Informació general

Covid-19

El Departament de Salut engegarà el proper dimecres la vacunació contra la COVID dels infants d'entre 5 i 11 anys

A partir de la setmana vinent s’haurà de demanar cita prèvia per a vacunar-se, de forma programada a través del web VacunaCovid

Per Redacció

Imatge d'arxiu d'un jove rebent la vacuna
Imatge d'arxiu d'un jove rebent la vacuna | ACN (Gemma Aleman)

La vacunació contra el coronavirus dels infants d'entre 5 i 11 anys a Catalunya es farà només amb cita prèvia i està previst que comenci el proper dimecres 15 de desembre. En roda de premsa, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va explicar, ahir, que es podrà demanar cita a través de la web VacunaCovid, ja sigui per iniciativa pròpia o després de rebre els SMS que Salut enviarà a les persones de les que es tingui el telèfon mòbil de contacte. D’altra banda, els infants que es vacunin sense estar acompanyats dels seus mares i pares –per exemple, per àvies i avis– ho podran fer si presenten un document de consentiment informat, tal i com es va preveure amb la vacunació d’adolescents d’entre 12 i 15 anys.

550.000 infants a Catalunya

Aquesta vacunació està adreçada a uns 550.000 infants d’aquestes edats. El primer dels punts més rellevants d’aquesta estratègia serà el fet que la vacunació tindrà lloc, principalment, als punts de vacunació poblacionals, que podran ser complementats amb altres espais o centres d’atenció primària amb línies pediàtriques, segons les característiques dels territoris. D’aquesta manera, se segueix la fórmula utilitzada amb la vacunació engegada a l’agost amb els adolescents d’entre 12 i 15 anys.

Catalunya rebrà el proper dilluns 13 de desembre una primera remesa de vacunes amb 234.000 dosis; la segona està previst rebre-la a principis de gener. Es tracta de la mateixa vacuna que l’administrada en adults, però la dosis per a aquesta franja d’edat és un terç (10 micrograms) de la que s’administra als adolescents i adults (30 micrograms). La dosi és la mateixa per un nen o nena de 5 anys que per un o una de 11 anys i caldrà administrar dues dosis separades per 8 setmanes.

Els infants que hagin passat la COVID es vacunaran amb una sola dosi

A tot el territori espanyol, els nens i nenes de 5-11 anys han representat el 6,6% dels casos de COVID-19 durant la cinquena onada i un 66,2% dels casos en menors de 12 anys. A més, en algunes casos poden desenvolupar una persistència de símptomes (covid-persistent) després de passar la infecció. Pel que fa als infants amb antecedent d’infecció per COVID –amb TAR, PCR o serologia positiva– es vacunaran amb una sola dosi a partir de les 4-8 setmanes després del diagnòstic de la infecció o la data d'inici de símptomes; en cas de tenir infecció després d'haver administrat la primera dosi, es completarà la pauta amb una segona quan hagin transcorregut 4-8 setmanes de la infecció. Per últim, qui compleixi 12 anys en els propers mesos es vacunarà amb una dosi de vacuna davant de COVID-19 pediàtrica; si compleix 12 entre la primera i la segona dosi, aquesta darrera serà una dosi d'adults.

Insistir en les mesures per contenir xifres i impacte a l’alça

Pel que fa a la situació epidemiològica actual, la secretària Cabezas va apuntar que és d’una incidència a 7 dies de 217.34 i de 374.77 a 14 dies, amb una taxa de positivitat del 7.43% i una Rt a l’1.34.

Pel que fa a les visites diàries a l’atenció primària, s’han incrementat un 33% la setmana passada. "L’atenció primària i els hospitals estan ja tensionats per l’increment dels casos de COVID, que tenen repercussió sobre el sistema de salut en forma de visites, ingressos i també ja a  les UCI", va alertar la secretària de Salut Pública, per qui "insistim en la necessitat de seguir les mesures que tots coneixem: mascareta, higiene, vacunació… És  clau en aquests moments", va afegir.

Per últim, pel que fa a l’evolució de la vacunació en les darreres setmanes, ha augmentat en les primeres i segones dosis: un 40% en la primera setmana i un 80% en la següent; actualment, sembla que l’evolució tendeix a l’estabilització.

Comenta aquest article