Cultura

Patrimoni

L'Ajuntament adquireix les peces que formen part del contingut de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola

L'adquisició ha estat per un import de 27.500 euros i la informació va ser facilitada per la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, i confirmada per l'alcalde Oliver Klein en la sessió plenària del 23 de desembre

Per Berta Ruiz

Imatge de l'edifici del celler de la Cooperativa Agrícola
Imatge de l'edifici del celler de la Cooperativa Agrícola | Lluís Rovira i Barenys

L'Ajuntament ha adquirit el fons etnogràfic que conté l'edifici de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola, un any després que Ajuntament i Cooperativa Agrícola signessin l'acord per a l'adquisició de l'antic celler per part de l'ens municipal. Ara, dons, l'Ajuntament ha adquirit el contingut del celler per un import de 27.565 euros. Així es feia públic en la sessió plenària telemàtica del passat 23 de desembre. Aquesta informació va ser facilitada per la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, i confirmada per l'alcalde Oliver Klein arrel de l'aprovació del conveni entre el Museu d'Història de Cambrils i la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya del qual Cambrils n'és membre des de l'any 2012.

Camí Mendoza (ERC): "Encara no hem vist que l'alcalde anunciï que s'ha comprat –per decret d'alcaldia del 15 de desembre–, les peces del fons etnogràfic del celler"

En la seva intervenció, Camí Mendoza d'ERC es va congratular que s'aprovés la renovació del conveni a la Xarxa de Museus d'Història i va comentar que, "si ja era important formar part d'aquesta Xarxa més ho és ara, després de l'adquisició del celler i de les peces del fons etnogràfic. Tant el Patronat del Museu d'Història com l'Ajuntament tenen per davant un repte engrescador i il·lusionador pel qual caldrà destinar els recursos que calguin per tal de posar aquest equipament al servei de la ciutadania. Segur que formar part de la Xarxa de Museus també ajudarà a aconseguir-ho". En aquest punt, Mendoza va incidir que, "aprofito per dir que, últimament veiem moltes notícies de si l'alcalde va això o allò, però encara no hem vist que l'alcalde anunciï que s'ha comprat –per decret d'alcaldia del 15 de desembre–, les peces del fons etnogràfic del celler. Entenem que es tanca una etapa i se'n comença una altra. Hem trobat a faltar aquesta comunicació directa, tant als regidors com a la ciutadania. Potser no volen fer massa difusió perquè alguns regidors del govern actual no estaven massa conformes, però penso que és una notícia que hem de celebrar. Finalment, l'Ajuntament passa a ser propietària del fons etnogràfic i vull felicitar la feina realitzada per tots els tècnics que han col·laborat en la compra d'aquestes peces".

Oliver Klein: "És una adquisició que es vol posar en valor en un futur i per això estem fent els projectes oportuns perquè brilli amb llum pròpia"

Davant l'anunci de la portaveu d'ERC, l'alcalde Oliver Klein va confirmar les seves paraules. Segons va dir: "efectivament, aquest govern compleix els compromisos adquirits i estem treballant en donar a conèixer aquesta propietat que actualment és de l'Ajuntament. Una adquisició que es vol posar en valor en un futur i per això estem fent els projectes oportuns perquè brilli amb llum pròpia i sigui per a tot el municipi".

Un conveni per articular polítiques comunes de protecció i difusió del patrimoni

Pel que fa pròpiament al punt en qüestió, l'alcalde va explicar que l'any 2007, "la junta de Museus de Catalunya va proposar la creació d'aquesta Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya. L'any  2010, aquesta mateixa Xarxa es va constituir i es va signar el conveni amb el Museu de Cambrils amb la voluntat de sumar tots plegats i aconseguir fites comunes, subvencions i enfortir la tasca. Aquest conveni va caducar el 2020 i ara el que fem és renovar-lo donats els antecedents de col·laboració positiva entre ambdues entitats". En aquesta Xarxa de Museus, a banda del de Cambrils també hi ha moltes altres poblacions com: Terrassa, Lleida, Santa Coloma de Gramenet, Girona, Cervera, Tortosa, Mataró o Sant Cugat. "L'objecte del conveni, d'adhesió voluntària, permet articular polítiques comunes de protecció i difusió del patrimoni, així com la formació i dinamització territorial dels elements constitutius del patrimoni històric comú" va afegir Klein.

Lluís Abella (JxC): "Cada vegada som més els equipaments museístics i monumentals d'arreu del país que compartim un interès museogràfic, científic i territorial per la història"

Sobre aquest conveni, el portaveu de JxC Lluís Abella es va felicitar, "perquè cada vegada som més els equipaments museístics i monumentals d'arreu del país que compartim un interès museogràfic, científic i territorial per la història. Amb aquest objectiu generem una narració coherent i global de la història de Catalunya. També voldria felicitar al director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí perquè continuï amb la línia engegada".

Comenta aquest article