Informació general

Mercè Dalmau [alcaldable per CiU]: “El POUM s’ha dissenyat en base als resultats de l’Agenda 21, que va tindre una participació molt minsa”

Per Cristina Sierra



Mercè Dalmau és la primera vegada que es presenta a l’alcaldia de Cambrils. La candidata és regidora de CiU a l’Ajuntament de Cambrils des del passat mes de novembre, després que el número 1 de la coalició a Cambrils Joan Serra abandonés la política.


Per què vols ser la propera alcaldessa de Cambrils?


Per treballar per la meva població i perquè és un repte pel fet de ser la primera dona. Tenim un projecte que volem que sigui molt proper al ciutadà i que sigui una manera diferent de fer política. El fet que sigui dona també hi influeix, perquè les dones sabem escoltar molt més i tenim molta més facilitat d’empatia, de posar-nos en la pell de l’altre i potser valorem d’una altra manera les possibilitats de prendre una decisió. Oferim un projecte nou, fresc i creiem que pot ser un valor afegit que la gent pugui valorar i es motivi; un canvi a través d’un projecte nou.

Quines són les prioritats bàsiques que s’han de solucionar en la propera legislatura?

La prioritat bàsica és la seguretat. Crec que una de les coses bàsiques és que el consell de seguretat funcioni a nivell local. És molt important que l’equip de govern que sorgeixi exigeixi a la Generalitat el desplegament urgent dels Mossos d’Esquadra, i que al mateix temps aquest desplegament estigui coordinat amb els altres cossos de seguretat que tenim.

Què et sembla el model de ciutat que ha establert el POUM?

Des de Convergència i Unió cre-iem que és un creixement massa desmesurat. Actualment som 30.000 habitants empadronats i amb el creixement que ha establert el POUM es pot doblar i el que no volem és perdre l’esperit de poble. Primer els serveis s’haurien de dimensionar per aquest creixement i s’hauria de controlar que no se’n vagi més enllà del que està dissenyat. En certa manera aquest pla s’ha dissenyat en base als resultats de l’agenda 21, que creiem que han estat molt minsos perquè només hi ha participat un 0,35% de la població i no sé si tota la població de Cambrils està contenta de créixer tant.

Quines són les expectatives de resultats a les eleccions municipals?

Nosaltres hem fet una aposta per la renovació i una aposta per fer una llista molt nova amb la idea de recuperar la confiança dels cambrilencs. Hem treballat per tot això i acceptarem la confiança que ens dipositin.

Des de CiU esteu disposats a pactar?

Pactaríem amb qui tingués un programa més acord amb el que tenim nosaltres.

Factors com l’abstenció, el vot en blanc, el vot nul o el vot dels immigrants europeus com poden influir en els resultats?

L’abstenció jo crec que en el fons ens fa mal a tots els partits i està relacionada amb la desil·lusió de la gent, que vota un partit i finalment el partit governa pels pactes. El vot de l’immigrant és molt important, perquè volem que s’impliquin amb el nostre poble.
§ EN DETALL§

“No sé si hi ha hagut avantatges amb l’externalització de l’aigua i la brossa”

Fa quatre anys ja es parlava de la influència del projecte del Parc Samà en els resultats electorals. Quina influència pot tenir en aquestes eleccions?

La meva opinió és que l’empresa i l’Ajuntament s’hauran de posar d’acord i el que està clar és que no pot ser que per una decisió política de l’actual equip de govern els cambrilencs haguem de pagar. Si arriba un moment en què l’empresa reclama, evidentment no ens ha de costar ni un euro a cap ciutadà.

Quins avantatges ha suposat l’externalització dels serveis municipals de l’aigua i la brossa?

No sé si hi ha hagut avantatges. Respecte a l’aigua, els ciutadans han vist que el seu rebut ha pujat molt i l’aigua és un servei públic i hem de pagar un cost. Sobre la brossa, tenim un sistema nou de recollida que no podem negar que és més net, però ens trobem amb el problema dels restauradors. Per això, s’hauria de fer un estudi detallat que mostrés amb quina freqüència necessiten la recollida de brossa i així evitar penalitzacions injustes.

Com es pot solucionar la manca de cohesió social?

Bàsicament l’Ajuntament hauria d’adreçar-se a les entitats i fer que hi hagi més implicació i informació, sobretot ara que hem crescut tant.

L’hospital lleuger era l’estructura sanitària que necessitava Cambrils?

És el primer que es fa en tot Catalunya i no sabem ben bé com anirà. Potser no està dimensionat a aquest creixement desmesurat i crec que necessitàvem una assistència sanitària amb les diferents especialitzacions però que estigui dimensionada al nombre d’habitants que tenim i, sobretot, no patir la sensació que en cinc anys se’ns quedarà petit.

Ens hem de mentalitzar que ja no podrem aparcar sense pagar?

Des de CiU proposem crear una targeta amb un pagament simbòlic com fan en d’altres poblacions, però s’han d’augmentar les zones d’aparcament, a l’inici o al final de la població, per exemple a l’espai que quedarà lliure al Parc del Pinaret. El que tenim molt clar és que el que proposem sigui una cosa realitzable.
§ PERSONAL§ Un adjectiu que et defineixi

Treballadora

Què és el que valores més en una persona?

La sinceritat

Què en detestes?

La hipocresia

Una cançó

Que tinguem sort, de Lluís Llach

Un lloc de Cambrils

La platja de la torre del Telègraf

Una festa de Cambrils

La Nit del Foc

Cambrils, poble o ciutat?

Poble

Defineix Cambrils en una frase

Poble amb tradició marinera i agrícola que ha trobat l’equilibri entre la població de primera residència i la turística, que és el que hem de conservar

Comenta aquest article