Informació general

Balanç

Un any 2021 marcat per la pandèmia, el canvi de govern municipal, la licitació de les guinguetes i l'antiga estació del tren

En poques hores deixarem enrere l'any 2021, un any en el que la covid ha estat una de les grans protagonistes i que ha seguit condicionant la vida de tothom

Per Lluís Rovira i Barenys

Camí Mendoza i Oliver Klein al seu darrera, amb altres membres del govern municipal, a la missa del 8 de setembre, Mare de Déu del Camí. sis dies abans de la presentació de la moció de censura
Camí Mendoza i Oliver Klein al seu darrera, amb altres membres del govern municipal, a la missa del 8 de setembre, Mare de Déu del Camí. sis dies abans de la presentació de la moció de censura | Lluís Rovira i Barenys

En poques hores deixarem enrere l'any 2021, un any en el que la covid ha estat una de les grans protagonistes i que ha seguit condicionant la vida de tothom. Durant aquest any 2021 hem conviscut amb tres onades d'aquesta pandèmia, començàvem l'any immersos en la tercera onada i l'acabem amb una sisena onada que sembla que encara no ha tocat sostre. Hem hagut de conviure amb tocs de queda, limitacions geogràfiques i d'aforament, ús de les mascaretes, les vacunacions, el treball telemàtic.... que han definit aquesta emergència mundial que ens ha tocat viure. Tot i això, el 2021 ha estat un any en el que hem anat recuperant algunes de les activitats que s'havien hagut de suspendre l'any 2020, tot i que adaptades a les normatives de cada moment.

Canvi de govern municipal

A nivell local, l'any 2021 ha vingut marcat per un canvi de govern municipal que es va produir aquest passat mes de setembre. Tot just acabats els actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, es va produir un terratrèmol polític a Cambrils amb la presentació de la moció de censura a l'alcaldessa Camí Mendoza, per part dels grups de l'oposició i amb la suma de l'NMC, un dels grups que conformaven el govern municipal. Els fets es van precipitar de forma ràpida i el 28 de setembre, Oliver Klein era proclamat alcalde amb 13 vots a favor –NMC, PSC, CS, PP i els dos regidors no adscrits Patrícia de Miguel i Joan M. Artigau. Quinze dies després, va saltar una altra sorpresa dins el camp de la política municipal quan la portaveu del PSC, Ana López, va anunciar que deixava la política activa tot just després de participar activament en el canvi de govern municipal.

Xiringuitos i antiga estació del tren, els grans temes

El nou concurs per a les noves concessions de les guinguetes a les platges cambrilenques i el futur de l'edifici de l'antiga estació del tren han estat els dos temes que han suscitat més debat durant aquest 2021. El tema va sortir a la llum pública el juny d'aquest 2021 i durant l'estiu es va produir un intens intercanvi dialèctic entre els dos bàndols, l'Associació de Xiringuitos, per una banda, i l'Ajuntament, per l'altre. La licitació, amb pròrroga inclosa, es va dur a terme i cap de les actuals concessions s'hi va presentar.

Un altre dels temes que ha protagonitzat el debat cambrilenc ha estat el futur de l'antiga estació del tren. En el decurs de l'any han sorgit plataformes en defensa de la seva conservació i d'altres que en volen l'enderrocament. Tot plegat ha provocat un intens debat ciutadà com poques vegades s'havia vist. Cal dir, però, que amb el canvi de govern municipal la postura de l'Ajuntament s'ha manifestat de manera clara a favor de l'enderroc de l'edifici tot i que caldrà veure quin pes hi pot tenir el fet que l'antiga estació figuri dins el catàleg de patrimoni de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat.

2022, un any ple d'obres

El 2022 es presenta com un any en que les grans obres previstes en aquest mandat han de prendre forma. Tal com s'ha anunciat, aquest proper mes de gener s'haurien d'iniciar les obres a la Rambla de Jaume I, unes obres d'una gran envergadura que transformaran l'eix viari del port. També s'han de posar en marxa les obres de l'avinguda de l'Esport, que connectarà l'estació del tren i la zona esportiva amb la carretera de Montbrió. En aquest sentit, fa pocs dies la Generalitat anunciava la licitació de la nova rotonda que enllaçarà el nou vial amb la carretera. Una altra gran obra que es podria materialitzar aquest any és el desmantellament de la via fèrria, tal com va anunciar fa poc Adif, i l'enderroc de l'antiga estació, que l'Ajuntament es vol assegurar incloent una partida al pressupost municipal per a fer-ho efectiu.

També s'hauria de materialitzar l'acabament del tram de passeig litoral que falta, a la zona que uneix Horta de Santa Maria amb el passeig de les Palmeres, i que porta tants anys esperant. Els pressupostos de l'estat per aquest 2022 contemplen aquestes obres i només cal esperar que s'executin. En un altre àmbit, s'haurà d'enllestir la rotonda on s'ubicarà el nou Mercadona, a l'avinguda d'Adelaida i de la que ja se n'han executat els primers treballs. I caldrà veure amb la presentació dels pressupostos municipals pel 2022, que està previst que es presentin a meitats d'aquest proper mes de gener, si el govern municipal anuncia algun nou equipament dins l'apartat esportiu o cultural.

 

Comenta aquest article