Esports

Senderisme

El «Camí del Vent», el sender GR 192 que uneix Cambrils amb Amposta, compleix 25 anys de la seva senyalització

El GR 192 té prop de 100 km i uneix Cambrils amb Amposta per l'interior de la demarcació de Tarragona

Per Lluís Rovira i Barenys

Pal senyalitzador de senders al costat de la riera d'Alforja, prop de la desembocadura, des d'on surt el GR 192 en direcció a Mont-roig del Camp
Pal senyalitzador de senders al costat de la riera d'Alforja, prop de la desembocadura, des d'on surt el GR 192 en direcció a Mont-roig del Camp | Lluís Rovira i Barenys

Aquest passat 2021 s'han complert els 25 anys de la senyalització del GR 192, el sender que enllaça Cambrils amb Amposta i que també és conegut amb el nom de "Camí del Vent". Aquest sender de Gran Recorregut va ser concebut com una variant del GR 92, que és el que recorre el litoral. El sender s'inicia prop de la desembocadura de la riera d'Alforja i enfoca cap a l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca, a Mont-roig del Camp on de d'allí discorre paral·lelament al GR 92 en direcció sud però sortejant les serralades prelitorals.

El GR 192 té prop de 100 km amb un desnivell positiu de 3.591 metres i un desnivell negatiu de 3.589 metres. El sender uneix Cambrils amb Amposta per l'interior de la demarcació de Tarragona i recorre espais naturals molt interessants com són les muntanyes de Vandellòs o les serres de Cardó-el Boix, a més d'arribar fins a la riba del riu Ebre i va ser senyalitzat l'any 1996. A través del web de Turisme de Catalunya hi ha una proposta de fer els prop de 100 km del sender repartits en cinc etapes; la primera és la que arrenca de Cambrils fins a l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca (15,35 km), la segona etapa va des d'aquesta Ermita de la Mare de Déu de la Roca fins a Masboquera (17,02 km) passant pe coll de la Llena, Pratdip, Santa Marina i coll Presó. La tercera etapa surt de Masboquera i arriba a la Torre de la Calma. dins el terme municipal de l'Ametlla de Mar (19,62 km) i passa pel despoblat de Castelló, els Dedalts, l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs, les Moles del Taix, la tossa de l'Alzina i el barranc de Senén.

La quarta etapa arrenca de la Torre de la Calma i arriba fins a la bassa del Povet de l'Amorós (21,07 km) i passa per la Barra, l'Espai Natural Protegit de les Serres de Cardó-el Boix, el Morral de Cabrafeixet, la punta de la Boinaca i les Moles. Finalment, el darrer tram uneix la bassa del Povet de l'Amorós, situada al parc eòlic del Baix Ebre, amb Amposta passant per l'ermita de la Mare de Déu del Coll de l'Alba, la Creu de Collredó, Campredó, el canal de l'Esquerra de l'Ebre, el riu Ebre i s'arriba a Amposta pel pont penjant.

 

Comenta aquest article