Informació general

Efemèride

Es compleixen vint anys de la forta pedregada del novembre de 2001

El dissabte 17 de novembre de 2001, a dos quarts de 9 del matí i durant gairebé mitja hora va caure una intensa pedregada que va deixar gruixos de gel importants i va ser la culminació d'una setmana de temporals

Per Lluís Rovira i Barenys

Vehicle atrapat entre l'aigua i el gel, sota el pont de la via fèrria
Vehicle atrapat entre l'aigua i el gel, sota el pont de la via fèrria | Lluís Rovira i Barenys

Ara fa vint anys, el mes de novembre de 2001, Cambrils va estar sota la influència d'una situació tempestuosa excepcional en la que el vent, el temporal de mar, la pluja i el gel es van donar cita. Aquesta setmana de temporals es va iniciar l'11 de novembre de 2001 amb una forta llevantada, considerada en aquell moment com la més forta dels vint anys anteriors, i es va acabar amb una forta pedregada de les que feia molts anys que no es recordava un fenomen similar. La pedregada va tenir lloc el 17 de novembre de 2001, avui fa vint anys.

Una llevantada amb onades de fins a 6 metres

La forta llevantada del diumenge 11 de novembre de 2001 va ser el primer acte de tot el que havia de venir després. La força del mar amb onades de més de 6 metres d'alçada va colpejar amb duresa el litoral cambrilenc. Les platges de Vilafortuny i de l'Esquirol van ser engolides per la mar que també va cobrir de sorra el passeig marítim amb dipòsits de fins a mig metre de sorra. L'aigua va inundar la zona baixa de Vilafortuny i els locals d'aquesta zona. A la zona de ponent, el temporal també va causar força estralls. Dies després, el divendres 16 de novembre, va caure una intensa pluja que va tornar a inundar la zona baixa de Vilafortuny.

La pedregada del 17 de novembre

El dissabte 17 de novembre de 2001, a dos quarts de 9 del matí i durant gairebé mitja hora va caure una intensa pedregada que va deixar gruixos de gel importants. L’acumulació de gel més espectacular es va produir sota el pont de la via fèrria, als vials de pujada i baixada contigus a la riera d’Alforja. En aquests punts es van formar gruixos de gel de gairebé un metre. En el vial de pujada, un cotxe va quedar atrapat entre l’aigua i el gel sota el pont de la via del trem. El conductor del vehicle va haver de sortir per la finestra del cotxe. La gran quantitat de gel acumulat sota els ponts de la via fèrria es va haver de retirar amb excavadores que van omplir uns quants camions de gel. Gruixos de gel importants també es van registrar a la plaça del Pòsit,que va quedar coberta per una capa d’un pam de pedra i, també, a la zona del Nou Cambrils.

La pedregada no va tenir la mateixa incidència en tot el terme municipal ni tan sols dins el mateix nucli urbà. Així doncs, a Vilafortuny no va caure tanta pedra. Ara, això sí, la pluja va tornar a causar inundacions. Aquest cop, però, a més de les inundacions a l’avinguda de la Diputació també va quedar afectada la part del pont de la via fèrria,on també va quedar atrapat un cotxe.

La mateixa via fèrria va quedar danyada, ja que l’aigua es va menjar una part del seu suport i va quedar un tram de via penjada. El trànsit ferroviari es va haver d’interrompre durant 24 hores perquè s’hi fessin reparacions. En molts carrers del poble també es van produir petites inundacions a causa de l’acumulació de gel a les boques dels desguassos. En alguns domicilis també hi va haver problemes d’infiltracions d’aigua en quedar taponades les canonades dels terrats. Pel que fa a l’agricultura, la pedra va malmetre algunes plantacions d’horta i va perjudicar la collita d’olives. L’aigua i el gel també van malmetre alguns dels camins que donen accés a les finques i es van haver de fer reparacions d’urgència per tal d’habilitar-los. Les rieres van baixar amb força, però sense provocar cap desbordament important.

Blocs de gel acumulats sota el pont de la via fèrria / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Temporal de llevant a la platja de l'Esquirol / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Efectes del temporal al passeig litoral de llevant / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Via del tren sense base per efectes del temporal / Foto: cedida

 

Comenta aquest article