Informació general

Política

Lluís Abella, Junts x Cambrils: «El senyor Klein volia l'alcaldia i trepitjarà a qui sigui per aconseguir-la»

Després del sotrac polític que ha suposat la presentació de la moció de censura, el primer tinent d'alcalde i portaveu de JxC –Lluís Abella– ha valorat la situació a revistacambrils.cat

Per Berta Ruiz

El primer tinent d'alcalde i portaveu de Junts x Cambrils, Lluís Abella, en el seu despatx de l'Ajuntament
El primer tinent d'alcalde i portaveu de Junts x Cambrils, Lluís Abella, en el seu despatx de l'Ajuntament | Berta Ruiz

Després del sotrac polític que ha suposat la presentació de la moció de censura per part dels grups de l'oposició i l'NMC, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Cambrils i portaveu de Junts x Cambrils –Lluís Abella– ha volgut valorar aquesta situació a revistacambrils.cat. Un gir en la política municipal que Abella no ha dubtat en qualificar-la "d'inesperada, surrealista i gens fonamentada". El portaveu de Junts també ha carregat amb contundència contra la figura d'Oliver Klein a qui titlla de "persona falsa, ambiciosa i amb ànsies de poder". Lluís Abella porta 10 anys com a regidor de l'Ajuntament de Cambrils –sempre com a membre del govern– i, ara afronta una nova etapa.

Ens pots explicar si, abans que es presentés la moció de censura, a Junts x Cambrils us havia arribat algun rumor? Teníeu alguna informació abans?

A mi, cinc o sis dies abans, em van arribar uns inputs que hi havia algunes maniobres subversives per darrere, amb nocturnitat i traïdoria, que se'n diu. Jo el que faig és posar-ho en coneixement de l'alcaldessa. Li vaig explicar a la Camí que ens havia arribat aquest comentari que s'estaven fent unes maniobres que semblaven ser reals per tombar el govern. Li vaig preguntar si a ells també els havia arribat alguna informació. La Camí em va dir que 'no, però deixa'm que ho pregunti als meus i ho comentem'. Ells ho van parlar amb el grup d'ERC, amb la seva gent i al cap d'un dia i mig em truca i em diu: 'Lluís, allò em vas dir, no tenim cap input de res'. Aleshores, vam pensar que potser era un globus sonda, perquè estant l'Oliver i amb la fama de traïdor –que ho ha acabat demostrant– i és el que és, doncs sempre sonaven coses d'aquestes.

"Ets corresponsable de tot el que passa, allò bo i allò dolent. És molt bonic estar aquí i ser corresponsable de tot i, al carrer, dir que el dolent és el que fan els altres"

