Informació general

La PLIC denuncia l'abocament il·legal d'aigües fecals al torrent d'en Gener provinents de Montbrió del Camp

Per Redacció



Imatge de la baixada de porqueria provinent de Montbrió del Camp al camí dels Teixells
La Plataforma Idependent Cambrilenca (PLIC) denuncia el que consideren un "nou abocament il·legal" d'aigües fecals al torrent d'en Gener, procedents del terme municipal de Montbrió del Camp.

En un comunicat de premsa emès ahir, la formació política afirma que els fets van tenir lloc el passat 6 de maig al matí arran de la pluja que va caure de forma intensa durant vint minuts en aquest municipi veí. Això, segons la PLIC, va provocar que els forats que retenen les aigües fecals de Montbrió es desbordessin i l'aigua fortament contaminada baixés torrent avall fins arribar al mar per la platja de la Dorada.

Segons el regidor de la PLIC Salvador Franch, "aquests abocaments s'han denunciat desenes de vegades i sempre s'ha rebut la mateixa resposta per part del nostre regidor de Medi Ambient. El senyor Matas ens diu que cal fer la depuradora i així se solucionarà el problema, però sempre són únicament paraules i mai realitats".

D'altra banda en el mateix comunicat Franch critica també el fet que Iniciativa per Catalunya estigui al govern de l'Ajuntament de Cambrils i al de la Generalitat i "no aporti cap solució a un fet que perjudica molts sectors". Segons la formació independent, els abocaments il·legals d'aigües fecals arriben també de Vinyols i els Arcs, i de Riudoms, dos municipis que, com Montbrió, no disposen de depuradora i únicament tenen espais molt difícils de controlar on dipositar aquesta matèria líquida.

Els principals afectats: hotelers i pagesos

Segons la PLIC, el sector hoteler de Cambrils ha criticat la situació en reiterades ocasions, però tampoc ha aconseguit cap resposta clara per part de l'administració. La PLIC recull en aquest comunicat l'opinió del sector hoteler i dels restauradors de la zona, que asseguren rebre les queixes directes dels turistes que "han de suportar les males olors i, molt sovint, no poden banyar-se a la platja perquè l'aigua contaminada s'hi ha vessat".

Uns altres afectats, segons la formació cambrilenca, són els pagesos, ja que els seus pous d'aigua queden contaminats per les aigües fecals. Segons Salvador Franch "és lamentable que un sector com l'agrícola hagi de suportar aquesta contaminació quan és un dels més controlats, a nivell d'inspeccions, per les administracions. A ells se'ls demana de tot i són sotmesos a mil controls, però a canvi no se'ls ofereix res ni se'ls escolta".

Pendents de la construcció de la futura depuradora que acabaria amb el problema, els afectats reclamen solucions. En el comunicat, Salvador Franch assegura que "la solució més viable per pal·liar el problema passaria per retenir les aigües fecals d'aquests municipis amb un laminat de plàstic i l'Àgència Catalana de l'Aigua podria transportar aquesta aigua contaminada a la depuradora de Cambrils o a la de Reus".

Des de la PLIC es recorda que fa molts anys que a l'estiu i, també en d'altres èpoques de l'any, quan plou l'aigua contaminada arriba a la platja de la Dorada i la Policia Local ha de tancar la platja i prohibir-hi el bany per manca d'higiene.

Comenta aquest article