Informació general

Es presenta un estudi sobre els hàbits esportius dels cambrilencs dins del Mapa d'Instal·lacions Esportives Municipals

Per Berta Ruiz



Susanna Montserrat, Jordi Savall i Joan Recasens, en la roda de premsa d'ahir al migdia
Ahir al migdia es va presentar en roda de premsa la primera part de l'Estudi dels hàbits esportius i de la demanda d'activitat física a Cambris dins del Mapa d'Instal·lacions Esportives Municipals (MIEM).
A l'acte hi van ser presents el regidor d'Esports -Jordi Savall-, el regidor d'Urbanisme -Joan Recasens- i Susanna Monserrat, professora d'INEF a Lleida i responsable de la primera part d'aquest projecte, que ha consistit en l'elaboració d'una enquesta sobre els hàbits i les demandes en matèria esportiva dins de la població de Cambrils.

Jordi Savall va explicar alguns detalls referents a aquest mapa d'instal·lacions esportives municipals per tal de projectar-ne en un futur aquelles instal·lacions i equipaments que més demanda la gent. En aquest sentit, des de la Generalitat de Catalunya s'ha subvencionat als ajuntaments en l'elaboració d'aquests estudis per a aconseguir una realitat més propera de les necessitats particulars de cada municipi i redactar aquest mapa per la futura construcció d'equipaments o arranjaments de la infraestructura actual.

Resultats de l'enquesta

Susanna Monserrat va presentar alguns dels resultats d'aquesta primera part de l'estudi que ha consistit en l'elaboració d'una enquesta entre la població, amb una mostra de 276 ciutadans d'entre els 16 i els 70 anys, per tal de recollir les seves necessitats i conèixer quines són les pràctiques esportives que realitzen els cambrilencs, de quina manera fan esport, com ho fan, què els hi agrada o què millorarien. Segons Susanna Monserrat, aquesta enquesta és una eina de planificació local per a l'Ajuntament, "amb la voluntat d'implantar determinats equipaments o arranjaments i poder projectar en el temps partint de les necessitats dels ciutadans".
Aquest Mapa d'Instal·lacions Esportives Municipals haurà de ser lliurat a la Generalitat al proper mes d'octubre.

De l'enquesta es poden destacar algunes dades interessants, com que la franja d'edat que més pràctica esport a Cambrils, és la d'entre els 30 i els 44 anys. També cal destacar que el 42,4% de la població de Cambrils fa esport, una xifra que està per sota de la mitjana catalana que és de 47,5% i per damunt de la mitja de la resta de l'Estat que és del 40%. D'altra banda, entre els enquestats hi destaca com a principal hàbit esportiu més realitzat, anar a caminar, seguit de la pràctica del futbol, la gimnàstica de manteniment o la bicicleta, i la majoria d'aquests ho fa per diversió. Una altra dada destacada és que la majoria practica esport al carrer, un 42%, mentre que el 37% ho fa a les instal·lacions municipals.

Una piscina a l'aire lliure, la instal·lació més demanada

En aquest estudi realitzat també es va preguntar als cambrilencs quina era la instal·lació més demanada. En aquest sentit, un 19,98% dels enquestats demanen una piscina a l'aire lliure, seguida d'una pista de tennis, un camp de grans dimensions o una pista poliesportiva.

Susanna Monserrat també va detallar algunes de les conclusions extretes d'aquesta primera part d'estudi, entre les quals hi destaquen que la dinàmica esportiva a Cambrils és mitja-alta, en relació al conjunt de les poblacions catalanes i en relació amb la mitjana espanyola, els resultats encara són més positius. També hi destaca que la pràctica esportiva està en expansió, que la majoria de la gent tendeix a l'esport de lleure a l'aire lliure i que l'oferta pública que s'ofereix es pot considerar com l'eix vertebrador de l'esport a Cambrils, amb un nivell de qualitat i professionalitat ben valorats pels ciutadans. Segons l'estudi, l'oferta esportiva a Cambrils és variada i diversificada, respon en gran mesura a la demanda social i la valoració que se'n fa de l'estat de les instal·lacions municipals en general és positiva.

Comenta aquest article