Informació general

Instal·lacions

Es constitueix l'associació «Defensem el Port de Cambrils» que reclama la retirada de les casetes del centre de serveis nàutics Marina Cambrils

El passat 21 de setembre, en una reunió al centre cívic Les Basses, es feia la constitució d'aquesta associació que compta amb més d'una trentena de persones i que està encapçalada per Ignasi Recasens

Per Berta Ruiz

Les tres casetes de la nova marina del port es van instal·lar el passat mes de juny
Les tres casetes de la nova marina del port es van instal·lar el passat mes de juny | Lluís Rovira i Barenys

Aquest mes de setembre s'ha constituït l'associació "Defensem el Port de Cambrils" que té per objectiu "defensar el port cambrilenc de la intrusió d'elements urbanístics que alterin la seva idiosincràsia". L'entitat reclama la retirada de les "casetes" del centre de serveis nàutics Marina Cambrils que es va instal·lar, aquest passat mes de juny, al moll. El passat 21 de setembre, en una reunió al centre cívic Les Basses, es feia la constitució d'aquesta associació que compta amb més d'una trentena de persones. La junta de l'entitat està presidida per Ignasi Recasens; el vicepresident és Joan Recasens; la tresorera és Lluïsa Rom i la secretària és Marta Bonet. Dins del grup de vocals hi ha, entre d'altres, Joan Pedrell, Joan Bosch i Carles Severino.

La tresorera de l'entitat –Lluïsa Rom– ha donat detalls a revistacambrils.cat dels objectius de la nova associació. Tal com ha dit, "des de que es van instal·lar les casetes a la nova dàrsena del Port, un grup de gent ens vam indignar molt... Es va començar a constituir un grup de gent a través d'un grup de Whatsapp per reivindicar la retirada. Volem deixar molt clar que no estem en contra de l'activitat nàutica, que ens sembla fantàstic i que al Port n'hi ha d'haver, però que posin tres casetes just davant de la Torre del Port, ens sembla fora de lloc".

"Defensar el Port de Cambrils de la intrusió d'elements urbanístics que alterin la seva idiosincràsia

La finalitat de l'associació "Defensem el Port de Cambrils", tal com indiquen els seus estatuts és: "defensar el port de Cambrils de la intrusió d'elements urbanístics que alterin la seva idiosincràsia. Per aconseguir-ho, estem parlant amb els òrgans de govern que convingui. Vam parlar amb l'Ajuntament de Cambrils –ara amb el canvi de govern hi haurem de tornar a parlar–, properament tenim una reunió amb Ports de la Generalitat; hem demanat hora a la delegació del Govern de la Generalitat i també estem pendents de reunir-nos amb el Departament de Cultura i Patrimoni de la Generalitat perquè la Torre del Port és un Bé d'Interès Nacional. Pensem que, com a Bé d'Interès Nacional, Departament de Cultura i Patrimoni hi té coses a dir".

Nou punts de disconformitat amb la instal·lació d'aquest espai

Segons ha comentat Rom, "des de l'entitat hi hem estat treballant i trobem nou punts de disconformitat amb aquest tema. Per exemple: no està fet l'estudi paisatgístic i d'impacte visual; no hi ha llicència municipal; al projecte hi havia unes casetes i ara n'hi ha unes altres i el canvi de casetes no ha sortit a exposició pública; els metres que fa la dàrsena superen els que hi ha al Pla Especial de Ports... Tenim 9 punts que pensem que hi hem de batallar". A banda, tal com ha afegit Rom, "hem demanat assessorament a un despatx d'advocats de Barcelona que és els que porten el tema de SOS Costa Brava i estan especialitzats amb temes paisatgístics, d'impacte visual, patrimoni..."

Des de l'associació "Defensem el Port de Cambrils", tal com ha indicat Rom, defensen que: "la llei de Ports diu que l'Ajuntament ha de donar una llicència i ha de donar una aprovació. Per altra banda, hi ha un Pla especial de Ports –de l'any 2005– en el què que hi ha coses que no s'estan complint. També hi ha informes discordants per part de la tècnica d'Urbanisme, però l'Ajuntament no s'ha posicionat com a govern en recolzar els informes tècnics que hi ha. Aquesta és la nostra impressió. L'únic que volem és que treguin les casetes. Allí hi ha lavabos, oficines i magatzems... Amb la de locals que hi ha per allí davant, que en busquin un altre! A més, com a molt paguen 15.000 euros l'any, mentre que el que lloga un local a primera línia, amb 15.000 euros potser paga només dos mesos i això és un greuge comparatiu".

"Si no ens queixem, ens posaran el que els hi doni la gana dins del moll"

"Defensem el Port de Cambrils" també argumenta -segons ha dit Lluïsa Rom– que, "la nostra por és que si ens posen unes casetes a l'aigua i no diem res, després ja ens poden posar el que vulguin. Si no ens queixem, ens posaran el que els hi doni la gana dins del moll". A falta de seguir duent a terme aquestes diferents reunions, des de l'entitat es mostren esperançats en poder aconseguir la retirada d'aquestes instal·lacions. Rom també ha volgut recalcar que, "l'empresa BeCharter està tranquil·la perquè ha fet els passos que li han dit. L'empresa no ha fet res malament, qui ha fet les coses malament són les administracions que hi ha al darrere. El turisme nàutic és bo, però no volem allò allí al davant".

Comenta aquest article