Informació general

Justícia

Cambrils acull el Dia de la Justícia de Pau amb la participació de més de 200 jutges i jutgesses de pau d'arreu de Catalunya

La trobada, organitzada anualment per l'Associació Catalana en Pro de la Justícia (ACPJ), va tenir lloc aquest passat dissabte a les instal·lacions hoteleres de l'Estival Eldorado

Per Berta Ruiz

Imatge d'alguns dels jutges i jutgesses distingits en la trobada del Dia de la Justícia de Pau de Catalunya, celebrada el passat dissabte a Cambrils
Imatge d'alguns dels jutges i jutgesses distingits en la trobada del Dia de la Justícia de Pau de Catalunya, celebrada el passat dissabte a Cambrils | Berta Ruiz

Cambrils va acollir, aquest passat dissabte, el Dia de la Justícia de Pau a Catalunya amb la participació de més de 200 jutges i jutgesses de pau d'arreu de Catalunya. Les instal·lacions de l'hotel Estival Eldorado van ser l'escenari d'aquesta trobada que anualment organitza l'Associació Catalana en Pro de la Justícia (ACPJ). De fet, Cambrils havia de ser l'escenari d'aquest retrobament en l'edició de 2020, però aquest es va haver d'ajornar per la situació sanitària de la pandèmia de la covid-19. A Catalunya hi ha un total de 859 jutjats de pau, en tots aquells municipis que no tenen jutjat de primera instància i d'instrucció. D'aquests, l'ACPJ té uns 600 associats. La figura del jutge de pau és el més proper al ciutadà i el que escull el plenari de cadascun dels ajuntaments. 

L'acte de benvinguda de la jornada d'aquest passat dissabte va anar de la mà del Jutge de Pau de Cambrils, Joan Pedrell, qui va mostrar-se orgullós de ser cambrilenc i de ser-ne el seu jutge de pau. Va tenir unes paraules de record a la seva família, lligada a la restauració i a la gastronomia cambrilenca, destacant la figura de la seva mare –l'Eugènia de Cal Gatell–, "la veritable capitana general de tots i la inspiradora del Cambrils actual". També al seu pare i germà que, en diferents períodes de la història, van ser alcaldes de Cambrils. També va recordar que ell mateix, com a restaurador, va ser un dels primers restaurants catalans en obtenir una estrella Michelin. Joan Pedrell també va tenir unes paraules de gratitud per a totes les autoritats presents, així com als seus companys de l'ACPJ i jutges de pau reunits a Cambrils.

Lliurament de les medalles d'honor a jutges i jutgesses de pau per la seva dedicació

Tot seguit, Miquel Miret –membre de l'ACPJ– va intervenir per conduir l'acte de lliurament de les distincions –amb medalla d'honor– a tots aquells jutges i jutgesses "per la seva exemplar dedicació a la justícia de pau". En nom de tots ells, Pere Plaja –jutge de pau de Corçà-Casavells (Baix Empordà)– va agrair les distincions atorgades i va destacar la figura del jutge de pau com un figura de conciliació entre els veïns.

El torn de parlaments va continuar amb la intervenció de la diputada de la Diputació de Tarragona –Camí Mendoza– qui va felicitar tots els distingits per la seva tasca realitzada i va lloar la feina feta a través de l'ACPJ. Mendoza va remarcar "la tasca de mediació social i la labor de mediació dels conflictes veïnals, capdalt per a la convivència en els nostres municipis". Per la seva part, l'alcalde de Cambrils –Oliver Klein– va donar la benvinguda a tots als presents a Cambrils –"una ciutat acollidora"– i va destacar la figura de l'artífex local –Joan Pedrell–, així com la trajectòria de la seva família. Klein va lloar la tasca de la figura del jutge de pau i va aplaudir que, cada vegada més, hi hagués una major més presència femenina. "Sou la corretja transmissora de la justícia a nivell local i ho feu en nom de la pau" va dir.

Increment del 26,95% de les defuncions (registre civil) per l'efecte de la pandèmia de la covid-19

A continuació va prendre la paraula el president de l'Associació Catalana en Pro de la Justícia –Francesc Xavier Ten–. Segons va dir, "som el primer graó més democràtic i proper a la ciutadania d'aquesta institució bàsica per a una societat democràtica com és la justícia. Tenim esperit de servei vers els nostres conciutadans; us encoratjo a que sigueu més sensibles i compromesos amb els problemes reals de la ciutadania i amb l'aplicació de la Carta dels drets dels ciutadans davant de la justícia". Ten va fer un repàs de la càrrec de treball realitzada per la Justícia de Pau a Catalunya durant 2020. Tal com va apuntar, "els jutjats de pau han fet un total de 536.768 actuacions que corresponen a 115.540 actuacions dins de l'àmbit jurisdiccional civil, és a dir, un 21,53%; 109.165 actuacions en l'àmbit penal –un 20,35%– i 312.063 actuacions en el registre civil, és a dir, el 58,14% restant. En l'estadística de l'any 2020 es veu l'efecte de la pandèmia amb una disminució de les actuacions generals, excepte en les relacionades amb les defuncions per per augment de la mortalitat del 26,95% respecte 2019. Un efecte devastador d'aquesta malaltia que ha afectat profundament la nostra societat i que des de la justícia de pau hem viscut de primera mà".

Francesc Xavier Ten, president de l'ACPJ: "Volem que es tingui en compte la justícia de pau i la seva funció conciliadora i mediadora"

En la seva intervenció, Francesc Xavier Ten va aprofitar per reclamar que, "es tingui en compte la justícia de pau i la seva funció en la resolució de petits conflictes, així com la seva funció conciliadora sent el primer graó de la mediació que podria evitar la judicialització de molts problemes de convivència". En aquest punt, Ten va reclamar l'ajuda del Departament de Justícia i del Govern de la Generalitat a que, "facin les esmenes corresponents a un projecte de llei d'eficiència de la justícia, en el què volen donar un cop de mort a la justícia de pau, cosa que nosaltres pensem que és contraproduent perquè el que fa és allunyar la justícia dels pobles petits i de les poblacions on no hi ha un jutjat de pau".

Eusebi Campdepadrós, secretari de Justícia: "Volem una justícia com un servei públic i amb el ciutadà al centre"

Finalment, per cloure els parlaments, el secretari per l'Administració de Justícia –en representació de la consellera de Justícia Lourdes Ciuró–, Eusebi Campdepadrós va voler felicitar als guardonats "perquè acrediten anys de servei, anys d'estar propers als veïns i anys de tenir aquesta confiança dels veïns. La justícia de pau té un origen democràtic. La justícia forma part de l'estat de benestar, per tant, no existeix un estat del benestar ni un estat de dret sense una justícia que funcioni, que doni una resposta ràpida i sigui propera. La justícia proporciona seguretat , proporciona eficàcia en l'economia i en el benestar de la societat. Volem una justícia com un servei públic i amb el ciutadà al centre".