Informació general

Platges

L'Associació de Xiringuitos encarrega un estudi independent de viabilitat econòmica de les noves guinguetes

Des de l’entitat demanen "valentia política a l’equip de govern per repensar la situació i treballar en una nova proposta"

Per Redacció

Xiringuito a la platja de l'Esquirol, aquest passat estiu
Xiringuito a la platja de l'Esquirol, aquest passat estiu | Lluís Rovira i Barenys

Arrel de les darreres informacions sobre el procés de licitació de les guinguetes de platja, l'Associació de Xiringuitos de Platges de Cambrils ha emès un nou comunicat de premsa. L’entitat insisteix en que el model plantejat per l’Ajuntament de Cambrils és "insostenible econòmicament" i alerten que es "danyarà greument" un dels serveis més importants del turisme cambrilenc. Els fins ara responsables dels xiringuitos lamenten que "l’actual equip de govern no hagi fet cap pas endavant per perfilar una proposta alineada amb les necessitats reals de la localitat i el sector i els demanen valentia política per repensar el model".

L’Associació de Xiringuitos de Platges de Cambrils ha encarregat "un dictamen pericial independent sobre la viabilitat econòmica dels requeriments per a l’adjudicació de les noves guinguetes". L’entitat ha pres aquesta decisió "davant la manca d’un estudi de viabilitat aportat per l’Ajuntament de Cambrils i des del convenciment de que el projecte plantejat requereix una inversió desproporcionada pels anys de concessió de les guinguetes". A això cal sumar-hi que, segons l’Associació, "el projecte mostra greus mancances a nivell tècnic i funcional fruit de la inexperiència en aquest sector per part de qui ha redactat els requisits".

"Han imposat un projecte clarament inviable que l’entitat qualifica de suïcidi econòmic i empresarial"

En aquest sentit, lamenten "la poca sensibilitat dels responsables tècnics i polítics encarregats del mateix, que en cap moment han tingut en compte l’experiència dels antics propietaris a l’hora d’abordar el projecte de renovació i han imposat un projecte clarament inviable que l’entitat qualifica de suïcidi econòmic i empresarial". Posen com a exemple la proposta de guinguetes engegada per l’Ajuntament de Vila-Seca on s’ha fet un projecte global, es marquen concessions per dotze anys i taxes més ajustades.

Des de l’entitat demanen "valentia política a l’equip de govern per repensar la situació i treballar en una nova proposta"

L’estudi independent s’ha encarregat a dos catedràtics experts en aquest àmbit i s’espera tenir els resultats en poques setmanes. En paral·lel, es manté oberta la via judicial després dels quatre contenciosos administratius presentats per l’Associació per motius tècnics i formals de l’adjudicació. L’Associació de Xiringuitos de Platges de Cambrils lamenta que "la promesa de diàleg de l’actual equip de govern de Cambrils no hagi servit per res i no s’hagi fet cap pas per part de l’administració per consensuar un model ajustat a la realitat i a les necessitats de la localitat". Des de l’entitat demanen "valentia política a l’equip de govern per repensar la situació i treballar en una nova proposta".

L’Associació manté totes les vies obertes "per analitzar al detall el procediment, assegurar que no existeix cap anormalitat en el mateix i que s’ha fet amb totes les garanties per les empreses, l’administració i l’opinió pública. Els responsables dels xiringuitos mantenen que se’ls ha volgut fer fora de les platges i que només s’aconseguirà desfer una part essencial de la identitat turística de Cambrils. Mostra n’és que cap dels fins ara 21 responsables de les guinguetes s’ha presentat a la licitació".