Informació general

Igualtat

Cambrils rebrà 106.115,38 euros del programa TempsxCures

Amb aquest projecte, el Govern es corresponsabilitza de la cura d’infants i adolescents de 0 a 14 anys, oferint atenció fora del temps escolar

Per Redacció

Visita de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ahir, a la Selva del Camp
Visita de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ahir, a la Selva del Camp | Cedida

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, va anunciar ahir al matí el desplegament del programa TempsxCures al Camp de Tarragona, territori que rebrà una inversió d’1,5 milions d’euros fins a finals d’aquest any. Ho va explicar des de la Selva del Camp, municipi al qual es va desplaçar per visitar l'Ajuntament i per conèixer l’aposta coeducativa de l’IES Joan Puig i Ferreter.

El programa TempsxCures s’emmarca dins del treball estratègic de la conselleria per promoure un canvi estructural respecte de les cures. Amb aquest projecte, el Govern es corresponsabilitza de la cura d’infants i adolescents de 0 a 14 anys, oferint atenció fora del temps escolar amb serveis de proximitat i de qualitat. En paraules de la consellera, “atenem les necessitats immediates de conciliació de la vida laboral i familiar de tota la població amb criatures per promoure un canvi estructural en com s’entenen les cures". Un nou paradigma que avança en el dret a les cures i el dret al temps –temps per a la participació en la vida política i social, per a l’oci, per a l’autocura– com a drets universals.

La inversió destinada a les comarques del Camp de Tarragona es distribuirà entre els municipis de més de 20.000 habitants i els consells comarcals

La inversió destinada a les comarques del Camp de Tarragona es distribuirà entre els municipis de més de 20.000 habitants i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i el Tarragonès. La ciutat de Tarragona rebrà 365.892,55 euros; Reus, 313.395,91 euros; Cambrils, 106.115,38 euros; Salou, 80.212,66 euros; Vila-seca, 76.652,98 euros, i Valls, 70.000,18 euros. La transferència de fons tindrà en compte particularitats territorials com la dispersió geogràfica, la deficiència de la xarxa de transport col·lectiu, la singularitat dels micropobles, les situacions de ruralitat o el risc de despoblament.

Els municipis adaptaran els seus serveis a les necessitats de cures i de temps de la seva població

Amb una clara aposta per l’equitat territorial, l’estratègia d’implementació del programa facilita que siguin els municipis i els ens locals qui identifiquin quins són els serveis que millor s’adapten a les necessitats de cures i de temps de la seva població. Serveis que poden ser puntuals o no, a domicili o en equipaments, en ludoteques, en espais d’acollida a les escoles, en casals, etc. “Som un govern municipalista, treballem amb i pels ajuntaments”, va assegurar Verge. “El departament d’Igualtat i Feminismes facilita que siguin els municipis els que triïn quins són aquells serveis més necessaris, aprofitant les estructures que ja tenen, reforçant-les, ampliant els serveis. El Departament coordina i fa també aquest acompanyament al desplegament”, va explicar.

La prestació de serveis, de vocació universal, tindrà en compte la diversitat de les famílies i de les dones, i per això es prioritzaran les famílies monoparentals, les dones en situació de violència masclista, les dones en situació d’atur de llarga durada, les dones de més de 52 anys, les famílies amb responsabilitats afegides de cura i les dones migrades.

El programa revaloritza les cures

Per últim, TempsxCures és també una aposta per l’ocupació de qualitat. En aquest sentit, la consellera va afirmar que el programa revaloritza les cures: "Com que estem oferint aquests serveis de proximitat des dels poders públics, estem incrementant l’ocupació en el sector de les cures, i també estem incrementant l’ocupació de qualitat. Sabem que les cures són un treball massa sovint precaritzat, segurament en part perquè està molt feminitzat". Per això, TempsxCures estableix una nova acreditació professional perquè aquelles persones que ja han estat treballant en l’àmbit de les cures, però sense un reconeixement específic de la seva vàlua professional, puguin veure ara acreditades les seves competències i accedir a millors contractes i condicions laborals.

Comenta aquest article