Informació general

Cultura

L'Ajuntament vol adquirir l'edifici de la Cadira i rehabilitar-ne l'antiga sala de teatre (INNOCENTADA)

El nou Pla d'Actuació Municipal (PAM) que el govern municipal està elaborant i al que ha tingut accés revistacambrils.cat recull l'adquisició d'aquest edifici emblemàtic

Per Redacció

Aspecte actual de l'edifici de la Cadira
Aspecte actual de l'edifici de la Cadira | Lluís Rovira i Barenys

L'Ajuntament està disposat a adquirir l'antiga seu de la Societat el Porvenir, coneguda popularment com La Cadira i situada al carrer de la Verge del Camí fent cantonada amb el carrer de Jacint Verdaguer. L'objectiu principal és recuperar-la com a sala de teatre i així pal·liar el dèficit crònic que pateix Cambrils en aquest tipus d'equipaments culturals. Revistacambrils.cat ha tingut accés al nou PAM (Pla d'Actuació Municipal) que està elaborant el nou equip de govern i que té la intenció de presentar-lo aquest mes de gener, passades les festes nadalenques. En aquest sentit l'Ajuntament ja hauria encarregat un estudi previ, al prestigiós despatx d'arquitectes japonès Aki Kaik & Co, per preveure les distribucions d'aquest espai cultural que disposaria d'una sala de teatre amb capacitat per a unes 450 persones, com a equipament principal. Aquest edifici emblemàtic va acollir, des de començaments de segle XX i fins la dècada dels 50, una gran activitat lúdica i cultural. L'edifici disposava d'una sala de teatre-cinema, a més d'una zona de bar, una àmplia sala i una biblioteca. Després d'aquesta etapa associativa l'edifici va canviar de mans i es va explotar comercialment com a bar i cinema fins que cap els anys 90 es va tancar definitivament. Anys més tard es va preveure l'enderroc de l'edifici per a la construcció d'un bloc d'habitatges però el projecte va quedar aturat. Actualment l'edifici és propietat d'un particular. Des de l'Ajuntament es confia en superar tots els entrebancs i mirar de tenir el nou equipament enllestit pel mes d'abril de 2023.

D'altra banda, tal com han confirmat fonts municipals, es tractaria de recuperar un edifici representatiu del passat associatiu cambrilenc i dotar la població d'un espai cultural necessari i del que la majoria de poblacions ja disposa. Actualment a Cambrils només hi ha la sala del Casal Parroquial de Sant Pere com a lloc per a representar les obres del grup la Teca i en el cas que es vulguin portar obres itinerants, amb l'excepció de les de petit format, s'ha d'habilitar el Palau Municipal d'Esports, tal com es va fer fa poques setmanes en motiu de la Festa Major de la Immaculada. El govern municipal vol donar així un cop d'efecte en aquest tram final del mandat municipal i compensar, en part, la decisió ferma que ha pres respecte a l'antiga estació de tren que com ja ha dit, vol enderrocar. A més, la rehabilitació de l'edifici s'acolliria a les subvencions de l'1% cultural del govern espanyol i als fonts Next Generation de la Unió Europea.

100 anys de la Cadira

El naixement de la Cadira, amb el nom de Societat El Porvenir, l'hem de situar a principis dels anys 20 del segle passat, és a dir ara fa 100 anys. Aquest fet de complir-se el centenari de l'entitat també ha estat un incentiu per a tirar endavant amb aquest projecte de recuperació. La Cadira disposava de sala de cinema on també s'hi feia teatre a càrrec del grup de l'entitat. També va arribar a disposar d'equip de futbol, el Futbol Club Cambrilenc. Totes les activitats que van sorgir de la Cadira van ser possibles gràcies al propi espai de l'edifici. Disposava d'un cafè amb una gran barra i una sala contigua. El nom popular de La Cadira va sorgir arran de que la gent, inicialment, s’havia de portar la seva cadira de casa.

La Cadira va néixer com una més de les societats de l’època per tal de crear, a més, una secció amb una societat de socors mutus. Aquesta es basava en una contribució setmanal inclosa en la quota de la societat i quan algun soci es lesionava, la societat li brindava el jornal si tenia l’aprovació de la lesió per un metge.

 

Comenta aquest article