Informació general

Alimentació

La Fundació Espigoladors recupera 7.236 kg de fruita i verdura a camps del sector primari en la 1a marató d'espigolades per a l'aprofitament alimentari

Per Redacció

L'acció de recollida de la fruita i verdura es va dur a terme aquest passat diumenge a diferents àrees agrícoles
L'acció de recollida de la fruita i verdura es va dur a terme aquest passat diumenge a diferents àrees agrícoles | Cedida

Aquest passat diumenge al matí es va celebrar la 1a Marató #joespigolo per a l’aprofitament alimentari, un esdeveniment impulsat per la Fundació Espigoladors amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. L’entitat va organitzar espigolades –recollides d’aliments als camps del sector primari– simultànies a diferents localitzacions del territori català, per tal d’impulsar i visibilitzar aquesta activitat que poc a poc es va consolidant de nou al nostre país. Les zones agrícoles del Parc Agrari del Baix Llobregat, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i del Camp de Tarragona, on l’entitat desenvolupa habitualment les seves accions d’espigolament, van acollir l’activitat, que va comptar amb la participació d’un centenar de voluntaris i voluntàries.

En total es van recollir 7.236 kg de fruita i verdura: tomàquets, mongeta tendra, pastanagues, pomes i carbasses que havien quedat sense sortida comercial per diversos motius (criteris estètics o davallada de vendes, entre d’altres) i que aniran distribuïdes a entitats socials del territori que treballen per donar accés a una alimentació saludable a col·lectius en situació de vulnerabilitat. L’entitat també va recollir l'impacte ambiental de l’acció, per tal de conscienciar sobre les conseqüències de les pèrdues i el malbaratament alimentari sobre el medi ambient i fer palesos tots els recursos que es destinen en la producció d’aliments: s’estima que amb la recuperació d’aquests quilos d’aliments s’han estalviat 46.455.512 litres d’aigua i s’ha evitat l’emissió a l’atmosfera de 3.509 kg de CO2 a l’atmosfera.

Dia Internacional de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari

L’acció s’emmarcava en la setmana del Dia Internacional de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari (29 de setembre), i en un context en què la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles és a l’agenda política i mediàtica mundial. Enguany, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible: entre el 19 i el 21 d’octubre de 2021, la ciutat serà la seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà. També aquest 2021 ha estat declarat l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures, amb l’objectiu de visibilitzar-ne els beneficis per a la nutrició humana i la salut i per la transició cap a dietes més sostenibles.

L’esdeveniment va comptar amb la presència de Joan Gòdia, Director General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, qui va assistir en representació del Departament a l’espigolada del Camp de Tarragona. També hi van participar els xefs catalans Jeroni Castells, del restaurant Les Moles d’Ulldecona; Ada Parellada, xef del Restaurant Semproniana de Barcelona i membre del patronat de la Fundació Espigoladors, i Carles Tejedor, implicat, entre d’altres causes socials, en la ONG World Central Kitchen, que treballa arreu del món amb l’objectiu de donar resposta alimentària en situacions d’emergència social o climàtica.

Comenta aquest article