Informació general

Polítiques d'igualtat

Arriba una nova edició de les Jornades dels Bons Tractes sota el lema «Davant les violències masclistes #Reaccionem!»

Una de les activitats centrals de les jornades serà l’acte institucional del 25 de novembre amb la lectura del manifest en contra de qualsevol forma de violència masclista i un concert en viu

Per Redacció

Cartell de les Jornades dels Bons Tractes
Cartell de les Jornades dels Bons Tractes | Cedida

"Davant les violències masclistes #Reaccionem!". Per segon any consecutiu, aquest és el lema de les Jornades dels Bons Tractes, impulsades per l’àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils, que se celebraran del 8 de novembre al 2 de desembre amb l’objectiu de sensibilitzar i implicar a la ciutadania contra qualsevol forma de violència masclista. El programa de les jornades engloba una diversitat d’actes destinats a públics diferenciats (familiar-infantil, juvenil i públic adult), treballats de forma transversals des del departament de Polítiques d’Igualtat, Joventut, Cultura, la Biblioteca Josep Salceda i Castells, Benestar Social i amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones.  

Una de les activitats centrals de les jornades serà l’acte institucional del 25 de novembre amb la lectura del manifest en contra de qualsevol forma de violència masclista i un concert en viu de la cantant Mariona Escoda, acompanyada al piano per Andreu Dexeus.  

 Xerrada col·loqui virtual "L'amor sostenible"

També destaca la xerrada col·loqui virtual sobre “L’amor sostenible”, a càrrec de l’escriptora Marisol Rojas Fernàndez, que abordarà la superació dels mites de l’amor romàntic i els estereotips de gènere (inscripció prèvia fins al 24/11 a www.cambrils.cat/igualtat).  

Les veïnes del barri de l’Eixample Vila seran les primeres protagonistes de les jornades, que començaran el 8 de novembre amb el taller “Cuidar a les que cuiden, també als barris. Espai de veïnes; trobada, cura i creativitat”, que posa en valor les cures interpersonals. Al llarg del novembre es realitzaran dues edicions més d’aquest taller a altres barris de la ciutat (Inscripcions a: Tel 669 16 25 06/ pici@cambrils.cat).  

Tallers per als joves

El jovent també tindrà a la seva disposició dos tallers de gran calatge, com són el taller “Dones i Natura. Cicles menstruals i plantes”, a càrrec de la Silvestrina i adreçat a joves de 14 a 30 anys i el Taller “I la mitja taronja, on és?” Prevenció de la violència masclista adreçat a joves de 14 a 20 anys (inscripcions obertes a www.joventutcambrils.cat).  

Espectacles familiars

El programa d’actes compta també amb una àmplia oferta d’activitats culturals per a públics diferenciats, com dos espectacles adreçats al públic familiar, amb l’obra “Valentina Quàntica”, a càrrec de la Cia. De teatre Anna Roca, en el marc de la programació dels Diumenges al teatre. A més, a través del canal de Youtube de la Biblioteca (CanalBibCambrils) s’emetran els “Contes per als bons tractes”, a càrrec de Sílvia Palazón, que explica de forma teatralitzada una selecció de contes coeducatius de gran valor.  

Música a la Cripta 

La programació cultural també inclou el concert a la Cripta de la cantautora Lia Sampai i el guitarrista Adrià Pagès, que presentaran el seu segon treball “Amagatalls de llum” en el marc del Festival Accents, i l’obra de teatre “Els dies mentits” de Marta Aran, amb Lara Salvador, que abordarà totes aquelles mentides que hi ha dins del món del sexe, les que ens diem a nosaltres, les que ens diuen i les que acabem dient per sentir-nos part d’una societat sexualitzada. 

Activitats a la Biblioteca

D’altra banda, s’ha programat activitats dirigides a un públic restringit com una edició especial del Club de lectura de la Biblioteca Josep Salceda i Castells, amb l’obra “Un cor massa gran i altres relats" de l’escriptora Eides Rodríguez, que serà dinamitzat pel Frida Colectivo Feminista. Des del Servei d'Atenció al Poble Gitano, prestat per l'entitat AGIPCAT, s'impulsarà la participació de la comunitat gitana en els actes que impulsi l’Ajuntament en el marc d’aquestes jornades, i es treballarà la temàtica amb l'alumnat gitano que participa del Taller d'Estudi Assistit.  

