Informació general

Patrimoni

La Plataforma Conservem l'Estació celebra la inclusió de l'antic edifici a l'Inventari del Patrimoni Cultural Català

Des de la Plataforma Conservem l'Estació de Cambrils també han volgut respondre al grup Oberts a la Mar criticant que, "ens fa l’efecte que pensen que amb el passeig s’obre de nou el camí a l’especulació"

Per Redacció

Imatge de l'edifici de l'antiga estació de tren
Imatge de l'edifici de l'antiga estació de tren | Berta Ruiz

Des de la Plataforma Conservem l'Estació de Cambrils han informat sobre la inclusió de l'edifici de l'antiga estació de trens de Cambrils a l'Inventari del Patrimoni Cultural Català del Departament de Cultura de la Generalitat: http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/FitxaGeneral?index=40&consulta=MSUxK0NhbWJyaWxzIChCYWl4Q2FtcCklMistMSU%3D&codi=52378. La Plataforma es congratula d'aquest fet afirmant que, "afortunadament, el patrimoni cambrilenc també fa passes endavant" i fa una valoració positiva, després "de sentir veus com la de Victorià Luque –en nom de la plataforma Oberts a la Mar–. Mentre alguns repeteixen arguments antics i caducs, hi ha una altra mirada sobre el nostre patrimoni que el veu com una oportunitat a protegir".

"La mar no es veu ara ni es veurà mai des de l’espai que deixaria l’estació enderrocada"

Des de la Plataforma Conservem l'Estació de Cambrils volen respondre –"des del respecte a totes les maneres de pensar"– a algunes afirmacions exposades des del grup Oberts a la Mar. Segons el seu comunicat de premsa: "Victorià Luque ha afirmat que 'l’estació és molt gran i taparia la vista al mar'. Segur que el senyor Luque no ha fet l’experiència de comprovar que la mar no es veu ara ni es veurà mai des de l’espai que deixaria l’estació enderrocada. Ara, si es refereix a que la mar es veuria des dels terrats dels dos edificis d’equipaments que preveu construir el POUM, aleshores sí que es veuria la mar".

"Ens fa l’efecte que pensen que amb el passeig s’obre de nou el camí a l’especulació"

D'altra banda, la Plataforma Conservem l'Estació afirma que, "la plataforma ha donat la cara; en canvi, no sabem qui forma part d'aquest 'moviment popular' que diuen que compta amb persones de tots els colors polítics. A què es refereixen quan diuen que nosaltres 'volem aturar el desenvolupament urbanístic de Cambrils?'. Ens fa l’efecte que pensen que amb el passeig s’obre de nou el camí a l’especulació. Nosaltres volem la millora de la vida de les persones que viuen al barri. L'economia ha de ser més equitativa". 

"No ens cansarem de dir que la connexió entre el barri de l’Estació i el de l’Horta de Santa Maria –que preveu el POUM– es pot fer perfectament mantenint l’estació"

Segons s'exposa al comunicat de la Plataforma: "no ens cansarem de dir que la connexió entre el barri de l’Estació i el de l’Horta de Santa Maria –que preveu el POUM– es pot fer perfectament mantenint l’estació, com hem demostrat a bastament, posant sobre la taula propostes concretes –que l’ajuntament no ha volgut posar mai–, quan sabem que el mateix partit de l’alcalde ho portava al seu programa municipal. Demanem coherència i no que no s’enganyi els electors. El pas de vianants demostra el que diem, i encara diem més: per què no se n’ha fet un altre de pas per als cotxes? Potser per evitar que els veïns i les veïnes comprovin que l’estació no dificulta la circulació? Ens dóna la sensació que més que anti-estació es fa un discurs anti-tren, un discurs antediluvià i antiquat quan mirem cap a Europa –que podríem anomenar el continent dels trens–".

"Estem vivint un episodi més de menyspreu cap al nostre patrimoni històric"

Per acabar, la Plataforma defensa que, "al llarg dels darrers anys ha costat molt defensar el patrimoni de Cambrils: la zona arqueològica de la Llosa, el molí de l’Ardiaca, El Molí de les Tres Eres… S’han conservat després de modificar el POUM que preveia la seva desaparició. Justament és la mateixa situació en què es troba ara l’edifici de l’antiga estació. Estem vivint un episodi més de menyspreu cap al nostre patrimoni històric".