Informació general

Accident

Un accident en patinet elèctric patit per una jove de 19 anys a finals de juliol, un dels més greus que s'ha enregistrat fins ara a Cambrils

Aquest greu accident que va patir la jove es va produir el passat 28 de juliol –però va transcendir públicament fa uns pocs dies– coincideix amb la campanya d'informació i conscienciació de la Policia Local

Per Redacció

Imatge d'un patinet elèctric rodant per un carril bici
Imatge d'un patinet elèctric rodant per un carril bici | ACN

D'ençà que ha anat proliferant l'ús de patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal per la via pública s'han produït diferents accidents –uns més lleus i d'altres més greus–. Dels diferents incidents, alguns han transcendit i d'altres no. El darrer –molt greu– que s'ha conegut fa uns pocs dies, però que va succeir el passat 28 de juliol a la tarda, el va patir una jove de 19 anys. Segons informacions facilitades per fonts municipals, aquesta noia va patir un accident de circulació amb el seu patinet elèctric, mentre circulava com a única ocupant i sense haver-hi altres vehicles o vianants implicats. Els fets van succeir al passeig Marítim de Ponent, a l'alçada del carrer de Menorca, prop del complex hoteler de El Dorado. Donat que no hi ha testimonis dels fets, tot apunta que circulava pel carril bici del passeig i per causes –a hores d'ara desconegudes–, va perdre el control i va caure del patinet. La víctima va ser traslladada a l'hospital Joan XXIII de Tarragona en estat greu, on va ser ingressada a l'UCI. De fet, segons informava el Diari de Tarragona –fa uns dies–, els serveis mèdics van induir-la al coma, donades les greus lesions que presentava. Després de passar uns dies en estat de coma, sembla ser que la noia n'ha sortit, però segueix ingressada –segons les darreres informacions– en un estat estable dins de la gravetat.

Ordenança municipal que regula l'ús

Precisament, la proliferació de l'ús d'aquests vehicles va propiciar que l'Ajuntament de Cambrils aprovés una ordenança municipal que en regula específicament la seva circulació. Aquest mes de setembre, la Policia Local ha posat en marxa una campanya informativa sobre la nova ordenança municipal que ja va entrar en vigor el passat 2 d'agost. Recordem que les multes per incomplir la normativa poden anar dels 80 als 1.000 euros segons la gravetat. En el marc d'aquesta campanya s'han distribuït uns 10.000 díptics, s'han repartit cartells en establiments comercials, hotels i centres educatius, i s'ha difós la informació a través de les xarxes socials de l'Ajuntament.

D'altra banda, el 24 de juliol de l'any passat, els ajuntaments de Cambrils, Salou i Vila-Seca van presentar una regulació conjunta per l'ús dels vehicles de mobilitat personal, com patinets elèctrics, i bicicletes amb pedaleig assistit als tres municipis. Les bases per aquesta normativa es van fer públiques en un acte que va tenir lloc al Centre Cívic de Vilafortuny, en el qual hi van assistir els alcaldes de les tres poblacions, els regidors responsables de seguretat dels tres consistoris i els caps de la Policia Local de les tres localitats de la Costa Daurada.

L’Apunt

Les principals normes de la nova ordenança són:

  • Els conductors han de tenir mínim 15 anys i no poden transportar cap altra persona. 
  • Els usuaris de menys de 15 anys només poden fer ús d'un patinet elèctric si aquest és adequat a la seva edat i alçada, si estan fora de les zones de circulació i si van acompanyats d'una persona adulta responsable. 
  • Els vehicles de mobilitat personal poden circular per calçades i carrils bici, però no per les voreres, vies interurbanes, autopistes o autovies. 
  • De nit, s'ha de circular amb llums i elements reflectants. 
  • És obligatori l'ús del casc homologat. 
  • No es pot utilitzar el mòbil ni auriculars mentre s'està circulant. 
  • No es poden superar els 25 km/h i s'han de respectar tots els senyals i normes de trànsit. 
  • No es pot estacionar el patinet elèctric sobre voreres, es pot estacionar en zones per aparcar bicicletes. 
  • Els usuaris estan obligats a sotmetre's a proves d'alcohol i drogues. 
  • Està prohibit circular amb patinets elèctrics manipulats per alterar la velocitat o característiques tècniques. 

Comenta aquest article