Informació general

Es du a terme una nova intervenció arqueològica al jaciment del Cavet

Per Redacció



Aspecte dels treballs arqueològics al jaciment del Cavet, aquest matí
El passat 2 de maig es va iniciar una nova intervenció al jaciment del Cavet, a la zona a tocar a l'Escola Taller de Cambrils. La intervenció va a càrrec del Museu d'Història de Cambrils, en col·laboració amb l'Ajuntament de Cambrils, i finalitzarà demà.

En aquesta ocasió es tracta d'una intervenció programada que permet una preparació prèvia més aprofundida de l'excavació. L'equip que hi intervé forma part de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució (IPHES), dirigit per Eudald Carbonell, catedràtic de Prehistòria de la URV. A més, tenint en compte l'abast científic de les restes aparegudes fins ara, enguany s'ha inclòs aquest jaciment dins del projecte universitari "Recerca i evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2007-2009)".

L'actual campanya d'excavació, dirigida per Marta Fontanals, se centra en la intervenció arqueològica de 15 punts localitzats a la zona més a tocar de la riera de Riudoms, fet que donarà per finalitzada l'excavació en aquest sector. A banda de documentar les estructures arqueològiques, majoritàriament sitges, també es farà un estudi en detall dels materials extrets i dels sediments. Fins ara han aparegut diferents eines de sílex i fragments de ceràmica que situen aquestes restes entre època neolítica i ibèrica. Els resultats finals que se n'extreguin seran fonamentals per conèixer els primers moments d'ocupació humana permanent a Cambrils i al Camp de Tarragona.

Aquesta excavació també ha estat possible gràcies a la signatura d'un annex al conveni signat l'any 2006 entre l'IPHES i l'Ajuntament de Cambrils, en el qual s'establia un marc de col·laboració en la investigació, docència, divulgació i promoció arqueològica i patrimonial de Cambrils.

Jaciment localitzat l'any 1996

El jaciment del Cavet va ser localitzat per membres del Centre d'Estudis Cambrilencs de forma fortuïta l'any 1996, tot i que ja es tenien notícies de l'existència d'un jaciment més al nord, dins del terme de Vinyols i els Arcs.

En aquests darrers anys s'han dut a terme diferents intervencions arqueològiques, que han establert una cronologia d'ocupació des del neolític antic fins a l'època ibèrica, un dels indicadors de la seva importància. Durant aquestes campanyes d'excavació s'hi ha localitzat nombrós material, com diferents estructures d'emmagatzematge, entre aquestes una base de sitja ibèrica del segle VI aC que va permetre per primer cop a Cambrils excavar un nivell arqueològic corresponent a aquest període de la protohistòria. També van aparèixer dues estructures de combustió, les primeres aparegudes al Camp de Tarragona de cronologia neolítica.

Posteriorment es va dur a terme un important rebaix de la zona sota control arqueològic, en el qual van aparèixer més de 120 punts susceptibles d'interès, una zona de característiques excepcionals que pot aportar dades a nivell local i a nivell de tot el Camp de Tarragona, abastant un ampli període cronològic iniciat fa aproximadament 7.000 anys i acabat fa 2.500 anys.

Amb l'excavació d'enguany es dóna gairebé per acabada la zona que queda a sota de les actuals instal·lacions de l'Escola Taller. En posteriors excavacions es treballarà a la zona que hi ha a l'altre costat del carrer de Francesc Català i Roca on queda una gran part del jaciment per a explorar.

Comenta aquest article