Informació general

Política

El plenari rebutja una moció que demanava una comissió d'investigació sobre els atemptats de 2017 arrel de les declaracions de Villarejo

El text presentat per JxC i ERC no va rebre el suport de la resta de grups que hi van votar en contra, excepte l'NMC que es va abstenir

Per Berta Ruiz

Memorial per l'atemptat del 18 d'agost de 2017 a Cambrils
Memorial per l'atemptat del 18 d'agost de 2017 a Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El plenari municipal celebrat el passat divendres en format telemàtic va rebutjar la moció presentada per ERC i Junts per Cambrils que portava per títol "Moció per aclarir la veritat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d'agost del 2017", arrel de les declaracions fetes per l'excomissari de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo.

En el text de la moció, defensat pel portaveu de JxC Lluís Abella, s'exposava que, "el passat 11 de gener sortien les declaracions de l'excomissari José Manuel Villarejo on implicava al CNI (Centro Nacional de Intel·ligència) amb els atemptats de Barcelona i Cambrils que van causar setze morts i desenes de ferits. Unes declaracions que són un escàndol internacional, i que en una democràcia normal haguessin provocat un daltabaix judicial i polític. L’ex-comissari es va atrevir a afirmar que 'es van calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya', i que era 'per estabilitzar lleument els moviments independentistes'".

Sol·licitar la creació d'una comissió d'investigació

Segons va manifestar Abella, "des de Junts per Cambrils i Esquerra Republicana –primer com a cambrilencs, i també com a representants polítics de Cambrils–, ens hem de posar al costat de la veritat. És absolutament necessària una investigació transparent i profunda, sense ometre cap detall, que aclareixi els fets i identifiqui als veritables responsables d’aquests atemptats. Davant la gravetat de les acusacions fetes en seu judicial per l’ex-comissari José Manuel Villarejo, i ateses les evidents relacions existents entre l’Imam de Ripoll i els Serveis Secrets Espanyols, que fins avui no han estat objecte d’investigació judicial ni parlamentària, es proposa sol·licitar al Congrés dels Diputats la creació d’una Comissió d’Investigació que tingui com a finalitat investigar les relacions entre l’Imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, i els serveis secrets espanyols, i les possibles responsabilitats d’aquests i altres estaments estatals en la comissió dels atemptats". La moció també sol·licitava a la Fiscalia General de l’Estat que investigui les declaracions efectuades per l’ex-comissari José Manuel Villarejo i impulsi la corresponent investigació judicial dels fets que van desencadenar els atemptats ocorreguts a Catalunya l’agost de 2017.

Patricia de Miguel (no adscrita): "Demanar una comissió d'investigació sobre les acusacions d'una persona que està enmig d'un procés judicial, sense proves ni credibilitat, no té sentit"

En el torn d'intervenció dels diferents grups del plenari, la regidora no adscrita Patricia de Miguel va manifestar que, "tinc ben present la memòria de les víctimes i dubto que aquí hi hagi algú que no les tingui present. Però demanar una comissió d'investigació sobre les acusacions d'una persona que està enmig d'un procés judicial, sense proves ni credibilitat, no té sentit. No existeix justificació de pes, res més que unes acusacions purament interessades perquè s'hagi d'obrir una comissió d'investigació sobre un tema que ja està jutjat". El seu vot va ser en contra. De Miguel també va aprofitar per tornar a agrair l'actuació dels diferents cossos i forces de seguretat de l'Estat que hi van participar.

David Chatelain (PP): "En aquesta moció tampoc hi ha el desig d'aclarir res, sinó enterbolir i contaminar el panorama polític per donar-li una mica d'aire a un independentisme en hores baixes"

Per la seva part, el portaveu del PP David Chatelain va qualificar d'"enganyós" el titular de la moció presentada. Segons va dir, "el tema és que es proposa investigar al Congrés un tema que ja ha estat jutjat i sentenciat. No han aparegut noves proves més enllà d'unes afirmacions, sense cap tipus de credibilitat, per part d'un senyor com Villarejo que actualment està processat per diferents delictes i que es pot permetre el luxe de mentir en el seu benefici i defensa. El propi president de la Generalitat, Pere Aragonès, qüestiona la credibilitat d'aquest conegut xantatgista. Villarejo només busca el seu benefici personal, concretament, el penitenciari". El regidor popular va afirmar que, "en aquesta moció tampoc hi ha el desig d'aclarir res, sinó enterbolir i contaminar el panorama polític per donar-li una mica d'aire a un independentisme en hores baixes i que necessita desesperadament nous greuges per al consum dels seus incondicionals. Una comissió d'investigació no busca culpables de fets sinó responsabilitats polítiques. La gravetat dels atemptats va ser tal que no pensem participar en aquest circ que ens estan proposant". El PP també hi va votar en contra.

