Informació general

Pressupostos

Els pressupostos de la Generalitat del 2022 preveuen invertir 226 milions d'euros al Camp de Tarragona

A la comarca del Baix Camp destaca la inversió de 6,3 milions d'euros per a l'hospital Sant Joan de Reus o a la del Tarragonès, els 17,5 milions d'euros per al nou edifici de l'hospital Joan XXIII

Per ACN

Terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, amb un llac i camp de golf de PortAventura (Lumine) en primer terme, i les atraccions al fons
Terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, amb un llac i camp de golf de PortAventura (Lumine) en primer terme, i les atraccions al fons | ACN (Núria Torres)
Els pressupostos de la Generalitat del 2022 preveuen invertir 226 milions d'euros al Camp de Tarragona. La xifra és molt superior als 48,9 milions del 2020 –l'últim cop que es van fer uns nous comptes– però està molt condicionada pels 120 milions d'euros que l'Incasòl té previst destinar a l'adquisició de terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) a Vila-seca on s'hauria de construir el complex d'oci i joc de Hard Rock. Altres partides destacades són els aproximadament 17,5 milions d'euros per al nou edifici de l'hospital Joan XXIII de Tarragona o els 6,3 milions d'euros per a diferents millores i maquinària a l'hospital Sant Joan de Reus. El Govern també preveu invertir 7,5 milions d'euros per a la mitigació del risc d'inundació al barri de la Salut de Salou.

El Camp de Tarragona s'endú el 15,1% de les inversions previstes a Catalunya

El Camp de Tarragona s'endú el 15,1% de les inversions previstes arreu del país. Per comarques, el Tarragonès és la que en surt més ben parada amb 180 milions d'euros, 120 dels quals són per als terrenys del CRT. La segueix el Baix Camp, amb 19,7 milions d'euros; l'Alt Camp amb 16,9 milions d'euros; el Priorat amb 5,5 milions d'euros i la Conca de Barberà, amb quasi 4 milions d'euros.

Al Baix Camp, més enllà de la partida per a millores a l'hospital Sant Joan de Reus; també hi haurà 1,5 milions d'euros per a un nou laboratori de recerca de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili que s'instal·larà al mateix hospital. A més, la nova escola de Maspujols es finançarà amb 4 milions d'euros, als quals s'hi afegiran 1,7 milions d'euros més el 2023. També es dedicaran 1,7 milions d'euros a l'ampliació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Riudoms.

17,5 milions d'euros per al nou edifici de l'hospital Joan XXIII de Tarragona

El nou edifici de l'hospital Joan XXIII de Tarragona rebrà un impuls de 17,5 milions d'euros de cara al 2022. Els treballs està previst que s'allarguin diversos anys i el Govern ja ha fet una estimació dels diners que hi haurà de dedicar. Així, per al 2023 es contempla destinar-ne 26,4 milions d'euros; i el 2024 la xifra s'elevaria fins als 54,5 milions d'euros. Pel que fa a l'hospital que actualment està en funcionament, de cara l'any vinent s'hi dedicaran 1,8 milions d'euros en millores a l'UCI i a diagnòstic per la imatge. A la ciutat de Tarragona també destaquen els poc més de 5 milions d'euros per al Centre Penitenciari Obert de Tarragona, els 2 milions d'euros per acabar la nova escola Arrabassada o els 124.000 euros per a reparacions a la muralla romana.

A la resta de la comarca del Tarragonès s'han previst quasi 2,4 milions per a la nova comissaria dels Mossos d'Esquadra de Torredembarra i 2,7 milions d'euros per al nou institut de Roda de Barà. Alhora, hi haurà 3,1 milions d'euros per al nou col·lector de la Riera de Gaià del sistema de sanejament d'Altafulla; 1,7 milions d'euros per a col·lectors d'aigües a Salou i 1,3 milions d'euros per a l'adequació de l'emissari submarí per al desguàs d'aigües residuals de Vila-seca i Salou. Així mateix, es destinaran 4,7 milions d'euros al cens emfitèutic –una fórmula de pagament ajornada que no es comptabilitza com a deute convencional- de l'autovia entre Tarragona i Salou.

Inversions a l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat

Pel que fa a l'Alt Camp, la principal inversió són els quasi 4 milions d'euros per a l'execució de les obres de modernització de reg a la zona dels torrents de Valls. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) també farà inversions milionàries a la comarca, amb la nova EDAR d'Alcover (2,7 milions d'euros), obres a l'EDAR de Vallmoll (2,4 milions d'euros) i millores al sistema de sanejament de Puigpelat (2,6 milions d'euros). En carreteres, es destinaran 475.000 a la C-51 al terme de Vila-rodona.

Finalment, a la Conca de Barberà i al Priorat el gruix de les partides se l'enduen la conservació de carreteres. Tot i això, el Govern ha previst destinar 900.000 euros a actuacions a la Logis Montblanc. Una partida que el 2023 està previst que sigui de 4 milions d'euros, i de 9,8 milions d'euros el 2024. Al Priorat també destaquen els 1,8 milions d'euros d'inversió per al sistema de sanejament de Cabacés i els 925.000 euros per a la restauració de l'església de la cartoixa d'Escaladei, a la Morera de Montsant.