Informació general

|

La Vall de l'Hidrogen i els fons Next Generation en una commemoració del Setge diferent (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

La convidada d'enguany, la rectora de la URV Maria Josep Figueras,va parlar del paper de la institució que governa en el territori tot refermant que ella era "microbiòleg" i que “per parlar d’història són els historiadors els que en saben”

Per Lluís Rovira i Barenys

La primera part de l'acte de commemoració del Setge es va fer a la Torre del Llimó
La primera part de l'acte de commemoració del Setge es va fer a la Torre del Llimó | Lluís Rovira i Barenys

La commemoració del Setge d’enguany, celebrada ahir a la tarda, va ser del tot diferent al de les anteriors edicions. Després que l’any passat se celebrés un Setge virtual, enguany l’acte s’ha ofert amb un canvi de dia i d’horari – a la Torre del Llimó i en dissabte a la tarda- amb un menor protagonisme de les entitats festives i, sobretot, un discurs de la convidada a l’acte, Maria Josep Figueras Salvat, rectora de la URV, que es va centrar en la Universitat que dirigeix i en la formació que aquesta institució imparteix al territori. De fet la pròpia Maria Josep Figueras ja va avisar a l’inici de la seva intervenció quan va dir que ella era “microbiòleg” i que, per tant, “per parlar d’història són els historiadors els que en saben”. En el tancament del seu discurs hi va tornar dient “perdonin-me la llicència d’haver sortit del guió, que era que parlés de la història. Jo crec que vostès ho saben molt millor que jo la seva pròpia història, i m’hagués semblat molt agosarat parlar d’una cosa que no en sóc especialista ni hagués pogut millorar altres convidats anteriors”.

I de què va parlar la rectora de la URV? Doncs de “la formació i de la transmissió de coneixement” i en aquest camp va explicar el que ha fet la URV en aquest àmbit amb cursos, a part de postgraus i màsters, “orientats amb assignatures que són salut i benestar, sostenibilitat, canvi climàtic, emprenedoria, gènere, i, d’alguna manera, canvi social”. També va parlar dels “valors que adquireixen les persones en solidaritat, compromís social” i del compromís de la URV en la transformació del territori”.

I també va concretar un aspecte concret del seu discurs amb “la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, una iniciativa que primer la vam plantejar com Catalunya sud i després el propi govern i el president actual de la Generalitat ho va entomar com un projecte que forma part avui en dia del Next Generation Catalunya”. L’únic paral·lelisme amb el Setge va ser quan va dir que “no hem de repetir la història, hem d’aprendre de la història, recordar-la i tenir la capacitat d’escoltar-nos els uns als altres i progressar, perquè el progrés és el que ens fa lliures, ens fa millors i el que genera menys desigualtats a la nostra societat”.

De la Torre del Llimó al Portal

L’acte l’havia encetat l’alcalde, Oliver Klein, que va destacar el marc de la Torre del Llimó en el nou protagonisme que adquireix aquest espai. Després del discurs de la convidada, es va fer la lectura del poema “L’ombra de Jacint Vilosa”, de Ventura Gassol, a càrrec de Josep M. Puig Baiget, acompanyat per música de xelo d’Olga Prats Garriga. Tot seguit la Coral Verge del Camí va interpretar dues cançons. A partir d’aquí, l’acte es va traslladar al Portal amb un seguici encapçalat pels diables Cagarrieres, seguits pels nanos i gegants de Tota l’Endenga i del ball de bastons. A la muralla es van penjar dues corones florals i es va cloure l’acte amb el cant dels Segadors i amb l’encesa d’una traca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comenta aquest article

Galeries relacionades