El diumenge 12 de setembre a la nit, a la Camí –després del concert final de la Festa Major– algú li va comunicar que sí hi havia alguna cosa molt grossa. Em va trucar i m'ho va explicar. Aleshores vam decidir que dilluns li diríem a l'Oliver. Dilluns al matí vam mirar de parlar-ho a la reunió dels portaveus del govern –l'Oliver no hi era– i a la tarda hi havia una reunió deliberativa que fem per tractar sobre les ordenances fiscals. Jo vaig arribar –una mica més tard– i en arribar vaig veure que tots estaven treballant en les ordenances, o sigui, exercici pur de cinisme fins a l'últim moment. En acabar, tant la Camí com jo vam interpel·lar directament a l'Oliver; pensàvem que ho desmentiria, però només es va escudar en dir: 'no, en principi no, però aquesta tarda tinc una assemblea, l'assemblea és sobirana, no sé què dirà l'assemblea... És a dir, una cosa surrealista total. Li vam preguntar que si havia de trencar un govern, ell ho havia de saber, no et dirà l'assemblea què has de fer! I ens va dir que 'nosaltres som un més a l'assemblea'... En aquell moment, ja no ens mirava a la cara, acotxava el cap i ja no sabia on posar-se, tant ell com els seus companys. Ja vam veure que aquí passava alguna cosa. Li vam dir: 'després de l'assemblea, si hi ha alguna cosa que hàgim de saber, diga'ns-ho per veure si podem parlar. Ens va dir que 'sí', però ens va tornar a enganyar. No ens va dir res. L'endemà, el dimarts a primera hora, la Camí va trucar a l'Oliver –no li va agafar el telèfon–, vam intentar parlar amb l'Ana López. Aleshores ja hi va haver moviment per presentar la moció. És cert que després de fer-ho, l'Oliver va trucar a la Camí, no el va respondre i la Camí li va enviar un missatge de whatsapp dient 'si m'has de dir alguna cosa, vens al despatx i m'ho dius a la cara'. Al final va comparèixer –estàvem tots els del govern–. Ens va dir que si l'assemblea havia dit... que si hi ha uns projectes que volem tirar endavant.... però perdona? Si tenim el PAM (Pla d'Acció Municipal), on consta que ho hem pactat els tres partits. Ho tenim per escrit i és el que estem treballant. Tot eren excuses de mal pagador... Va dir que si anàvem lents... Però, tu també estàs aquí, hi anem tots lents –tu el primer–! Ets corresponsable de tot el que passa, allò bo i allò dolent. És molt bonic estar aquí i ser corresponsable de tot i, al carrer, dir que el dolent és el que fan els altres.

Com estàs vivint aquests dies de trànsit fins a la constitució del nou consistori? Ja t'has fet a la idea?

Ho estic assumint. Estic assumint la idea d'anar a l'oposició. Els dies de trànsit doncs, estic treballant igual, perquè jo tinc el compromís amb Cambrils fins a l'últim dia. Estem presentant molts projectes de coses que estem fent, alguns ja els estem adjudicant... L'època és molt bonica, d'agafar-ho ara. Parlen de paràlisis de l'Ajuntament quan portem més d'un any de pandèmia; estem en una pandèmia mundial i resulta que s'ha aturat l'Ajuntament; evidentment, alguna cosa s'ha hagut de parar. Entenc que l'Ajuntament s'ha aturat com tot el món. Tot i això hem seguit treballant, començaran a sortir projectes, comencem a aixecar el cap... Tot és feina d'ara, jo dubto que ells puguin fer alguna cosa nova. Com a molt, podran acabar el que estem fent. Per exemple amb el tema de la rambla de Jaume I, ja m'agradarà veure si es fa o no, perquè m'agradarà veure que diuen els partits que entren ara al govern. Tots deien que aquesta era la pitjor època per a fer-ho, perquè sortim d'una pandèmia. Veurem ara si, depèn allà on t'asseguis, penses d'una manera o d'una altra.

Com valores la maniobra que ha fet l'Oliver Klein a nivell a polític i a nivell personal?

"A nivell de Cambrils, ens mereixem això? Ens mereixem que un personatge d'aquesta 'calanya', que és fred i calculador, pugui anar al davant de Cambrils?"

Cambrils no deixa de ser un poble, un poble gran, i aquí ens coneixem tots. Les persones passen per damunt dels partits. A mi, em van educar en uns valors de constància, esforç, treball i, sobretot, respecte. Jo, aquest senyor, l'únic que puc d'ell és que és una persona falsa, calculadora, sense escrúpols, capaç de vendre a un familiar per aconseguir l'alcaldia. Jo penso que, aquest senyor, tot el que ha fet, tot el que explica són excuses de mal pagador. Aquest senyor volia l'alcaldia i trepitjarà a qui sigui per aconseguir-la i ho està demostrant. Això és lícit, sí; ètic, no. Què ho poden fer a altes esferes? Sí. A nivell de Cambrils, ens mereixem això? Ens mereixem que un personatge d'aquesta 'calanya', que és fred i calculador, pugui anar al davant de Cambrils? Una persona que no respecta ni el pacte que vam tenir? I si em digués, hi ha algun motiu gros, però per molt que li dono tombs; veig que no hi ha motius. L'única cosa que veig és que ell volia l'alcaldia, volia ser alcalde i així ho farà.

