Informació general

Inseguretat

L'Associació de Veïns El Portal denuncia nous intents d'ocupació d'habitatges i diversos robatoris al barri, aquest darrer cap de setmana

Ignasi Martí, president de l'Associació de Veïns: "Entenem que les ocupacions i els robatoris són un tema complex però reclamem més vigilància policial"

Per Berta Ruiz

Procés de tapiament de l'accés a l'habitatge ocupat al carrer de Gràcia, a meitats d'aquest passat mes d'agost
Procés de tapiament de l'accés a l'habitatge ocupat al carrer de Gràcia, a meitats d'aquest passat mes d'agost | Maria Vidal

La problemàtica de les ocupacions d'habitatges al Barri Antic segueix ben candent. Aquest passat cap de setmana es van produir nous episodis d'intents d'ocupacions, així com un robatori a una casa de la plaça de l'Església. Des de l'Associació de Veïns El Portal reclamen més vigilància policial i que s'actuï davant d'aquesta situació que cada vegada provoca més malestar entre el veïnat. El president de l'Associació de veïns –Ignasi Martí– ha donat detalls a revistacambrils.cat d'aquesta nova tongada d'incidents al barri i ha comentat que, ahir mateix, es va presentar una queixa en forma d'instància a l'Ajuntament i que s'ha demanat hora per tenir una entrevista amb l'alcalde, Oliver Klein.

Inseguretat al Barri Antic

Tal com ha explicat Martí, "aquest passat cap de setmana, entre la nit de divendres i la nit de dissabte, hi va haver un robatori en una casa de la plaça de l'Església i després, hi va haver dos intents per accedir a dues cases: una del carrer de Lloveres –on van intentar entrar pel balcó– i una altra del carrer de Foix". Segons Martí, "això ve a sumar aquesta inseguretat general que portem des de fa mesos, especialment, quan es va viure l'episodi de la casa del carrer de Gràcia. De fet, alguns dels okupes que hi havia en aquest habitatge han ocupat la casa del número 8 del carrer de Foix. A més, aquests individus són partícips de la situació que es viu a la plaça del Setge –sota els pins–, on s'ha creat un centre d'inseguretat molt important, de sorolls i de brutícia des de fa temps... Recordem que fa uns anys, aquell indret era un lloc on a l'estiu hi anaven les padrines del barri amb les cadires a prendre la fresca, però això avui en dia és absolutament impossible. Hem parlat amb veïns de la zona que veuen com, de forma habitual, aquest espai també s'ha convertit en un punt de compra venda de drogues... S'ha avisat a la Policia Local, ha fet rondes en la zona, però la realitat és aquesta. A més, molts d'aquests individus estan fins la matinada i després baixen pel carrer de les Creus en un estat lamentable o bé baixen a mitja tarda caient-se per terra davant de la canalla que surt del col·legi. A la nit, la plaça de l'Església també és un punt de trobada, on després s'hi acumulen ampolles, brutícia, deixalles..."

Ignasi Martí: "Cal aprovar més ordenances municipals adequades a la realitat arquitectònica de les cases i carrers del barri"

Segons ha dit el president de l'Associació de veïns El Portal: "entenem que el tema de les ocupacions de cases i robatoris és un tema complex i un aspecte general tant a Cambrils com arreu, és un problema sistèmic. En el cas del Barri Antic, aquesta queixa l'enfoquem en tres àmbits: volem i reclamem més vigilància policial; demanem que l'Ajuntament faci els requeriments pertinents als propietaris de cases que estan tancades i en mal estat i que no fan el manteniment degut en aquests habitatges; i tercer, que per tal que aquestes cases puguin posar-se a disposició d'emprenedors que vulguin fer comerços o de nous veïns que vulguin adquirir els habitatges cal aprovar més ordenances municipals adequades a la realitat arquitectònica de les cases i carrers del barri. Es va aprovar una ordenança a finals de la legislatura passada i no se n'ha aprovat cap més. El regidor d'Urbanisme, Enric Daza, ens van dir que no tenien peticions de comerços al barri –no és veritat–. Si no s'adeqüen les ordenances municipals, òbviament, no s'obriran comerços perquè els edificis no compleixen la normativa general. Reclamem, una vegada més, que s'actuï igual que s'està actuant a altres barris antics d'altres municipis i ciutats. No demanem res més que això".

Ignasi Martí: "És injust que aquesta situació l'haguem de patir al barri"

Davant de la situació d'inseguretat al barri, el president de l'associació veïnal ha insistit que "anys enrere això no és vivia. És injust que aquesta situació l'haguem de patir al barri, perquè genera malestar, incomoditat al veïnat o als propietaris que sí mantenen correctament les cases. Demanem que l'administració municipal s'hi posi i actuï de forma diligent. Un dels problemes també és aquesta manca de visió integral del barri. El barri té unes característiques particulars que són un actiu i un atractiu i no són problema, no s'han de veure com un problema. El barri requereix d'una atenció tècnica especial –que no vol dir privilegiada– igual que es fa en altres barris antics d'arreu".

Pendents de l'autorització municipal per organitzar una festa de la Castanyada, el 30 d'octubre

Finalment, el president de l'Associació de veïns El Portal ha lamentat que, la instància que es va presentar a l'Ajuntament –el passat mes de juliol– sobre la casa que aleshores estava ocupada al carrer de Gràcia, encara no han obtingut resposta del consistori. "Actualment seguim amb la tònica que totes les queixes i requeriments que hem fet a l'Ajuntament no ens responen. Encara estem esperant que ens autoritzin per fer una festa de la Castanyada –el dissabte 30 octubre– on hi hauria una actuació infantil a la Torre del Llimó. Aquesta festa l'havíem de fer a meitats d'estiu –com una activitat de les festes del barri– però es va suspendre perquè la comissió de la covid-19 ens va informar que no es podia fer. No es podia fer aquella activitat quan al costat, al parc del Pinaret, s'estava fent el Festival Internacional de Música amb milers de persones. Nosaltres volem fer una festa en la què, com a màxim hi pugui haver un centenar de persones; ara que insistim en fer-la, encara no hem rebut resposta per a la seva autorització".

Comenta aquest article