Informació general

Concentració

Jordi Sànchez: «La nostra única victòria definitiva és veure la República Catalana constituïda»

La concentració de les Àvies i Avis d'ahir va comptar amb la presència de Jordi Sànchez, una de les persones empresonades arran de la sentència del Tribunal Suprem i que llavors era el president de l'ANC

Per Lluís Rovira i Barenys

Jordi Sànchez, ahir a la plaça de la Vila, en un moment del seu parlament a la concentració de les Àvies i Avis
Jordi Sànchez, ahir a la plaça de la Vila, en un moment del seu parlament a la concentració de les Àvies i Avis | Lluís Rovira i Barenys

La concentració de les Àvies i Avis d'ahir va ser força especial ja que per primera vegada es comptava amb la presència d'una de les persones condemnades pel Tribunal Suprem arran del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Ahir va estar a Cambrils, Jordi Sànchez, que en aquell moment era el president de l'ANC i que des de meitats d'octubre d'aquell any 2017 i fins a finals d'aquest passat mes de juny va ser empresonat a instàncies de la justícia espanyola. Jordi Sànchez, actualment secretari general de JxCat, va arribar a la plaça de la Vila acompanyat de la senadora de JxCat Assumpció Castellví i de membres locals del partit.

Àvies i Avis: "No deixarem el carrer fins a aconseguir la llibertat plena per a tothom"

La concentració de les Àvies i Avis d'ahir va comptar amb representants de les Àvies i Avis de Reus i de Mont-roig del Camp. Primer que tot, una representant del col·lectiu cambrilenc va llegir una salutació adreçada a Jordi Sànchez "un pres polític indultat parcial, condicionat i pendent de revisió pel Tribunal Suprem". La portaveu del col·lectiu va recordar que les Àvies i Avis fan les concentracions a la plaça de la Vila des del 14 de febrer de 2018 i que des de llavors se n'han fet els dimecres i alguns diumenges al port i també va recordar que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ser "els primers a ser engarjolats per l'estat espanyol i amb ells va començar la repressió per la llibertat d'expressió i per la llibertat de manifestació". Des del col·lectiu es va recordar als exiliats i als "més de 3.000 companys de lluita que estan pendents de causes judicials en els tribunals catalans i espanyols" i que per això les àvies i avis segueixen dempeus al mateix temps que feia una crida a la ciutadania cambrilenca a participar en les concentracions reivindicatives del col·lectiu. Per cloure el parlament, la representant del col·lectiu de les Àvies i Avis va manifestar que "sempre hem estat i estarem al costat dels perseguits i no deixarem el carrer fins a aconseguir la llibertat plena per a tothom"

Jordi Sànchez: "La nostra única victòria definitiva és veure la República Catalana constituïda"

Tot seguit va prendre la paraula Jordi Sànchez que es va referir a la repressió que hem patit i seguim patint ja que, segons va dir, "l'objectiu últim de la repressió no és cap altre que eliminar-nos com a país i culminar allò que ja van començar fa més de 350 anys en la seva voluntat imperialista d'acabar amb un país, una cultura i uns valors". Sànchez va agrair el suport rebut pel col·lectiu de les Àvies i Avis que els va ajudar anímicament mentre van estar empresonats i va afirmar que "cap indult parcial, revisable i condicionat ni limitarà ni farà que la nostra determinació sigui parcial", i va afegir que "en cap moment hem renunciat ni renunciarem no només a un ideal de la independència sinó a treballar dia a dia per fer-ho possible quan abans".

Jordi Sànchez també va manifestar que "aquest és un poble que ja sabíem que era capaç de resistir però ara, després del que hem viscut aquests darrers quatre anys, n'hem d'estar absolutament convençuts de que si no ens han aconseguit doblegar malgrat la repressió, malgrat la violència, malgrat el judici, malgrat la presó, malgrat l'exili, vol dir que no ho aconseguiran mai més. Nosaltres vàrem tastar la llibertat aquell 1 d'octubre, ens vàrem sentir poble, ens vàrem sentir que ens havíem emancipat de manera definitiva i havíem trencat els lligams amb aquell estat que ens nega el pa i la sal, que ens ha negat sistemàticament i com ho continua fent ara, el dret a que la nostra llengua esdevingui una llengua normal de comunicació en tota la vida, també a les escoles. I aquella capacitat que vàrem tenir l'1 d'octubre de tocar la llibertat malgrat la repressió és la que avui ens alimenta a tots nosaltres per continuar aquest camí".

Finalment, Jordi Sànchez va dir que "la propera vegada que siguem capaços de portar l'estat espanyol a un límit com el vam portar, hem après la lliçó i ho farem per sortir plenament victoriosos. La nostra única victòria definitiva és veure la República Catalana constituïda". En aquest punt, Sànchez va demanar que no es deixi de pensar ni un moment ni de reivindicar "la nostra gent que continua a l'exili, començant pel president Puigdemont, els consellers Ponsatí, Comín i Puig i també per Marta Rovira i Anna Gabriel. La nostra gent a l'exili continua sent el referent a Europa d'un estat corcat democràticament com és l'estat espanyol."

Ofrena als immolats del Setge de Cambrils

Després dels parlaments, es va cantar l'Estaca i es van fer crits a favor de la independència. Després d'això, tota la gent que havia participat a la concentració es va traslladar fins a la plaça del Setge a fer una ofrena floral als immolats del Setge de Cambrils del 1640. En aquest punt de la muralla, una representant del col·lectiu de les Àvies i Avis va fer un resum del que va passar a Cambrils aquell mes de desembre de 1640 davant l'assetjament a que les tropes castellanes, comandades pel Marquès de los Vélez, van sotmetre la població i la van pràcticament aniquilar. Després de l'ofrena floral es va cantar els Segadors al que van seguir els crits d'independència.

Finalment, la diada es va cloure amb un dinar que havia organitzat el col·lectiu de les Àvies i Avis en el que hi va assistir Jordi Sànchez com a convidat. Abans d'acomiadar-se i agrair totes les atencions rebudes, Sànchez es va comprometre a tornar a Cambrils en la concentració de meitats del mes de febrer, quan es commemorin els quatre anys de mobilitzacions de les Àvies i Avis de Cambrils, i que ho faria acompanyat d'un parell o tres dels qui van ser presos polítics.

Les Àvies i Avis van anar de la plaça de la Vila a la plaça del Setge / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Les Àvies i Avis amb Jordi Sànchez a la plaça del Setge, ahir al matí / Foto: Lluís Rovira i Barenys