Oliver Klein (NMC): "És molt difícil atorgar credibilitat a un senyor de les característiques del senyor Villarejo i tot el que pugui arribar a dir pel seu propi interès"

En nom de l'NMC va intervenir l'alcalde Oliver Klein. Sobre aquesta qüestió va explicar que, "des del punt de vista municipalista no volem generar més confusió o caure en un partidisme interessat del qual no participem. Considerem que si es parla dels Congrés, si es parla del govern de la Generalitat, vostès estan representats en aquests estaments. Per tant, és allí on toca fer-ho. D'altra banda és molt difícil atorgar credibilitat a un senyor de les característiques del senyor Villarejo i tot el que pugui arribar a dir pel seu propi interès". Per tot plegat, des del l'NMC es van abstenir. 

Juan Carlos Romera (Cs): "Lamento profundament que s'intenti treure rèdit polític d'aquest tema i que es jugui amb el dolor de les persones"

El portaveu de Cs, Juan Carlos Romera, va comentar que, "sorprèn que els grups de JxC i ERC li donin veracitat a les declaracions de Villarejo. Lamento profundament que s'intenti treure rèdit polític d'aquest tema i que es jugui amb el dolor de les persones només per intentar motivar a la gent que té afinitat amb els seus partits i la seva ideologia. No entrarem en aquesta discussió i no els hi donarem més crèdit". La formació taronja també va votar en contra.

Josep M. Vallès (PSC): "En temes terroristes, el seriós és parlar amb fets demostrats i no amb especulacions ni afirmacions interessades"

Per part del PSC, el seu portaveu Josep M. Vallès va dir que, "aquest tema ja es va jutjar; no hi ha proves noves investigades per la policia ni d'altres conclusions que es puguin afegir en aquest moment. Hem de procurar tancar les ferides i no donar crèdit a la paraula d'una persona que pot mentir. En temes terroristes, el seriós és parlar amb fets demostrats i no amb especulacions ni afirmacions interessades. En qualsevol atemptat hi ha teories de la conspiració i Villarejo ja ho va fer amb l'atemptat de Madrid. No donarem crèdit a opinions personals sinó a fets comprovats i, per tant, no recolzarem la moció perquè es fa un lligam molt interessat dels fets".

Camí Mendoza (ERC): "Som Cambrils i demanem que, per tancar ferides, cal saber d'una vegada per totes què hi pot haver o no darrere d'aquestes declaracions de Villarejo"

Des del grup d'ERC, la seva portaveu Camí Mendoza va recordar que abans que s'iniciés el judici dels atemptats "tots els grups vam acordar, per unanimitat, que creiem convenient demanar aquesta comissió d'investigació. Es va fer aquesta petició, però se'ns va rebutjar. Entenc que ara ve motiva per les declaracions d'aquest personatge i estem d'acord que la seva credibilitat és la que és. Però som Cambrils i demanem que, per tancar ferides, cal saber d'una vegada per totes què hi pot haver o no darrere d'aquestes declaracions de Villarejo. De fet, aquestes declaracions de Villarejo ja corrien en el seu moment, ja hi havia uns indicis d'algunes actuacions... Des de Cambrils ens sumem a saber la veritat sigui quina sigui i, també ho fem per respecte a les víctimes".

Lluís Abella (JxC): "Lament profundament que els responsables polítics de Cambrils, lloc on vam patir l'atemptat, no ens posicionem tots a favor de demanar aquesta investigació"

Finalment per tancar el torn de paraula, el portaveu de JxC Lluís Abella va lamentar "profundament" que, "els responsables polítics de Cambrils –lloc on vam patir l'atemptat– no ens posicionem tots a favor de demanar una investigació. Un investigació que servirà per aclarir sigui el resultat que sigui. No busquem cap titular, només volem aclarir un succés de la història negra que ha patit Cambrils. Tots tenim els nostres representants a Barcelona i Madrid, però aquí estem parlant des de Cambrils que és on va succeir aquest episodi tan greu. Tothom parla del descrèdit de Villarejo i jo tampoc li tinc massa credibilitat, però aquestes declaracions són prou greus".

En la votació, la moció va ser rebutjada amb el vot en contra del PSC, Cs, PP i els dos regidors no adscrits Patricia de Miguel i Joan M. Artigau. L'NMC es va abstenir.

Comenta aquest article