"Quan entro al govern, entro com si fóssim una petita família i resulta que un, ens ha fotut la ganivetada i per l'esquena"

I, a nivell personal, jo quan entro al govern, entro com si fóssim una petita família per treballar per Cambrils i resulta que un, ens ha fotut la ganivetada i per l'esquena. El dia abans ni va tenir la decència o una mica de dignitat –no en té gens– de dir-ho a la cara. No sé si, aquest senyor, quan els hi explicarà als seus fills que és alcalde, si tindrà estómac per dir-los la veritat o també els enganyarà com fa amb tothom?

Portes 10 anys a l'Ajuntament, des de 2011; l'Oliver Klein també és un dels regidors del consistori que hi porta més temps. T'esperaves aquesta situació?

Al Whatsapp tinc un munt de missatges de recolzament, d'ànims, de suport, de molta gent que no s'ho creu... però també en tinc moltíssims que em diuen: 't'ho vaig dir', 'us heu posat el dimoni a casa', 'us heu ajuntat amb molt mala gent', 'és gent de molt mala 'calanya'... Jo, en un inici, quan l'alcaldessa em va dir que no pactaríem amb els socialistes –perquè durant les eleccions van dir que no volien saber res de cap grup independentista–, l'alcaldessa em va dir que estava parlant amb l'Oliver en els primers contactes. Jo vaig dir: 'amb l'Oliver? 'Ja saps el que ens volem posar a casa?' I em va dir 'Lluís, els altres ja han dit per activa i per passiva que no volen i amb l'NMC sembla que hi ha molt bona predisposició. És veritat, perquè vam parlar amb ells i teníem com a objectiu: Cambrils! La veritat és que sí. Vam començar a treballar basant-nos en això, per això no entenc aquesta maniobra; només per l'ambició de tenir el poder peti qui peti. A nivell de poble no es fa, perquè penso que divideix a la gent. Crea moltes tensions i no és bo per Cambrils.

Creus que és una maniobra de cara a les properes eleccions municipals?

Arriben molts inputs. Ell, després de les eleccions tenia la clau –és cert– era la pinça per als dos costats, però si no ho va fer aleshores va ser perquè la senyora Ana López –en aquell moment– volia ser l'alcaldessa i, ell, fent honor al que havia fet als socialistes, doncs no la va fer alcaldessa. Ara, al cap d'uns anys, no sé com ha anat aquest encaix que la senyora Ana López el faci a ell alcalde, ho trobo fora de lloc... Per altre costat, és el moment ideal per agafar-ho i treure pit de coses que ha fet ell i coses que ha fet tot el govern, però al cap i a la fi ho hem fet tots junts, tant les coses bones com les no tant bones.

Us en penediu d'haver pactat inicialment amb l'NMC?

Jo, puc dir que amb el PSC estava molt a gust. Jo amb l'Ana López i el Josep M. Vallès aniria on fos, perquè jo miro molt a les persones. Són dues persones molt treballadores i, de veritat, que miren per Cambrils. Ara, mirar enrere sobre si ho tornaríem a fer o no? En aquell moment, si et dic la veritat, ens van dir que entrava un partit municipalista i vaig dir 'perfecte', perquè és el que jo penso. Jo estic a Junts x Cambrils però jo sóc molt del 'per Cambrils'. A mi m'interessa el que passa a fora, però primer parlem de Cambrils i el millor per Cambrils. Penedir-me? No, perquè mirar enrere no em serveix.

Vau signar un PAM (Pla d'Acció Municipal) i el futur nou govern municipal encararà la recta final d'aquests projectes. Creus que la moció de censura s'ha fet en el millor moment?

