Informació general

Patrimoni

La Plataforma Conservem l'Estació sobre l'enderroc de l'edifici: «Pensem que hi poden haver interessos especulatius»

La Plataforma Conservem l'Estació ha emès una nota de premsa en la què dona resposta a les declaracions realitzades pel regidor d'Urbanisme –Enric Daza– a revistacambrils.cat el 26 de novembre

Per Redacció

Imatge actual de l'antiga estació de tren, vista amb perspectiva aèria
Imatge actual de l'antiga estació de tren, vista amb perspectiva aèria | Alina Lichi

La Plataforma Conservem l'Estació de Cambrils ha emès una nota de premsa en la què dona resposta a les declaracions realitzades pel regidor d'Urbanisme –Enric Daza– a revistacambrils.cat el passat 26 de novembre en les què afirmava que "l'antiga estació s'ha d'enderrocar i en aquesta zona es preveu una gran plaça i un espai verd i ampli". Recordem que l'equip de govern municipal té previst reservar una partida –amb una quantitat encara per concretar dins del pressupost per a l'any 2022– per tal de tirar endavant l'enderroc.

Des de la Plataforma Conservem l'Estació de Cambrils mostren la seva "absoluta estupefacció" amb les darreres declaracions del regidor d'Urbanisme, Enric Daza. Segons s'apunta en el seu comunicat, "com és possible que un regidor que durant la campanya electoral va defensar la conservació de l'edifici –de 1865– ara es mostri tant bel·ligerant amb el seu enderroc?".

Tal com apunta la Plataforma, "entre tantes de les seves inconcrecions, assegura que davant de l'Estació hi ha un espai molt ample per tal de poder fer aquesta connexió entre els dos passejos'. D’aquesta manera ens confirma que es pot conservar l’edifici i connectar els passejos tal com defensem des de la Plataforma i hem demostrat amb un avantprojecte realitzat per un reconegut despatx d’urbanistes. Resulta una aberració que el senyor Daza afirmi que l’enderroc d’un edifici històric comporti la creació d’un espai 'sostenible', cosa que ens confirma un total desconeixement del concepte que utilitza". Sobre la possible conservació d'algun element de l'actual edifici –tal com va apuntar Daza–, la Plataforma es pregunta: "pot ser més concret? De què parlem? D’un bitllet de tren?".

"L’Estació figura al catàleg de patrimoni de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, motiu pel qual se li dona una singularitat històrica i patrimonial"

Pel que fa al POUM, segons la Plataforma, "el regidor esmenta al lloc de l’Estació hi va 'un equipament', informació incorrecta ja que n’hi van dos, que com a mínim seran de planta baixa més dues plantes. Aquests dos edificis no taparan la vista al mar? I l’Estació que només és de planta baixa, sí? El senyor Daza demostra un total desconeixement del POUM del qual ell es mostra un defensor". Quant al seu valor patrimonial, la Plataforma recorda que, "l’Estació figura al catàleg de patrimoni de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, motiu pel qual se li dona una singularitat històrica i patrimonial. Els tècnics municipals d’Urbanisme que assessoren al senyor Daza demostren un cert desconeixement del concepte patrimoni quan afirmen que 'no té cap valor arquitectònic'".

"Han visitat l’interior de tot l’edifici per tal de fer aquest estudi i assegurar que està en mal estat de conservació?"

El comunicat també fa esment al càlcul del cost de conservar l'edifici –apuntat pel regidor d'Urbanisme–, uns 450.000 euros. "Considerem que caldria fer públic aquest estudi per tal de demostrar la seva rigorositat. Han visitat l’interior de tot l’edifici per tal de fer aquest estudi i assegurar que està en mal estat de conservació? La Direcció General del Patrimoni Cultural estipula el grau de conservació com a 'mitjà'. El senyor regidor torna a defensar que l’enderroc de l’edifici anirà a càrrec de l’Ajuntament, quan el responsable és ADIF. No només incorrerà en un atac al patrimoni sinó que a més ens ho farà pagar a tota la ciutadania. Durant la ronda d’entrevistes que vam fer amb els partits de l’anterior govern municipal –abans que la Plataforma encomanés l’estudi urbanístic esmentat–, el senyor Daza ens proposava com alternativa a l’enderroc, el trasllat de l’edifici —a imitació del que s’havia fet amb el temple egipci d’Abu Simbel–. La inversemblant comparativa es respon per si mateixa.

Finalment, la Plataforma exposa que, "darrere les paraules del senyor Daza, així com de les declaracions del portaveu de l’anomenat 'moviment popular' a favor de l’enderroc de l’edifici, pensem que hi poden haver interessos especulatius, per això reivindiquem l’empoderament de la ciutadania en reclamar espais urbans singulars que ens identifiquin i que de veritat estiguin pensats per a la dinamització dels barris i del seu veïnat".

Comenta aquest article