Informació general

Política

Oliver Klein (NMC): «Hi ha hagut una pèrdua de confiança en el que estàvem fent i hem vist la possibilitat que, nosaltres, com a partit central, podíem fer un canvi de ritme»

A pocs dies de materialitzar-se un nou govern municipal qui serà el nou alcalde de Cambrils, Oliver Klein, explica a revistacambrils.cat com es va gestar aquesta operació política i per què s'ha fet

Per Lluís Rovira i Barenys

Oliver Klein ha encapçalat la moció de censura que es materialitzarà en el ple del proper 28 de setembre
Oliver Klein ha encapçalat la moció de censura que es materialitzarà en el ple del proper 28 de setembre | Lluís Rovira i Barenys

A pocs dies de materialitzar-se un nou govern municipal propiciat per la presentació de la moció de censura, aquest passat 14 de setembre, el qui serà el nou alcalde de Cambrils, Oliver Klein, explica a revistacambrils.cat com es va gestar aquesta operació política i per què s'ha fet.

-Quin ha estat el motiu perquè s'hagi presentat aquesta moció de censura?

-En el moment posterior a les eleccions municipals es va considerar que era el més oportú fer el pacte que es va fer. Al llarg d'aquest temps s'ha produït una pèrdua de confiança. Cal tenir en compte que en aquell moment el pacte ja hauria pogut ser un altre. Nosaltres érem el partit clau que podíem donar la suma cap a una banda o cap a una altra. En aquell moment vam creure que per nosaltres i per Cambrils, aquell pacte era bo i el podíem tirar endavant. Amb el pas del temps, hi ha hagut una anàlisi diferent, que hi ha hagut la pèrdua de confiança en el que estàvem fent i hem vist la possibilitat que, nosaltres, com a partit central, podíem fer un canvi de ritme. Fer una aposta més decidida per aquelles coses que considerem més imprescindibles. I com ha anat això? Doncs és un procés en el que la relació es va degradant fins el punt que es pren una decisió d'aquest tipus

-El fet que aquest mandat s'hagi vist marcat per la pandèmia amb l'excepcionalitat que això ha comportat, hi ha tingut alguna cosa a veure?

-Jo crec que no. També vull dir que no tinc cap intenció d'entrar en desqualificacions personals, jo no tinc cap queixa directe personal. L'origen de tot plegat no ha estat cap malentès o un fet concret que hi hagi hagut entre jo i la Camí o amb el Lluís Abella, sinó que ha estat aquest cúmul de circumstàncies. El que puc dir és que hi ha coses que s'han fet bé. La pandèmia és una cosa grossa que ens va caure a tots i tots hem remat en la mateixa direcció. En aquest cas l'oposició estava fora i no els tocava a ells gestionar, van dir la seva … Ens n'hem sortit de la pandèmia i en tot cas cal dir que aquest motiu no hi ha influenciat.

-Dins aquest procés de pèrdua de confiança no se us va acudir intentar parlar amb els socis de govern per redreçar el rumb?

-Hagués sigut molt còmode per nosaltres estar dos anys més fent més o menys igual que ara. Estem convençuts que en aquest moment hi ha d'haver un canvi de ritme, una acceleració, una anàlisi diferenciada del que ha estat fins ara de com arribar a finals de mandat i això és el que volem protagonitzar, en aquests moments. Quan governes és una relació que estàs colze a colze, persona a persona, i aquests debats són continus. D'altra banda també cal dir que a nosaltres també ens avaluen i ens orienten des de la nostra mateixa organització. A part del grup municipal tenim l'executiva i l'assemblea i cada vegada ens pressionaven més en aquest sentit. Analitzàvem els resultats, veure quins eren els nostres plans definitius de mandat, si els aconseguíem i si les relacions eren prou àgils i com han de ser per tal d'arribar a finals de mandat amb tota la garantia de tot el que ens havien promès. En tot plegat hi ha aquesta autoexigència, aquesta autoresponsabilitat de no ser-hi per ser-hi sinó el d'exigir-nos al màxim.

-Com va sorgir la possibilitat de tirar endavant la moció de censura?

-En un moment determinat d'aquest estiu, des de l'oposició ens ofereixen aquesta possibilitat. Nosaltres dins el govern hem mantingut la compostura però amb els partits de l'oposició i amb tots els partits mai es tanquen portes, les portes sempre estan obertes des del primer dia. Jo també vull posar en valor el joc democràtic. Hi ha uns instruments legals i legítims perquè reforcen majories. Si jo em moc a fer aquest pas és perquè crec que hi ha un gran consens i hi pot haver un diàleg major que fructifiqui en millors resultats per Cambrils, perquè si Camí Mendoza va ser escollida amb 11 regidors en aquest moment a mi m'estan recolzant 13 regidors i augmenta la majoria. En el panorama cambrilenc, que el vot és molt dispers, sí que vam accedir a la majoria votada però en aquests moment hi ha una majoria suficient, que supera aquella, que és més plural, més diversa, però que és totalment legal i legítima amb un instrument legal com és aquest.

-Per altra banda, no pot ser més complicat posar-se d'acord sent més grups i més persones?

-Sí però la base del diàleg i del consens ha estat treballar molt aquests dos anys per convalidar coses que estan a mig fer i les volem acabar per la qual cosa el nostre bagatge com a NMC dins el govern s'accepta i ells volen posar nous ingredients que han sortit a la palestra en el dia a dia i amb el pas del temps. Crec que l'entesa, ara, a mig mandat serà més fàcil ja que el diàleg s'ha basat en treballar molt en els objectius que ens repartim i anar tots a una. Si no és així no hauria fet la moció de censura.

