Informació general

Pressupostos

S'aprova inicialment el pressupost general de l'Ajuntament amb contundents crítiques per part de l'oposició

Tant JxC com ERC van criticar les xifres presentades pel govern municipal, així com les inversions previstes i les "retallades" que, segons van dir, es produiran en diverses àrees

Per Berta Ruiz

Captura de pantalla de la sessió plenària telemàtica celebrada ahir al matí
Captura de pantalla de la sessió plenària telemàtica celebrada ahir al matí | Cedida

El ple ordinari telemàtic, celebrat ahir al migdia, va aprovar inicialment el pressupost general de l'Ajuntament de Cambrils per a l'exercici 2022. La proposta presentada per l'equip de govern municipal no va rebre el suport de l'oposició i, tant JxC com ERC hi van votar en contra. L'encarregat de fer una àmplia explicació de tots els números va ser el regidor d'Hisenda, David Chatelain. Tal com ja havia detallat a la roda de premsa de presentació d'aquest passat dijous, el regidor va desgranar un pressupost que puja a 51,6 milions d'euros, 3,8 milions d'euros més respecte 2021.

El regidor d'Hisenda va desgranar la previsió d'ingressos i la previsió de despeses, així com el capítol d'inversions que té previst l'equip de govern. Chatelain es va centrar en les línies estratègiques del pressupost on s'ha volgut primar "la contenció de la despesa, el manteniment de tots els serveis; el reforç del Patronat de Turisme; la modernització de la ciutat amb noves infraestructures; la neteja i a la recollida d'escombraries i l'aposta per les entitats locals". Tanmateix, el regidor d'Hisenda va resumir les xifres pressupostàries dels diferents patronats i de les empreses municipals.

Lluís Abella (JxC): "No estem conformes amb aquest pressupost"

En el torn de l'oposició, tant JxC com ERC van carregar amb contundència contra la proposta de pressupost. El portaveu de JxC, Lluís Abella, va encetar la seva intervenció manifestant que, “no estem conformes amb aquest pressupost”. Segons va dir, “no s’ajusta al nostre model que pensem per a Cambrils millor, és un pressupost on només destaquen les inversions que ja venien previstes des de l’anterior govern, i els ajustos que ens proposen ens perjudicaran encara més”.

Tal com va criticar el portaveu de JxC: “trobem a faltar inversions per millorar els serveis a les platges. També trobem a faltar més dotació d’inversions per a la reparació de carrers i per a la substitució i millora de l’enllumenat, que naltros ja havíem previst incrementar amb escreix. Ens falta també la partida per declarar la zona del Cavet, zona protegida per la praderia de posidònies. La partida per iniciar els tràmits per aconseguir la certificació de Viles Florides. Tampoc trobem adient que baixin les partides de Promoció Econòmica. No veiem per enlloc partides destinades als Horts Urbans o a la reparació de la coberta de la biblioteca i del Casal de la Gent Gran”.

“Els ingressos pressupostats són massa optimistes, i creiem que s’han inflat partides, i d’altres arrodonides a l’alça per poder quadrar-lo"

Lluís Abella va valorar que, “els ingressos pressupostats són massa optimistes, i creiem que s’han inflat partides, i d’altres arrodonides a l’alça per poder quadrar-lo. Una partida que fa mal a la vista i estem completament en contra és l’increment de les Taxes per a l'Estacionament a Zones regulades, les zones blaves per ser més clars, que passa de 1.000.000 a 1.200.000 €. Senyors del Govern, per si no ho saben a Cambrils tenim un greu problema d’aparcaments i amb les seves decisions només fan que empitjorar-lo. Cada any s’estant eliminant places d’estacionament pels motius que siguin, hi ara amb la Rambla això serà un drama i un caos circulatori”.