"No entenc que els socialistes facin alcalde a la persona que els va destruir a ells"

Jo crec que sí, tot això ha estat pactat i premeditat; però segueixo dient que no entenc què hi pinta el PSC donant suport a aquest senyor. El PSC fa uns 10 anys, quan vam entrar nosaltres al govern –que els vam desbancar del govern– també va ser perquè el senyor Klein els va trair per l'esquena i va muntar un altre partit, perquè si no els socialistes haguessin tornat a guanyar. No entenc que els socialistes facin alcalde a la persona que els va destruir a ells. Malgrat no m'agradi, si no hagués estat per això, els socialistes hagueren manat a Cambrils durant molts anys. Aquest senyor els va destrossar, és cert, els hi va fer mal i els va trair. Naltros, al començar el mandat potser vam triar mal company –però tampoc ens volien els altres–. Entre un costat i l'altre estàvem empatats, però ara, a ell, el perdonen i a més a més el fan alcalde? No sé si el PSC s'està fent l'harakiri. Em falta alguna informació de tot això. Que ell vulgui ser alcalde, molt bé, però aquest recolzament de tots els grups d'idees tant diverses: Cs, PSC, PP, hi ha una representant del PNC també per allí al mig... És un pacte 'antinatura' o com s'ha dit un pacte Frankenstein... Com pot ser que donin suport a aquest senyor i més coneixent-lo tothom? Tothom sap que és la persona més falsa que hi ha. Ho ha fet dues vegades i encara té el recolzament d'altra gent? No sé si aquests busquen la cadira, si hi ha interessos personals pel darrere de gent que està pressionant...?

Creus que aquestes accions provoquen descrèdit de la política entre la ciutadania?

"Trobo molt malament que una persona trenqui el pacte de govern, que és deslleial, et menteix, és fals, sense escrúpols; una persona freda i calculadora és el que m'ha demostrat el senyor Klein"

Això és el que fa que molta gent vegi la política amb descrèdit, molta gent pensa de la putrefacció de la política... i més a nivell municipal i sense haver-hi cap argument sòlid i trobar-te amb això és molt lleig. Trobo molt malament que una persona trenqui el pacte de govern, que és deslleial, et menteix, és fals, sense escrúpols; una persona freda i calculadora és el que m'ha demostrat el senyor Klein. Primer som les persones que els partits; això crea molt descrèdit. Li hauria de passar factura, a ell sobretot.

Com creus que pot funcionar el nou govern municipal?

Jo penso que la feina està feta, no tindran temps de fer res. L'únic que podran fer és inaugurar les feines que hem iniciat nosaltres. Et sap greu, perquè han estat dos anys molt complicats. A mi, em van tocar dues de les regidories més complicades com són el carrer i la Policia. Comencem al juliol de 2019, a l'octubre tenim la Dana; al gener tenim el temporal Glòria; al març de 2020, ja comencem amb la pandèmia... Tampoc ho hem tingut fàcil per fer coses. I tot i així s'han fet un munt de coses i s'ha anat treballant. I, ara, que està tot en marxa i sembla que comencem a treure el cap, ara ve ell a apuntar-se tot això. És molt complicat que tinguin temps de fer res, l'administració va a una velocitat molt lenta.

Després de 10 anys a l'Ajuntament i sempre amb càrrec dins del govern, com afrontes estar a l'oposició?

Des de Junts x Cambrils no deixarem de fiscalitzar qualsevol gestió. Veig alguns punts foscos i hi estaré al damunt. Ho afronto bé. Quan entres de fora i entres a l'oposició, d'entrada costa situar-se perquè l'administració pública és dura i hi ha moltes tecles. Ara, sortint del govern, ho coneixem tot i ho tenim tot per la mà, per tant, amb informació de tots els projectes i obres que hi puguin haver i sabent com es fa i com s'ha de fer; això ens ajudarà a preguntar coses i estar-hi al damunt. I, sempre al costat de la gent i sempre amb la veritat per davant, no com fa aquest senyor.

Sobre el tema de l'enderroc o la conservació de l'edifici de l'antiga estació. Va ser un punt de fricció dins del govern municipal?

