Informació general

Salut

Es renova i s'amplia la xarxa de desfibril·ladors semiautomàtics instal·lats a diferents punts del municipi

Durant aquesta setmana s’està portant a terme la renovació de l’actual xarxa de desfibril·ladors (DESA), que s’incrementa de 14 a 18 aparells

Per Redacció

D'esquerra a dreta: el cap de la Polica Local, Josep Muñoz; el regidor de Protecció Ciutadana David Chatelain; la regidora de Salut Yolanda Quílez i l'alcalde Oliver Klein
D'esquerra a dreta: el cap de la Polica Local, Josep Muñoz; el regidor de Protecció Ciutadana David Chatelain; la regidora de Salut Yolanda Quílez i l'alcalde Oliver Klein | Cedida

El Departament de Salut Pública de l’Ajuntament ha renovat i ampliat la xarxa de desfibril·ladors semiautomàtics (DESA) instal·lats a diferents punts estratègics del municipi i als vehicles de la Policia Local, que passa a comptar amb un total de 13 desfibril·ladors fixes i 5 desfibril·ladors mòbils. 

Per una banda, s’ha col·locat un nou desfibril·lador fixe davant de l’Oficina de Turisme, al passeig de les Palmeres. Per l’altra, s’han adquirit dos nous aparells mòbils per als vehicles de la Policia Local i una tercera unitat mòbil que anirà a càrrec de Prevenció de Riscos i es destinarà als esdeveniments multitudinaris.  A més, s’han renovat 10 dels 12 desfibril·ladors fixes adquirits el 2018. 

La ubicació dels equips s’ha fet en base a criteris de densitat poblacional i de centralitat en els diferents nuclis urbans, prioritzant aquells espais concorreguts i de fàcil accés, que siguin fàcils de recordar per a la ciutadania. També cal tenir en compte que actualment, a més dels desfibril·ladors de l’Ajuntament, hi ha un DESA ubicat en un espai públic que és de Ports de la Generalitat.

Una xarxa de 13 desfibril·ladors fixes 

La xarxa de desfibril·ladors instal·lats a la via pública dona cobertura a tot el territori cambrilenc, i és de fàcil accés per a la ciutadania per tal que qualsevol persona pugui fer ús dels aparells sense que aquesta disposi de formació prèvia. La facilitat d’ús ve donada perquè els equips instal·lats estan dotats de tecnologia avançada que indiquen en format veu els passos a seguir per al correcte ús de l'equip en cas d'haver d'auxiliar a algú amb aturada cardíaca sobtada, i també gràcies a les senzilles instruccions. 

Aquests nous aparells disposen d’un sistema de "Controlyou" que es connecta automàticament amb el sistema d’emergències mèdiques (SEM), al 061, arrel del Conveni signat entre l’Ajuntament i el SEM al 2019, que permet un assessorament de forma immediata a la persona que està fent l’auxili a través d’una trucada telefònica del mateix aparell un cop s’obre el DESA i que envia immediatament una ambulància al lloc dels fets. D’aquesta manera, es facilita una ràpida intervenció en els casos d’aturada cardíaca extra hospitalària. Així mateix, els DESA’s estan vinculats a un centre de coordinació propi de Creu Roja per la recepció de les alarmes a temps real les 24hores els 365 dies l’any.

5 aparells mòbils pels vehicles policials i esdeveniments multitudinaris

L’adquisició de dos nous desfibril·ladors mòbils que gestionarà la Policia Local se sumen als dos que ja es disposaven. Això significa que un total de quatre vehicles policials estaran dotats amb DESA i en cas d’emergència acudiran on se’ls requereixi per fer els primers auxilis. En aquesta línia, es disposa d’un cinquè DESA mòbil tutelat per Prevenció de Riscos Laborals i que els diferents departaments de l’Ajuntament que organitzen esdeveniments podran demanar per tal de cobrir l’acte que es dugui a terme.

Formació

El Departament de Salut Pública municipal està organitzant campanyes de sensibilització tant presencials com per diferents xarxes socials que tindran lloc durant el 2022 per a la població en general del municipi de Cambrils. Properament es farà difusió d’aquestes accions per tal que cambrilencs i cambrilenques hi puguin assistir en funció de la proximitat i preferències de cadascú.

Així mateix, s’impartiran unes formacions reglades per les persones treballadores de l’Ajuntament de Cambrils que pels seus llocs de treball puguin ser susceptibles de trobar-se amb una situació d’auxili. Aquestes formacions seran impartides per la Creu Roja sota la coordinació del Departaments de Prevenció de Riscos Laborals i el Departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Cambrils.