Informació general

Meteorologia

Protecció Civil de la Generalitat activa les alertes dels plans INUNCAT i VENTCAT per un episodi de mal temps a partir del vespre i fins dimecres

Protecció Civil també recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa

Per Redacció

Temporal al litoral cambrilenc, la primavera de l'any passat
Temporal al litoral cambrilenc, la primavera de l'any passat | Lluís Rovira i Barenys

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT i l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per un episodi de mal temps que ha de començar aquest vespre.

Pel que fa al vent, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir de mitjanit d'avui i fins demà dimarts a darrera hora bufarà vent de component est amb ratxes màximes que poden superar els 72 km/h de manera generalitzada al territori i amb especial intensitat a comarques de la Catalunya Central i de Barcelona.

Quant a les pluges, l’SMC preveu un episodi de xàfecs intensos a partir d'aquest vespre i durant tot el dia de demà que podran superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts i anar acompanyats localment de tempesta. Les pluges començaran a descarregar inicialment al terç sud de Catalunya i s’estendran a gairebé tot el territori, amb especial intensitat a litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona i comarques de l'Ebre. També s'espera acumulació molt important de pluja al terç sud de Catalunya, amb nivells que poden superar el llindar de 240 l/m2 en 24 hores.

Pel que fa a l'estat de la mar, hi haurà maregassa (onades superiors als 2,5 m) a tot el litoral a partir de la mitjanit d'avui i fins dimecres al vespre, amb notable mar de fons de component est.

Alerta INUNCAT acumulació de pluges i fort onatge

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar l’avís de pluges intenses i d’acumulació de pluja a tots els municipis afectats. Als municipis, es demana que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables, així com també preveure espais d’acollida per si fos necessari. Cal retirar amb antelació els vehicles de rieres o punts subterranis inundables perquè poden dificultar el drenatge i agreujar les inundacions.

En termes generals, es recomana reduir al màxim la mobilitat i en tot cas, extremar la precaució en els desplaçaments, i també evitar al màxim les activitats a l’aire lliure durant les hores en què es preveuen les pluges més intenses. Cal evitar creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.

 

Comenta aquest article