Informació general

Atemptats

L'excomissari Villarejo afirma que els atemptats del 17 i 18 A a Barcelona i Cambrils van ser un «error greu» del CNI

Villarejo ha apuntat al llavors director del Centre Nacional d'Intel·ligència, Félix Sanz Roldán i ha dit que "va calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya els dies previs al referèndum de l'1-O"

Per Redacció, ACN

Cotxe dels jihadistes bolcat davant del Club Nàutic en l'atemptat del 18 d'Agost de 2017
Cotxe dels jihadistes bolcat davant del Club Nàutic en l'atemptat del 18 d'Agost de 2017 | Cedida

Les manifestacions de l'excomissari José Manuel Villarejo, ahir, en seu judicial i referides als atemptats del 17 i 18 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils han aixecat una forta polseguera. Villarejo va dir que els atemptats van ser "un error greu" de l'aleshores director del Centre Nacional d'Intel·ligència, Félix Sanz Roldán, que "va calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya els dies previs al referèndum de l'1-O". Segons Villarejo, ell va col·laborar després amb el CNI per "intentar arreglar l'embolic" generat per "l'atemptat de l'Imam de Ripoll".

Ara fa un any, Villarejo ja havia apuntat a la responsabilitat del CNI, el 15 de gener del 2021, quan va declarar en un judici on estava acusat de calúmnies contra Sanz Roldán. Va afirmar que una font "molt important" havia avisat el CNI d'un "possible risc" d'atemptat a Barcelona, però "el CNI va dir que no era fiable" perquè "havia treballat per a ells, però en realitat era un espia marroquí".

En aquesta ocasió, però, l'excomissari apunta directament a la intencionalitat del que va ser director del CNI. Segons el seu relat, Sanz Roldán va cometre "un error greu" perquè "va calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya". Aquestes declaracions han arribat durant el judici de tres de les branques del cas 'Tándem' que té lloc a l'Audiència Nacional i que jutja diversos dels encàrrecs que l'excomissari va dur a terme. La seva declaració apuntala les informacions sobre la vinculació del CNI amb els atemptats, malgrat que aquesta branca no es va investigar durant el judici que va acabar a principis de 2021 a l'Audiència Nacional, on Villarejo, malgrat les peticions d'algunes acusacions, no va testificar. Tot plegat després que el diari Público donés a conèixer el 2019 la relació de l'imam de Ripoll amb el CNI.

Veto a la comissió d'investigació

Cal tenir en compte, a més, que PP, PSOE, Ciudadanos i VOX van vetar, en el seu moment, la comissió d'investigació sobre la relació entre el CNI i l'Imam de Ripoll en l'atemptat terrorista a Barcelona i Cambrils. El juliol de l'any 2019 Esquerra Republicana i Junts per Catalunya van exigir que s’obrís aquesta comissió d’investigació del Congrés sobre la relació de l'imam de Ripoll i el CNI i també van demanar la compareixença del president espanyol i els ministres de l’Interior i Defensa per tal que donessin les explicacions pertinents. El resultat va ser que PP, PSOE, Ciudadanos i COX van vetar la constitució d'aquesta comissió.
L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha qualificat de “greus” les declaracions de Villarejo, exigeix que “la veritat surti a la llum pública” i que “es convoqui de nou la comissió d’investigació al Congrés dels Diputats, sense el bloqueig dels partits”. “És el que hauria passat en qualsevol estat democràtic”, ha apuntat. “Les famílies de les víctimes han de saber la veritat per poder tirar endavant”, ha afegit. D'altra banda, l'Ajuntament cambrilenc no s'ha volgut pronunciar sobre aquesta qüestió.

El president de la Generalitat demana als serveis jurídics que estudiïn les declaracions de Villarejo i exigeix a l'Estat una investigació

El president de la Generalitat, Pere Aragonès ha demanat als serveis jurídics que estudiïn les declaracions de l'ex comissari de Policia José Manuel Villarejo sobre els atemptats terroristes del 17-A "i les accions legals pertinents que es puguin emprendre". Alhora, ha exigit al govern espanyol les investigacions "pertinents" i les "eventuals responsabilitats" que puguin suposar. Per a Aragonès els atacs van ser "una barbàrie" que han marcat la societat "per sempre". Per això ha considerat que "si les paraules de Villarejo són certes, calen explicacions ja". "Coneixem bé com funcionen les clavegueres de l'Estat, per això exigim que s'investigui per tal d'esclarir la veritat", ha afegit.

 

Comenta aquest article