Informació general

Política

Albert Pont, president del CCN: «Hem de pensar com un estat i decidir com un estat»

El president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont, va fer una xerrada, ahir al vespre al Centre Cultural, en la que va explicar la seva teoria per fer efectiva la creació de la Catalunya independent

Per Lluís Rovira i Barenys

Albert Pont, ahir, a la xerrada que va fer al Centre Cultural
Albert Pont, ahir, a la xerrada que va fer al Centre Cultural | Lluís Rovira i Barenys

El president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont, va fer una xerrada, ahir al vespre al Centre Cultural, i organitzada per l'ANC local que no va deixar indiferent ningú. En l'inici de la seva intervenció, Pont ja va advertir al públic que "no us agradarà el que vaig a dir" i va complementar-ho dient que "abans de l'octubre de 2017 era més fàcil explicar-ho, llavors anàvem junts, tot i que cadascú amb la seva capelleta, i això s'ha trencat" i tot seguit va ser contundent quan va afirmar que "el 2017 Catalunya es va suïcidar, un va carregar la pistola i l'altre va disparar".

Albert Pont, autor dels llibres Delenda est Hispania, Addendum i el recent Via Única, va col·laborar amb el Consell Assessor per a la Transició Nacional i amb diferents organismes de la Generalitat relacionats en l'àmbit de la successió d'estats i en el disseny de les estratègies i el marc jurídic sobre el repartiment de béns i deutes de l'Estat Espanyol, la transmissió dels tractats internacionals a una Catalunya independent, l'adhesió de Catalunya a la UE i el reconeixement internacional de Catalunya. Segons va explicar ahir, "a mi i a altres se'ns va demanar que expliquéssim aspectes tècnics d'aquesta transició" i va afegir que a meitats de l'any 2014 "ja vaig dir en una xerrada que em pensava que els partits anaven de "farol". Malauradament, el temps m'ha donat la raó. Va arribar un punt que les coses que preparàvem havien de passar al govern que és  qui pot decidir però tot el que passàvem feia cap al calaix"

Pont també va explicar que l'any 2015, el CCN va trencar relacions amb la Generalitat i amb els dos grans partits sobiranistes i va afirmar que si es vol tirar endavant s'han de trencar els vincles emocionals amb els polítics, "s'ha de fer foc nou", va afirmar.

Creació d'un districte governamental

Després d'aquest preàmbul, Albert Pont va desenvolupar la teoria que exposa en el seu darrer llibre Via Única que es basa en com fer efectiu el control del territori. Per explicar com es crea el nou estat va fer una comparació amb la reproducció cel·lular per mitosi, "en una primera fase la societat es replica i va seguint un seguit de passos fins a la separació efectiva. No cal arribar a la darrera fase per dir que tens la independència, la independència comença per proclamar-la, després ve un període crític que els dos estats lluiten per fer-se amb el control". En el seu llibre, que ve d'un estudi realitzat els darrers tres anys i mig, proposa la creació d'un districte governamental que seria un espai estratègic on la independència ja seria efectiva i des del qual, amb el temps, s'expandiria a la resta del territori. Dins aquest espai hi hauria tots els serveis i fins i tot els consolats dels països. Pont va afirmar que "ens hem de comportar com un estat, no com una entitat de la societat civil, hem de pensar com un estat i decidir com un estat" i va concloure, "s'hauria de muntar una agrupació electoral que posés contra les cordes els partits polítics"

Comenta aquest article