Informació general

Medi ambient

Diferents municipis costaners del territori estudiaran contractar una embarcació per recollir els plàstics del mar

La Taula per un Litoral Sostenible vol estendre el model de Sitges alhora que reclama fomentar la recuperació dunar

Per ACN

Detall de les cistelles de recollida de plàstics de l'embarcació de neteja del mar de Sitges
Detall de les cistelles de recollida de plàstics de l'embarcació de neteja del mar de Sitges | ACN (Gemma Sánchez)
Desplegar una embarcació per recollir els plàstics mar endins i fomentar la renaturalització de les platges a través de dunes. Són dues de les mesures que els 17 municipis de costa entre Sitges i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant estudien de cara al proper estiu. Així ho van exposar, ahir divendres, els portaveus de la Taula per un Litoral Sostenible, Bàrbara Peris i Aron Marcos, que van recalcar "la necessitat d'actuar per evitar danys a l'ecosistema, els quals posen en risc l'economia". En el cas de la recollida de plàstics, la propera reunió de la Taula estudiarà el model de Sitges per estendre-ho a tot el litoral. Pel que fa al sistema dunar, Torredembarra, Roda de Berà, Creixell, Cunit i Calafell compartiran les seves experiències.

Propera reunió el 15 de desembre: reclamar un compromís en la preservació de les platges

La Taula per un Litoral Sostenible es reunirà el proper 15 de desembre a Calafell, en una trobada que per primer cop comptarà amb representants del govern espanyol i de la Generalitat. Els ajuntaments han convidat membres del Ministeri per a la Transició Ecològica i del Departament de Territori per reclamar-los un compromís en la preservació de les platges. "Necessitem demostrar que som un front unitari, exposar fins on volem arribar i que ells ens mostrin el seu suport per accedir a ajudes econòmiques", va apuntar Peris, regidora de Platges del Vendrell.
 
Durant la propera reunió, la previsió és aprofundir en l'estudi 'Un litoral al límit', fet per la Generalitat, a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible. A la trobada hi assistiran els seus autors, amb la intenció dels ajuntaments d'utilitzar aquesta anàlisi com a guia per definir les accions de protecció de les platges dels propers anys.

Estudiar la contractació d'un sistema conjunt al llarg dels 110 quilòmetres de costa

És en aquest dibuix de futur que la Taula per un Litoral Sostenible preveu estudiar la implantació de la recollida de plàstics al mar amb un vaixell especial, que Sitges ha fet els darrers estius. Si la proposta convenç, Peris no descarta que es pugui estudiar la contractació d'un sistema conjunt al llarg dels 110 quilòmetres de costa que hi ha des de Sitges fins a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. En paral·lel, els ajuntaments també estudiaran les experiències de diversos municipis per recuperar les dunes com a barrera natural vers els temporals de mar.

Al llarg de la trobada del proper 15 de desembre, previsiblement també es debatrà sobre què cal fer amb el port de l'antiga central tèrmica de Cubelles. De fet, hi ha disparitat d'opinions entre els quatre municipis directament afectats per aquesta infraestructura. Mentre Vilanova, Cubelles i Calafell demanen un desmantellament total de forma progressiva, Cunit vol una demolició parcial.

Comenta aquest article