Informació general

Homenatge

L'ANC retrà homenatge al president Companys, demà, amb motiu del 81è aniversari del seu afusellament

Per Redacció

Cartell de l'acte d'homenatge a Lluís Companys que tindrà lloc demà al matí
Cartell de l'acte d'homenatge a Lluís Companys que tindrà lloc demà al matí | Cedida
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Cambrils, juntament amb els Avis i Àvies, retran homenatge demà, divendres 15 d'octubre, al president Lluís Companys en el 81è aniversari del seu afusellament, en un acte a la plaça de l'Ajuntament a dos quarts de set del matí, coincidint amb l'hora del seu afusellament.
 
L'acte consistirà en dipositar vuit roses blanques al mig de la plaça de l'Ajuntament i un llaç amb la senyera. També es farà la lectura d'un manifest en què es recordarà la trajectòria política i social de Companys i les circumstàncies que van envoltar la seva mort. A més, es recitarà el poema de Ventura Gassol que porta per títol "Al president Companys".

Procés i execució del president Lluís Companys

Segons han explicat des de l'ANC, després de l'entrada de les forces franquistes a Barcelona i consumada així la desfeta republicana en la Guerra Civil, Lluís Companys, el president de la Generalitat de Catalunya, va exiliar-se a França el gener de 1939. Aviat, el 13 d'agost de 1940, va ser detingut per les forces del govern alemany a la localitat de Baule-les-Pins (Bretanya). Els alemanys mai van considerar-lo com un refugiat de guerra que s'havia exiliat de l'Espanya franquista, sinó com un criminal fugit d'un règim amic del nazisme i, en conseqüència, se li va aplicar l'extradició. Així, Companys va ser conduït cap a Madrid, als calabossos de la Direcció General de Seguretat, on va ser víctima de diverses vexacions i tortures.
 
El 3 d'octubre va ser traslladat al castell de Montjuïc de Barcelona per ser sotmès a un Consell de Guerra sumaríssim per rebel·lió militar, un judici que va estar ple d'irregularitats. La voluntat de Companys d'autodefensar-se no li va ser admesa i va declarar-se totalment responsable de la seva actuació pública, com a dirigent polític i com a president de la Generalitat, tot assumint la de tots els seus col·laboradors, d'abans, de durant i de després de la guerra.
 
La sentència a mort era inevitable i el 15 d'octubre de 1940, cap a dos quarts de set del matí, al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, el president Companys va ser afusellat. De cara a l'escamot, format per soldats d'infanteria, va pronunciar les seves darreres paraules: "Per Catalunya!".

Comenta aquest article