Si hi ha un grup polític que ha de coordinar tot plegat és l'NMC perquè es podia quedar en la seva zona de confort en el govern anterior i fa el pas per fer una maniobra per nosaltres més gran. Els nous regidors estan per aquesta tasca però com es dibuixarà el seu rol en el futur govern? No l'hem acabat de definir. Estem parlant partits polítics i dues persones més.

-Els grans projectes que s'havia marcat el govern municipal es veuran alterats?

-La Rambla Jaume I s'està licitant ara i anem una mica justos i ens trobarem amb l'empresa que ja haurà guanyat el concurs i a veure quan podran començar a treballar. Pel que fa a l'avinguda de l'Esport hi ha un cert retard, és una preocupació que ja teníem en el govern anterior, i hem de complir que estigui tot estipulat en el pressupost nou aprovat. També vull dir que el celler de la Cooperativa s'obrirà a altres finalitats per tal que sigui més rendible i amortitzar-lo millor.

Els projectes que tirarem endavant serà per l'auto-convenciment d'haver estat al govern i perquè segurament els nous companys hi estaran d'acord. Per exemple jo crec que hi ha una inversió que es mereixeria el barri de la Llosa i se n'ha parlat molt i s'ha concretat en el carrer Orquídies. Cap a Llevant, l'avinguda de la Diputació també seria un lloc a actuar. Una tercera preocupació, molt gran, i que no l'hem sabut solucionar els dos primers anys i la posarem com a urgent és el de crear més espais per a les entitats esportives, al Palau Municipal d'Esports no hi caben. També accions d'Hisenda, Personal, via pública: donar resposta ràpida a les necessitats de jardineria, parcs, de mobiliari urbà, de clots a la calçada, de voreres, accessibilitat,...

 

-En els projectes estratègics del mandat has dit que heu arribat a un acord. Altres temes com ara la Cultura, també n'heu parlat?

 

-També n'hem parlat. No sé per quina presumpció s'ha dit que la cultura es veuria relegada. Doncs no, la marca cultural de Cambrils està construïda, tenim un escenari d'esdeveniments anuals, d'activitats que n'estem molt orgullosos. Tot el que es fa es trans- partidista, trans-ideològic i és molt cambrilenc. Una altra cosa és l'accent, l'accent de qui hi pugui haver nou. No es desmuntarà res i en tot cas s'intentarà reforçar.

-I de l'auditori, teniu algun pla per tirar-ho endavant?

-Jo he conviscut dos anys en un govern en el que s'han buscat solucions, sobretot des de l'àrea d'Obra Pública i Urbanisme. Hi ha hagut reunions amb l'empresa privada, que hi podia estar interessada, perquè les úniques solucions són acabar-ho l'Ajuntament, que venen a ser uns 4 milions i això és molt car. O bé buscar una empresa privada amb la qual arribar a un acord que pot ser de diferents tipus: que acabi l'obra i gestioni, que acabi i doni a un altre empresa o ens ho retorni,...

L'important és veure que això val molts diners, que s'han de buscar partners privats i després també que l'ús es mantindria i que s'està intentant abaratir els costos de l'obra, sempre mantenint la porta oberta que si arriba una oferta que ens soluciona el tema per un ús que sigui diferent també ho tindrem en compte. Això és el que hem estat treballant aquests dos anys i ho seguirem treballant. Ja s'havia començat a parlar amb algunes empreses i ja havíem parlat de que ho podríem fer una mica més econòmic.

-Pel que fa a la neteja, aspecte que vau posar a la moció, teniu pensat alguna manera d'actuar-hi diferent?

-Aquí hi ha un factor molt important: Secomsa és una empresa comarcal, l'ajuntament de Cambrils té delegades les competències en aquest àmbit. Nosaltres no tenim representació al Consell Comarcal ni a Secomsa gran. Vam voler ser-hi, a través de Secomsa Cambrils, per controlar el que passa a Cambrils. Pel que fa a la neteja, venim d'un conveni marc del que queden per complir uns quants anys. Està tot estipulat. Serem els primers que farem força per millorar el servei a Cambrils però s'ha d'entendre que és un contracte tancat amb una empresa del consell comarcal a la qual l'NMC no hi estem representats.

-Ens trobem a la recta final de l'any i toca aprovar ordenances fiscals i el pressupost de l'any vinent...

-Ara tenim ordenances fiscals i donarem continuïtat en tot el que s'ha fet. Les aportacions de l'antic govern són positives però evidentment els que entren tindran temps de poder ficar la seva proposta addicional partint de la base que les ordenances ja estan treballades i són positives. A banda, confiem aprovar el pressupost enguany, les regidories ja havien treballat en aquest aspecte i ja havien fet les seves propostes. Ara hi haurà diferents regidors però hi ha els mateixos equips tècnics.

-Quin missatge vols donar a la ciutadania de Cambrils, a pocs dies del canvi de govern?

-Vull donar una imatge d'estabilitat a Cambrils, d'estabilitat futura al govern municipal perquè aquest govern estarà recolzat per una majoria absoluta no només la necessària d'11 sinó ampliada. A més jo crec que personalment i molts altres que m'acompanyen ens sentim preparats per fer aquest pas. No es tracta d'una cosa espontània ni una rebequeria sinó que està meditat i meditat per una exigència d'aconseguir més prestacions per al municipi, per aconseguir en aquests dos anys que ens queden molt d'allò que ens agradaria a aquells que participem en el joc polític i, sobretot, la confiança que no s'ha fet cap cosa estranya. La gent no està obligada a saber molt de política ni de democràcia aplicada al dia a dia i una moció de censura és un recurs habitual, legítim, legal que el que fa és canviar la majoria i crear-ne una de nova.

Comenta aquest article