els propers dies ja s'anunciaran els talls circulatoris en la zona d'actuació de les obres. També va voler recordar que, des de l'aprovació del projecte l'abril de 2021, "hem tingut infinitat de reunions de seguiment amb les diferents associacions comercials; també hem parlat amb la Plataforma d'Afectats, amb les entitats veïnals i coneixen tot el que jo he expressat aquí. Van poder participar, van poder dir la seva i se'ls va tenir en compte. Crec que 'del mal que haguem de morir, com més aviat el superem, millor!' En aquest sentit són aquests 10 mesos. També hi ha molta ciutadania que està molt contenta que, per fi, es faci aquesta inversió en aquesta zona comercial i turística tan important".

Comenta aquest article