Informació general

L'Ajuntament conjuntament amb la UGT i la CTAC impulsaran un conveni per millorar la situació dels autònoms

Per Judit Pinazo



D'esquerra a dreta Robert Benaiges, Sebastian Reyna, Francisco Luengo i Màrius Rigau, ahir al vespre al Centre Cultural
El proper dijous 10 de maig s'aprovarà al Congrés dels Diputats el nou estatut del treballador autònom, un text que recull les principals reivindicacions del col·lectiu dels autònoms format per més de 3 milions de treballadors i que ha estat elaborat amb el suport de la Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos (UPTA) i la Federación Nacional de los Trabajadores Autónomos.

Ahir al matí es va presentar a l'Ajuntament la jornada sobre el nou estatut del treballador autònom. L'acte va comptar amb la presència del president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) –Francisco Luengo–, el primer secretari de la UGT a les Comarques Tarragonines –Marius Rigau–, el regidor de Promoció de Ciutat –Oliver Klein– i l'alcalde –Robert Benaiges–. L'objectiu és donar a conèixer quins beneficis aportarà l'aprovació del nou estatut en el sector dels treballadors autònoms i presentar les principals línies de treball que en un futur s'establiran en el conveni entre UGT i CTAC i l'Ajuntament de Cambrils.

Segons l'alcalde –Robert Benaiges–, la col·laboració amb la CTAC i la UGT és una eina més per donar suport al petit empresari, molt present a Cambrils a través del sector serveis, i complementar l'oferta d'ajuda al treballador autònom i a la creació d'empreses que s'ofereix en el servei Cambrils Emprèn de l'Ajuntament.


Oficina dels professionals autònoms

Un dels punts de col·laboració en què està previst que l'Ajuntament contribueixi és en la creació d'una Oficina del Treballador Autònom dedicada a facilitar informació entorn la condició del treballador autònom. Aquest servei complementarà el que ja ofereix el Cambrils Emprèn, on s'orienta l'empresari en els tràmits necessaris per posar en marxa una empresa i sobre els ajuts i facilitats als quals es pot acollir. L'Oficina del Treballador Autònom serà més un punt d'informació on es donarà assessorament fiscal i informació general sobre el món dels autònoms. Tal i com explicava Luengo, les oficines són una eina de suport i d'informació, però en cap cas "s'han de convertir ni pretenen convertir-se en gestories". Reus ja disposa d'una oficina d'aquestes característiques, ubicada a Redessa, "i de moment ha tingut molt bona  acollida", explicava Luengo.

Tal i com explicava ahir l'alcalde, en un futur, quan estigui més definit el conveni, s'ha pensat en el Centre de Promoció Econòmica que s'ubicarà al forn del Tallero, com un dels possibles espais per instal·lar-hi l'Oficina del Treballador Autònom, aprofitant els recursos econòmics de la Llei de Barris.

Una altre de les iniciatives que es volen impulsar des de UGT-CTAC és la creació d'un cens exhaustiu del nombre de treballadors autònoms que hi ha al Camp de Tarragona. Segons dades facilitades ahir per Marius Rigau, al Camp de Tarragona la presència de l'autònom és notable, ja que se situa entorn als 70.000 autònoms, segons la informació facilitada per la Seguretat Social, i amb el cens exhaustiu es pretén a més de tenir la xifra total d'autònoms, saber els sectors als quals es dediquen i d'altres informacions.

D'altra banda, també està previst crear un dia del treballador autònom.

Conèixer el nou estatut

Amb motiu de l'aprovació demà dijous del nou estatut del treballador autònom al Congrés dels Diputats, ahir al vespre es va celebrar al Centre Cultural una xerrada entorn a aquesta qüestió. L'alcalde va presentar l'acte, que va anar a càrrec del secretari general de l'UPTA (Unión  de Profesionales y Trabajadores Autónomos) –Sebastian Reyna– i al qual també van assitir-hi Francisco Luengo i Marius Rigau. La xerrada informativa es va centrar en l'explicació dels continguts del nou estatut i els avantatges que significarà per al col·lectiu dels autònoms. Un d'aquests avantatges, tal i com explicava Sebastian Reyna, és la regulació jurídica que donarà una major seguretat a la feina dels autònoms. En segon lloc, l'estaut també regularà un catàleg de drets i deures que s'aplicaran a través de les lleis ordinàries, com per exemple el dret a la baixa per maternitat de les dones.

El nou estatut també contempla la regulació del règim de protecció social dels treballadors autònoms, que fins ara tenia unes grans diferències amb el règim general dels assalariats. Amb aquest estatut es cobreix gairebé el 90% del nivell de prestació entre assalariats i autònoms. També es regula una política de foment i promoció dels autònoms arreu de l'Estat on a partir d'ara, segons Reyna, fomentar l'autoocupació no serà una voluntat política dels governs, sinó que serà una obligació jurídica "això serà un canvi substancials perquè les comunitats autònomes facin polítiques de foment actives i eficaces".

Per últim, un dels punts importants és la regulació d'un sistema de representativitat, que fins ara els autònoms no tenien. Fins al moment el col·lectiu es veia representat d'una forma indirecta pels sindicats o les patronals, que eren qui cobrien aquest buit. Tot plegat contribuirà a cobrir la falta de cobertura que ha tingut aquest col·lectiu durant molts anys.

Comenta aquest article