Societat

Necrològica

Mor l'Antoni Domènech, Met

Ahir va morir a Madrid, als 81 anys, el cambrilenc Antoni Domènech, pare de l’ordre dels Teatins, que va rebre la Menció Honorífica de l'Ajuntament de Cambrils aquest passat mes de juliol

Per Josep Capella

Imatge d'Antoni Domènech, pare de l’ordre dels Teatins, en terres colombianes
Imatge d'Antoni Domènech, pare de l’ordre dels Teatins, en terres colombianes | Cedida

Ahir va morir a Madrid, als 81 anys, l’Antoni Domènech, pare de l’ordre dels Teatins. L’Antonio Met, que és com se’l coneixia popularment a Cambrils, va rebre el 15 de juliol passat la Menció Honorífica de l’Ajuntament de Cambrils per la seva tasca de servei als altres, especialment a Cali, a Colòmbia, on va treballar durant més de vint anys a la parròquia de San Agustín.

El Met es va ordenar sacerdot de gran, als 59 anys. Abans havia treballat a Cal Trempat , més tard, havia muntat el seu propi negoci, la popular Ferreteria ‘Cal Met’ a la Rambla de Jaume I. També havia col.laborat en moltes entitats cambrilenques, des del Foment de la Sardana, al Casal Parroquial, i havia estat jugador, entrenador i president del FC Cambrils. Unes experiències que va aprofitar a la seva vida pastoral i que va explicar en una entrevista a la Revista Cambrils el desembre de l’any passat; “allà a Colòmbia organitzava partits de futbol amb els joves i no tant joves calenyos: jo feia d’àrbitre i veia, de tant en tant, com a alguns els saltava la pistola” explicava amb un somriure que no amagava  les dificultats de treballar en aquell indret.

També havia fet teatre al Casal i organitzat  els famosos festivals “Escala en Hifi”. Això ho aprofitava per muntar a l’església obres de teatre, o fins i tot un musical a l’estil de Jesucristo Superstar, i també es va atrevir a organitzar celebracions litúrgiques amb dansa, segurament recordant el seu pas per la Colla Sardanista de Cambrils.

El Met era un enamorat de Colòmbia i ha conservat fins l’últim dia el seu telèfon colombià per conversar amb la seva gent que no l’han oblidat i tot sovint li preguntaven “padre, cuando viene?”. Tot i amb això reconeixia que va ser una feina complicada i dura pels problemes de drogaddicció que hi havia al barri on hi havia la seva parròquia. “Els tirotejos entre bandes, balaceras, era constant, per defensar els seus negocis de venda de drogues. Moria molta gent, cada any 15 o 20 adolescents” i l’Antonio anava a les cases d’alguns dels morts a resar. En aquest ambient tant difícil, l’Antonio es preguntava com podia ell evangelitzar aquests joves, però admet que va aconseguir  que la seva església era com una mena de frontera, de territori neutral entre les bandes i els grups enfrontats.
El funeral pel pare Domènech serà avui a Madrid, a la parròquia que els Teatins tenen al centre de Madrid, on vivia l’Antonio Met aquests últims anys.

Antoni Domènech, Met, aquest passat mes de juliol en el moment de rebre la Menció Honorífica de l'Ajuntament de Cambrils

 

Comenta aquest article