Informació general

Urbanisme

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: «L'antiga estació s'ha d'enderrocar i en aquesta zona es preveu una gran plaça i un espai verd i ampli»

L'equip de govern municipal té previst reservar una partida –amb una quantitat encara per concretar dins del pressupost per a l'any 2022– per tal de tirar endavant l'enderroc

Per Berta Ruiz

Vista de l'antiga estació amb el passeig d'Horta de Santa Maria quela connecta amb el litoral
Vista de l'antiga estació amb el passeig d'Horta de Santa Maria quela connecta amb el litoral | Alina Lichi

L'equip de govern municipal té previst reservar una partida –amb una quantitat encara per concretar dins del pressupost per a l'any 2022– per tal de tirar endavant l'enderroc de l'edifici de l'antiga estació de tren. Així ho ha expressat el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– a revistacambrils.cat. En tota aquella zona, tal com ha explicat Daza, "està previst el projecte de l'Eix Cívic de Ponent. En el seu moment ja vam presentar l'Eix Cívic de Llevant i, en breu, presentarem el de ponent. Un projecte que no només afecta la zona de l'edifici sinó a tota la part de davant, on hi ha un espai molt ample per tal de poder fer aquesta connexió entre els dos passejos: el passeig de Josep Vidal i Barraquer amb el de l'Horta de Santa Maria. Aquest govern, ja té resolt aquest projecte en aquest sentit. Com ja vam expressar, volem donar continuïtat al que –estratègicament– es va decidir amb el POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal), ratificat dues vegades: al Pla General de 1993 i al POUM de 2006. Donem compliment al que es preveu amb aquesta connexió".

Enric Daza: "Per a tota aquella zona, l'Eix Cívic preveu una gran plaça, un espai verd ampli, sostenible..."

El regidor d'Urbanisme ha explicat que, per tal de tirar endavant aquesta connexió urbanística, "l'estació s'ha d'enderrocar d'allà on està. Per a tota aquella zona, l'Eix Cívic preveu una gran plaça, un espai verd ampli, sostenible... on també preveiem fer un equipament i, recuperar o rescatar algun element que identifiqui i recordi tota aquella zona com un espai on allí hi va haver una estació. Per aquest equipament hi pot haver diferents opcions: com conservar alguns elements de l'antiga estació però modernitzats i integrats en un edifici modern. Aquest espai potser es podria fer la concessió per fer-hi alguna activitat o que per exemple sigui un lloc compartit entre veïns i alguna associació, però tot això encara està per definir. Pot tenir molt de joc. El que és evident és que aquest projecte de l'Eix Cívic preveu un equipament aquí i jo me l'imagino com un edifici que pugui donar servei a tota l'activitat que hi haurà en aquesta via verda".

El POUM preveu un sòl d'equipaments a dreta i esquerra de l'actual construcció de l'edifici de l'estació

Aquest nou equipament s'ubicaria, previsiblement, en direcció més al sud de l'actual estació per tal de deixar espai a la connexió prevista entre els dos passejos. "En el moment que puguem presentar l'Eix Cívic es veurà tot aquest espai, aquesta plaça verda que gaudirem tots els cambrilencs però que estarà just al costat del barri de l'Eixample i també de l'Horta de Santa Maria. Serà un espai ample, oxigenat i sostenible per al gaudi de tothom". De fet, el POUM preveu un sòl d'equipaments a dreta i esquerra de l'actual construcció de l'edifici de l'estació. Un equipament, tal com ha detallat el regidor, "pot ser esportiu, cultural, un centre cívic... En aquest sòl previst es pot construir o el pot deixar lliure en cas de voler impulsar, més endavant, alguna iniciativa o servei que faci falta".

"És un debat que està al carrer, però nosaltres tenim la responsabilitat de prendre les decisions corresponents"

Sobre l'intercanvi de comunicats per part de la plataforma Conservem l'Estació de Cambrils i el grup Oberts a la Mar –favorable al seu enderroc–, el regidor d'Urbanisme ha comentat que, "és un debat que està al carrer, però nosaltres tenim la responsabilitat de prendre les decisions corresponents. Estem assumint aquesta responsabilitat des del primer moment i decidint en quelcom que ja està decidit i, des de fa molts anys. Som fidels a aquest planejament estratègic urbanístic de la ciutat. Modificar les estratègies del planejament no és quelcom banal. El POUM es pot modificar per un motiu d'interès general. Moltes modificacions del POUM són per errades del mateix POUM; no es pot comparar amb aquest tema que és una estratègia urbanística i que s'ha decidit dues vegades. En el seu moment hi va haver el temps d'al·legacions pertinent obert a tota la ciutadania, on es podien incloure esmenes de tot tipus. No és un tema banal, en aquest cas estem parlant de l'estratègia urbanística i de mobilitat del municipi i aquest govern entén que s'ha de ser fidel al que preveu el POUM per donar-li compliment".

Contactes amb ADIF

Pel que fa a ADIF –propietària dels terrenys que ocupa l'edifici–, Daza ha comentat que "hi estem en contacte per tal que ens donin l'autorització. El que sí sabem és que ells volen prescindir de l'edifici i de qualsevol edificació que hi hagi en tot el traçat. Necessitem aquesta autorització formalitzada –semblant a la que hem obtingut per als passos provisionals–, un cop la tinguem doncs podríem actuar a la zona. Pot ser un conveni –encara està per definir–, perquè en tot el traçat de la via ADIF té dret a que se'ls hi compensi el sòl –que és de la seva propietat–. Per tant dins d'aquest conveni podríem definir qui ha d'assumir aquesta despesa".

"Els informes són negatius quant a la conservació de l'edifici"

En aquest punt, Daza ha recordat que qualsevol actuació que es volgués dur a terme a l'actual edifici –per complir amb els requisits mínims d'habitabilitat necessaris per esdevenir un espai públic– caldria una inversió d'uns 450.000 euros perquè "està en molt mal estat". De fet, el regidor d'Urbanisme ha insistit que "si aquest edifici estigués en una altra ubicació per on ha de passar una avinguda, si no estigués al mig d'una connexió que preveu el planejament –que ha de donar molts beneficis urbanísticament a la ciutat–, evidentment, no tenim res en contra de l'edifici. El govern vol donar sortida al que preveu el POUM i ha de preveure el futur de la ciutat en tots els àmbits. A més, el criteri dels arquitectes i enginyers de l'Ajuntament sempre ha estat que aquest edifici no té cap valor arquitectònic, per tant, els informes són negatius quant a la conservació de l'edifici".

Comenta aquest article