Informació general

Enologia

La DO Tarragona fa un pas endavant per impulsar els vins monovarietals fets amb Macabeu

Ahir es va fer la presentació del projecte Galeria del Macabeu i se'n va fer una presentació al sector de la restauració de la demarcació tarragonina

Per Lluís Rovira i Barenys

Foto de grup dels productors de la DO Tarragona presents ahir a la jornada de promoció
Foto de grup dels productors de la DO Tarragona presents ahir a la jornada de promoció | Lluís Rovira i Barenys

La DO Tarragona va fer la presentació amb un tast de vi per a la premsa, ahir al matí, de la Galeria del Macabeu, nom amb el que s'ha batejat el projecte que des de fa un parell d'anys estan treballant des de la DO per tal de potenciar els vins monovarietals fets amb Macabeu. En la presentació d'ahir que es va fer a les instal·lacions del celler De Muller, el president de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, i Oriol Pérez de Tudela, membre de la Comissió de Promoció de la DO, van explicar les característiques diferencials d'aquesta varietat de raïm del qual se'n veremen uns dos milions de quilos en tota la DO Tarragona, una DO que la conformen els territoris de les comarques del Baix Camp, Alt Camp, Tarragonès i la Ribera d'Ebre. El territori de la DO està situat entre el mar i la serralada litoral i entre el riu Ebre i el riu Gaià.

En aquests estudis del raïm Macabeu s'han vist les diferències entre les vinyes de baixa alçada i les que es troben a més altitud però amb la denominador comú de la salinitat, aportada per la marinada, i que sempre hi és present. Aquesta característica fa que aquests vins siguin frescos i que serveixin per acompanyar la gastronomia característica de la zona, sobretot indicats amb el peix i marisc. De moment ja hi ha 13 vins de diferents cellers de la DO Tarragona que ja fan el monovarietal de Macabeu, amb un ampli espectre de matisos diferents entre els uns i els altres.

Ahir al matí, a més, es va fer una jornada professional dedicada expressament al sector de la restauració amb l'objectiu de donar a conèixer els vins que elaboren els seus cellers. Una iniciativa que ha tingut com a eix central la presentació de la Galeria del Macabeu on s'han pogut tastar els vins monovarietals elaborats amb aquest raïm. Uns vins que incorporaran el segell 100% Macabeu, amb el que es vol potenciar i impulsar aquesta varietat com a una de les més identificatives de la citada DO.

El Macabeu tarragoní, lligat a la DO Tarragona

El raïm macabeu és una varietat mediterrània estesa per la majoria de les regions vitivinícoles de la península Ibèrica i el sud de França. El pes específic a la DO Tarragona és conseqüència de la història d'aquest territori amb vinyes velles que li han donat personalitat al llarg dels anys. En els municipis que integren la DO Tarragona, el raïm macabeu és predominant entre les varietats blanques des de la reconstrucció de la vinya, després de la fil·loxera.

Actualment, el 24% del raïm macabeu que es conrea arreu de Catalunya està inscrit a la DO Tarragona i prop del 30% d'aquests vinyes tenen més de 20 anys i un total de 230 hectàrees, tenen més de 50 anys. És la varietat més plantada amb 2.221 hectàrees (d'un total de 4.758) i representa el 47% de la vinya inscrita a la DO Tarragona.

Actualment,18 dels 32 cellers de la DO, elaboren vins amb macabeu en els seus diferents cupatges. Aquest cellers, elaboren d'altra banda 21 vins amb macabeu, dels quals 13 són monovarietals.

Oriol Pérez de Tudela i Vicenç Ferré, en la presentació i tast de vins dels monovarietals amb Macabeu / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

L’Apunt

Col.laboració amb l'Institut Català del Vi i la Vinya
L'Incavi es troba en aquests moments realitzant un estudi d'adaptació al canvi climàtic d'aquesta varietat Macabeu a la DO Tarragona, amb l'objectiu de caracteritzar aquest raïm en funció de l'alçada de la plantació. Es tracta d'un treball col·laboratiu i diversos cellers de la citada DO així com del celler experimental Mas dels Frares de la Universitat Rovira i Virgili. Actualment s'està fent un seguiment vitícola sobre set parcel·les de vinya formada, en plena producció i de diferents alçades.

Comenta aquest article