Projeccions i exposició 

El programa d’actes finalitza el 2 de desembre amb la projecció la pel·lícula documental “Sands of Silence”, que aborda la transformació de les supervivents del tràfic sexual i des del qual la pròpia directora trenca el silenci sobre l’abús sexual patit a la seva vida. Després del film, hi haurà col·loqui amb la guionista, productora i directora, Chelo Álvarez.  

Per complementar les activitats, l’exposició ”Lliures i sense por”, que reflexiona sobre les violències sexuals i la reivindicació del dret a la llibertat sexual i la seguretat de les dones, es podrà visitar del 22 al 26 de novembre al vestíbul de l’Ajuntament i del 29 de novembre al 17 de desembre a l’Ateneu Juvenil.    

Campanya de cartelleria per sensibilitzar

Per segon any consecutiu les Jornades s’emmarquen en una campanya ciutadana que a través d’una cartelleria concreta explicita actes quotidians normalitzats socialment que són violència masclista contra les dones. Els missatges de la cartelleria d’aquestes jornades són emesos per cinc dones diverses i complementen els missatges de la cartelleria de l’edició 2020.

L’Apunt

Programa d'actes

DIUMENGE 14 DE NOVEMBRE  

17:30h Diumenges al teatre - Valentina Quàntica a càrrec de Cia. de teatre Anna Roca.  

Si la curiositat et surt per les orelles, o simplement tens ganes de descobrir allò que passa pel cap a la Valentina, entra al seu laboratori i deixa’t sorprendre!  

Preu entrada: 4 € / Venda d’entrades: www.entradium.com  

Teatre del casal. Pl. Església de Sant Pere s/n  

Organitza: Departament de Cultura  

 

DIMARTS 16 DE NOVEMBRE  

17h Taller Dones i Natura. Cicles menstruals i plantes medicinals a càrrec de La Silvestrina.  

Des de l’auto coneixença aprendrem mecanismes per escoltar les senyals o símptomes del cos, conèixer el cicle menstrual i posar-hi remei de forma natural. Elaborarem un diagrama lunar, un elixir dona, un ungüent calmant i una infusió lluna per la dona.  

De 14 a 30 anys. Gratuït. Inscripcions a: www.joventutcambrils.cat  

Presencial a l’Ateneu Juvenil. Av. Horta de Santa Maria, 14  

Durada: 3 h  

Organitza: Àrea de Joventut  

 

 

DIMECRES 17 DE NOVEMBRE  

Club de lectura: Un cor massa gran i altres relats, d’Eider  

Rodríguez.  

Dinamitzat per: Fridas Colectivo Feminista.  

Organitza: Biblioteca Josep Salceda i Castells.  

Activitat restringida al Club de Lectura.  

 

DIUMENGE 21 DE NOVEMBRE  

19:30h Concerts a la Cripta: Lia Sampai - Amagatalls de llum -  

Festival Accents.  

Amagatalls de llum és el segon treball de la cantautora Lia Sampai acompanyada del guitarrista Adrià Pagès. Des de la senzillesa i la complicitat construeixen relats que abracen el món personal i el social, tot davallant en els racons més íntims i fràgils.  

Preu entrada: 8€ / Venda anticipada: www.entradium.com  

Cripta de l’Ermita. Av. del Baix Camp, 35.  

Organitza: La Mar de Jazz.  

Col·laboren: Empenta Cultural, entitat promotora del Festival Accents.  

Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.  

 

DIMECRES 24 DE NOVEMBRE  

17h Taller: I la meva mitja taronja, on és? Prevenció de la violència masclista a la parella.  

Analitzarem com es construeixen les relacions de parella, centrant-nos en els elements masclistes i els provinents de l’amor romàntic patriarcal, i aportarem estratègies per construir relacions, més sanes, igualitàries i lliures de violència!  

De 14 a 20 anys. Gratuït. Inscripcions a: www.joventutcambrils.cat  

Presencial a l’Ateneu Juvenil. Av. Horta de Santa Maria, 14  

Durada: 2 h  

Organitza: Àrea de Joventut  

18h Espectacle familiar: Contes per als bons tractes a càrrec de  

Silvia Palazón Carrió.  

