Informació general

Meteorologia

Es compleixen 20 anys de la darrera gran nevada a Cambrils

El dia 15 de desembre de 2001, Cambrils va viure una nevada de les que quedaran assenyalades en un lloc destacat dins la històrica local

Per Redacció

Aspecte del moll amb les barques plenes de neu, el 15 de desembre de 2001
Aspecte del moll amb les barques plenes de neu, el 15 de desembre de 2001 | Lluís Rovira i Barenys

Avui 15 de desembre, es compleixen 20 anys de la darrera gran nevada caiguda a Cambrils. El dia 15 de desembre de 2001, Cambrils va viure una nevada de les que quedaran assenyalades en un lloc destacat dins la històrica local. Des del febrer de l’any 1963, la neu no s’havia acumulat als carrers de Cambrils de manera tan notòria. En aquesta ocasió, ara fa 20 anys, aquella nevada arribava gairebé un mes després de la pedregada que s'havia produït el 17 de novembre de 2001 i que també va deixar alguns carrers blancs, però, en aquest cas, de gel.

Segons informava la crònica de la Revista Cambrils d'ara fa 20 anys, "els homes del temps ja havien avisat abastament de la possibilitat de nevades a tot Catalunya durant el cap de setmana corresponent als dies 14,15 i 16 de desembre. I la veritat és que aquest cop no la van errar. El divendres 14 de desembre les temperatures ja van ser força baixes, però no va ser fins al dissabte dia 15 quan les condicions atmosfèriques van propiciar l’intens temporal de neu. Els primers flocs van començar a caure a primera hora del matí, però va ser a partir de les 10 del matí que la precipitació de neu es va intensificar. En pocs moments la neu es va començar a acumular per tot arreu".

"Alguns cotxes van circular amb cadenes per dins de la població"

A més, la precipitació de neu va anar acompanyada pel vent. "La temperatura encara va baixar més arribant, cap al migdia, als 3 graus negatius. Això va fer que la neu trepitjada dels carrers i voreres es comencés a gelar. A partir de les 12 del migdia ja resultava arriscat circular amb vehicle per la població davant el risc de patinades. Els principals problemes es van produir en els llocs on hi ha rampes com són a sota els ponts de la via del tren, tant als vials continguts a la riera d’Alforja com a Vilafortuny. Alguns cotxes van circular amb cadenes per dins la població. L’Ajuntament va aconseguir que es tirés sal, el mateix dia de la nevada, en determinats punts de la xarxa viària local per evitar problemes als conductors. L’endemà es va tornar a tirar sal en els punts més conflictius i es van retirar plaques de gel amb l’ajut de les màquines excavadores".

La intensa nevada del 15 de desembre de 2001 també va propiciar problemes a la xarxa viària que travessava Cambrils, tant l'N-340 com l'autopista AP-7. Molts vehicles van quedar arrambats a les cunetes de les dues vies esmentades i aquestes van quedar tallades a la circulació a l’alçada de Cambrils.

Un paisatge blanc poc habitual

La intensa nevada va deixar tot el poble amb una bona capa de neu que en alguns racons arribava als dos pams. La nevada va ser més intensa a Cambrils que en d’altres poblacions properes. La neu va cobrir les platges del terme i va configurar imatges tan curioses com les de les barques de pesca completament cobertes de neu. Molta gent va desafiar el fred i va sortir als carrers a fer fotografies i a jugar amb la neu. Per un dia, l’ambient d’alta muntanya va fer estada a Cambrils.

A dalt, imatge del passeig de Josep Vidal i Barraquer a l'Eixample, i a sota, la plaça de l'església de Santa Maria. Fotos: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article