"ADIF –l’actual propietari de l'edifici de l'antiga estació– està obligat a deixar el terreny tal i com el van trobar en el seu dia"

Pel que fa al capítol d'inversions, el portaveu de JxC va criticar que, “estem parlant dels projectes importants que ja estan reflectits al Pla d’Acció Municipal de l’anterior govern, com són la Rambla Jaume I, l’Avinguda de l’Esport, el Pont del Barranc de la Mare de Déu del Camí, els passos a l'antiga via, per citar els més rellevants. I l’únic important i diferent, és que creen una nova partida per l’enderroc de l’antiga estació, i la doten en 48.500 €, quan estem parlant d’un edifici que no ens pertany, i que si es demana a ADIF, l’actual propietari, ells estan obligats a deixar el terreny tal i com el van trobar en el seu dia. Per tant l’hipotètic enderroc se l’estalviaríem les arques municipals, i destinar-ho a altres millores de les quals n’hem citat algunes pendents de realitzar”.

Camí Mendoza: "Aquest pressupost no s’ajusta a les necessitats reals dels cambrilencs i cambrilenques"

Per la seva part, la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, també es mostrar molt crítica. “Aquest pressupost no s’ajusta a les necessitats reals dels cambrilencs i cambrilenques. I més en la conjuntura de crisi pandèmica que encara estem patint. Tornem a la dinàmica de retallades. Tan sols s’han preocupat per quadrar els números”. Segons la portaveu municipal d’ERC, amb aquest document es confirma un cop més la manca de noves propostes que justifiquin el canvi de govern. “Manca de propostes que han estat ja evidents en l’aprovació d’ordenances i sense haver presentat quin és el Pla d’Acció Municipal del nou govern".

"Retallades" en les àrees de la persona, educació i despesa social

Segons Mendoza, el nou pressupost contempla importants retallades en les àrees de la persona i que suposa una reducció de la despesa de 192.401 € en educació i 156.304 en despesa social. D’aquesta manera es veuen afectades les ajudes d’urgència, benestar o pobresa, accions en l’àmbit de l’habitatge, la tarifació social, les inversions en escoles o l’impuls de Serveis educatius com les llars d’infants o l’escola municipal de música. Per altra banda, es redueixen els recursos destinats al manteniment de platges, carrers i espais públics amb gairebé 400.000 € i el de promoció econòmica i participació amb vora 70.000 € amb la desaparició d’ajuts a empresaris com el SUMA I SUMEM o la rebaixa per la promoció de les jornades gastronòmiques.

"Trobem a faltar inversions molt necessàries en les que ja es portava temps treballant"

En aquest sentit, cal destacar que l’àrea de promoció i turisme veu reduït el seu pressupost en un 53,4% en un gir inexplicable de les polítiques per incentivar l’activitat comercial i empresarial del municipi. El pressupost recull les principals inversions ja planificades pel govern d’ERC com són la intervenció a la Rambla Jaume I i l’avinguda de l’Esport. Tot i així Mendoza va afegir: “trobem a faltar inversions molt necessàries en les que ja es portava temps treballant com son la nau per les entitats, les millores que van quedar pendents al pavelló esportiu i que es van destinar a altres despeses des de la regidoria d’esports o les intervencions a la teulada del casal de la Gent Gran i Biblioteca per tal de solucionar els problemes d’humitats".

ERC presentarà al·legacions als pressupostos

En darrer lloc, la portaveu d'ERC també va voler denunciar la manca de transparència amb els partits d’oposició, que només han disposat de 3 dies per estudiar els 78 documents que formen part de l’expedient de pressupostos. Tot i així, el grup municipal d’ERC ha registrat en temps i forma a un document de 27 propostes que ni tan sols han volgut ser objecte de debat o estudi per part de l’equip de govern. Les propostes pretenen dotar dels recursos necessaris en promoció econòmica, manteniment de carrers, platges i espais públics, benestar, educació i habitatge. Aquestes eren presentades a mode d’al·legació en el procés d’aprovació de pressupostos.

Comenta aquest article