Selecció de contes coeducatius teatralitzats: La Rateta que escombrava l’escaleta; La meitat d’en Jan i Yimueimuei i el drac.  

Emissió a Canal YouTube de la Biblioteca: CanalBibCambrils  

Durada: 45’  

Organitza: Àrea de Polítiques d’Igualtat i Biblioteca Josep Salceda i Castells.  

 

DIJOUS 25 DE NOVEMBRE  

11:30h Lectura Institucional+Concert musical a veu de Mariona Escoda, acompanyada al piano per Andreu Dexeus.  

Pl. Ajuntament, 4  

Durada: 30’  

17h Taller: Tractem-nos bé fent un bon ús del llenguatge.  

Taller per adquirir eines i recursos per a l’ús del llenguatge inclusiu adquirint consciència de la necessitat de canviar el llenguatge sexista, que s’utilitza de forma habitual.  

Sala d’actes del Casal de la Gent Gran  

Durada: 2 h  

Activitat restringida  

18h Xerrada Col·loqui Virtual: “L’Amor Sostenible. Superant els mites de l’amor romàntic i els estereotips de gènere” a càrrec de Marisol Rojas Fernández, psicòloga especialitzada en violències masclistes.  

Durada: 1h 30’  

Inscripció prèvia fins al 24/11 a www.cambrils.cat/igualtat  

 

DIVENDRES 26 DE NOVEMBRE  

21h Teatre: Els dies mentits de Marta Aran, amb Lara Salvador.  

Els dies mentits és un calendari de totes aquelles mentides que hi ha dins del món del sexe, les que ens diem a nosaltres, les que ens diuen i les que acabem dient per sentir-nos part d’una societat sexualitzada.  

Preu entrada anticipada 10 € i 12€ taquilla  

Venda d’ entrades: www.entradium.com  

Teatre del casal. Pl. Església de Sant Pere s/n  

Organitza: Escena Cambrils, amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils.  

 

DIJOUS 2 DE DESEMBRE  

20:30h Film: Sands of Silence+Cine fòrum amb la directora Chelo Alvarez-Stehle  

La cineasta, inspirada per la transformació de les supervivents de tràfic sexuals, les vides de les quals documenta, es veu abocada a trencar el silenci sobre l’abús sexual en la seva vida.  

Recomanada a majors de12 anys  

Preu especial: 1,50 €  

Cinema Rambla de l’Art. Rambla Jaume I, 35.  

 

ALTRES ACTIVITATS  

EXPOSICIÓ:  

Lliures i Sense Por  

Exposició pensada com a recurs formatiu per reflexionar sobre què són les violències sexuals, com identificar-les, quines són les causes, i què es pot fer davant situacions de violència, reivindicant el dret a la llibertat sexual i seguretat de les dones en l’àmbit públic i privat.  

Comissionada i dissenyada per l’Institut Català de les Dones i Creación Positiva.  

Del 22 al 26/11: Vestíbul Ajuntament  

Del 29/11 al 17/12: Ateneu Juvenil  

 

TALLER:  

Cuidar a les que cuiden, també als barris. Espai de veïnes: trobada, cura i creativitat  

Les veïnes som claus en les cures interpersonals i també dels barris.  

Avui ens toca a nosaltres! Gaudeix d’una horeta per a acompanyar-nos, aprendre i mimar-nos des de la creativitat, l’escolta i el grup.  

Vine i prova!  

A l’Eixample Vila  

Casal de la Gent Gran (Pg. de la Salle, 13)  

Dilluns 8 novembre de 18h-19h  

A Nou Cambrils  

Centre Cívic Nou Cambrils (Passatge 5)  

Dilluns 15 novembre de 17:30h-18:30h  

A l’Eixample Platja  

Centre Cívic Les Basses (C/ Roger de Llúria 33)  

Dilluns 22 de novembre de 18h-19h  

+ info: Tel. 669 16 25 06 Mail: pici@cambrils.cat  

La realització de les activitats presencials queden subjectes a la normativa sanitària COVID-19.  

Comenta aquest article