Era un tema que teníem damunt de la taula i s'havia tractat en diverses reunions. Hi havia l'opció de l'estació a terra o mantenir l'estació. En l'última reunió que vam comentar el tema, el senyor Daza va venir amb una proposta –ningú s'havia pronunciat encara– dient que 'crec que valtros aneu més en pro de salvar l'estació i jo crec que ha d'anar a terra tal com marca el POUM (però sempre hem dit que el POUM es pot modificar). I ell mateix va portar una altra proposta en la què es pretenia treure l'estació del mig perquè pogués quedar obert i posar-la en un altre lloc. Ningú es va pronunciar ni sí i ni no; l'únic que vam dir és que volíem saber l'opinió del director del Museu d'història perquè ens expliqués si això fora viable o no i quins ets i uts hi podria haver. I, encara no tenim la resposta, per tant, no ho hem decidit. Ells van buscant motius de fricció, perquè no dic que no hi fossin més endavant, però ara mateix encara ho estàvem estudiant, per tant, encara no estava decidit. Jo no veia malament l'opció d'obrir i salvar, però sabent com hauria de quedar al final. Per tant, encara no teníem resposta.

"Pateixo una mica pels temes culturals"

Hi ha algun àmbit o projecte que et preocupi...?

Pateixo una mica pels temes culturals perquè al 95% de l'activitat cultural que es fa a Cambrils –que som un referent cultural a la demarcació– sempre hi assistim quatre: l'alcaldessa, la regidora de Cultura i Festes, en alguna ocasió la regidora de Turisme i, un servidor. Entre naltros cobrim el 95% dels actes: exposicions, presentacions de llibres, … M'imagino que ara es dedicaran a anar-hi, perquè fins ara no els veies mai a res. Bé, només els veies 15 dies abans de les eleccions. Potser venien a alguna cosa senyalada, però la majoria de l'activitat de l'Ajuntament no venien.

També poso en dubte el projecte de la rambla de Jaume I. L'NMC deia que sí i en canvi els altres deien que no era el moment. Veurem cap a allà on van. Una altra de les coses que m'hagués agradat fer és que, quan vaig deixar Cultura i Festes es va deixar una partida de 300.000 euros perquè es dediqués a la nova nau per a la Casa de la Festa –per a les entitats festives i culturals– ubicada on actualment hi ha la brigada i abans hi havia l'antic parc de bombers. S'ha anat treballant, perquè la brigada aniria al polígon Belianes, però tampoc s'ha vist massa empenta des del departament d'urbanisme que és qui ha de bellugar tot això.

Una altra de les coses que se m'ha quedat en el tinter és el tema de l'ordenança de convivència ciutadana. Faltava passar-la per la comissió d'estudi per acabar d'aplicar-la. Buscava contundència amb les brosses, contundència amb les defecacions de les mascotes... i una manera de funcionar molt més àgil

Com veus el teu futur polític?

No m'ho he plantejat, perquè estava treballant bé. No sóc de pensar les coses de com aniran d'aquí a dos anys. També evidentment, depèn del comitè local de Junts que ho ha de decidir. Pot haver primàries –si es presenta més d'un candidat– o no, però ara no m'he plantejat res de moment. Vull veure com va tot. No ens ho esperàvem això, perquè estàvem treballant bé. A mi, aquests anys, m'ha agradat estar (en política), el contacte amb la gent; sóc una persona de carrer que xerro amb tothom per tot arreu, que explico coses, intento solucionar tot el que puc, però la gent ha d'entendre que arribes allà on pots.

Jo sóc molt crític i sempre penso que puc fer més, però hem de veure que la velocitat que té l'administració pública no és la que volem... Per exemple, per poder fer la passarel·la hem estat gairebé 2 anys. Fer el projecte, després dotar-ho econòmicament, la subvenció va arribar al cap d'un any; licitacions, terminis, modificacions de crèdit... tenia moltes idees de fer coses; però sempre hi ha la part econòmica –tenim el pressupost que tenim– i arribem on arribem.

Comenta aquest article