Informació general

Cooperativa

«Aceites Mestral», la nova empresa i la nova etapa en la gestió de l'oli a la Cooperativa Agrícola

La Cooperativa ha encetat, enguany, una nova etapa pel que fa a la producció i la comercialització de l'oli després de crear aquesta nova societat, formada en un 50% per la Cooperativa i l'altre 50% per Migasa

Per Lluís Rovira i Barenys

Pau Serra al costat del raig de sortida de l'oli, a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola
Pau Serra al costat del raig de sortida de l'oli, a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola | Lluís Rovira i Barenys

La Cooperativa Agrícola ha encetat, enguany, una nova etapa pel que fa a la producció i la comercialització de l'oli. Aquest passat mes de juny l'entitat cambrilenca segellava un acord amb l'empresa oleícola sevillana Migasa que s'ha traduït en la creació d'una nova empresa amb el nom d'Aceites Mestral, que està formada al 50% per la Cooperativa Agrícola i l'altre 50% per Migasa. Aquesta nova empresa és qui compra les olives als pagesos, tant als socis de la Cooperativa com els que no ho són, i això fa preveure que enguany entrin uns 4 milions de quilos d'olives, segons afirmava el president de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra, a revistacambrils.cat.

Serra explica que la diferència de tot plegat és que abans per portar les olives a la Cooperativa s'havia de ser soci mentre que ara és Aceites Mestral qui compra les olives, "a més, Aceites Mestral paga les olives a 0,25 cèntims d'euro per quilo la mateixa setmana com a bestreta. El productor pot triar com cobrar la resta, o bé a final de mes o bé deixar el cobrament fins a finals de març, si ho prefereix. Una altra avantatge és que el pagès ja sap el preu que cobrarà per les olives, que enguany oscil·la entre els 2,90 i els 3 euros el quilo d'oli".

Pau Serra explica que amb aquesta nova fórmula s'ha anat a buscar productors dels voltants (a Montbrió, Botarell,...) que els ha interessat les condicions que ofereixen i poden portar les olives al molí de la Cooperativa sense la necessitat de fer-se socis. Segons Serra, "havíem arribat a mínims pel que fa a l'entrada d'olives, aquests darrers anys. El soci havia perdut la confiança i bona part d'ells havien deixat de portar les olives. Amb la creació d'aquesta nova empresa hem ofert aquestes condicions d'avançament de diners, gràcies a Migasa que en aquest cas fa de banca, i d'aquesta manera creiem que podem arribar als 4 milions de kg. El rècord d'entrada d'olives fins ara, era de 4,8 milions de kg, abans del 2015 any en què es va produir la crisi a la Cooperativa Agrícola". El president de la Cooperativa insisteix en el missatge de recuperar la confiança del soci, "el soci patia que si portava les olives no les podria cobrar, d'aquesta manera volem que tingui la confiança de tornar-les a portar".

Més avantatges de la creació d'Aceites Mestral

La creació de l'empresa Aceites Mestral comporta més avantatges per a la Cooperativa Agrícola. Pau Serra explica que els primers 350.000 quilos d'oli que es venguin són tots per la Cooperativa, "aquests diners ja no van a Aceites Mestral, la resta a partir d'aquesta quantitat, sí". A banda d'això, la Cooperativa cobrarà una bestreta per la feina que fa com és la recepció de les olives, la producció de l'oli, l'envasat. I la Cooperativa també es quedarà tot el benefici de la venda de l'oli a l'agrobotiga que hi ha a les instal·lacions de la pròpia Cooperativa Agrícola.

A banda, la Cooperativa Agrícola de Cambrils és l'única de tota Catalunya que disposa de la certificació IFS de qualitat alimentària pel molí i l'envasadora. Segons Pau Serra, "de certificació IFS per envasadora n'hi ha algun més però de IFS pel molí, no. És l'únic de Catalunya. Fa tres anys que tenim aquesta certificació, que es renova cada any. Aquesta setmana passada s'ha renovat per un any més amb el que seran ja quatre anys amb aquesta certificació".

Comenta aquest article