Societat

Vela llatina

S'inicia un ambiciós projecte de formació en l'art de la navegació a vela llatina

La Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial encapçala un projecte formatiu que va de l'Ebre a l'Empordà i amb la participació de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils

Per Redacció

L'Arjau Vela Llatina de Cambrils s'ha sumat a aquest ambiciós projecte
L'Arjau Vela Llatina de Cambrils s'ha sumat a aquest ambiciós projecte | Cedida

Una de les màximes preocupacions culturals a tota la Mediterrània és la manca de relleu generacional en la gestió i manteniment del patrimoni marítim i fluvial des de la ciutadania. Per aquest motiu des de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF) s'ha impulsat per primera vegada a Catalunya, una estratègia formativa per aconseguir que persones joves s'apropin almenys a un dels aspectes més difícils de fer perviure, com és el patrimoni immaterial: l'art de navegar a vela llatina. Desprès d'analitzar diferents formats formatius s'ha optat pel "learn by doing" (aprendre fent), és a dir, un aprenentatge basat en l'experiència pràctica. En una primera fase es formaran formadors, és a dir, aquelles persones que posteriorment estaran acreditades per formar d'altres a Clubs Nàutics, Associacions, Instituts, Casals, etc.

Primer curs de formació del 18 de setembre al 3 d'octubre

El primer curs de formació de formadors tindrà lloc del 18 de setembre al 3 d'octubre a Segur de Calafell. En ell hi participaran sis persones de diferents associacions de poblacions de la Costa Catalana de Ponent (Calafell, Torredembarra, Cambrils i l'Ametlla de Mar), totes elles navegants i amb coneixements pràctics de la navegació amb vela llatina. Entre aquestes persones formadores hi ha un membre de la junta de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils, entitat que ha col·laborat amb l'organització d'aquest curset pioner.

Durant les sessions formatives es facilitaran noves eines pedagògiques i materials per aconseguir que aquesta primera fornada de nous monitors, pugui ser la llavor de formacions inicials i de perfeccionament, tant a nous mariners com a patrons de vela llatina. Aquestes eines formatives creades amb la direcció del reconegut estudiós de la navegació tradicional Vicente García-Delgado, són materials divulgatius específics d'alta qualitat elaborats en suport digital com videogràfic, amb la producció de 10 vídeos on s'expliquen les diferents tècniques i maniobres. Per portar a terme tota aquesta activitat s'ha demanat el suport de la Diputació de Tarragona.

Aquest curs de formació de formadors serà repetit en un futur pròxim a les costes de llevant i central catalanes. L'experiència que ara es reculli serà vital per encarar amb èxit els propers cursos.

La Federació

La Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF) va ser creada al 2005 i té com objectiu principal la conservació de la cultura marítima i fluvial de Catalunya. Per aconseguir-ho, la FCCPMF és integrada per 16 associacions, amb 1550 socis i 330 embarcacions a l'aigua de molt diversa eslora. La seu legal de la Federació és actualment a Calafell a les instal·lacions de Patí Català Calafell. Els objectius generals són:

- La protecció, conservació i difusió de la cultura i el patrimoni marítim i fluvial de Catalunya.

- La recuperació, restauració, rèplica i conservació d'embarcacions tradicionals.

- La pràctica i difusió de la navegació tradicional.

- El foment i ús social del patrimoni marítim i fluvial i la seva dinamització.

- Aglutinar i sumar els esforços de totes aquelles associacions que treballen en la defensa del patrimoni marítim i fluvial del país, de cara a construir una plataforma sòlida i potent, que representi els interessos comuns davant l'Administració, les autoritats de Marina i qualsevol altre organisme necessari per a aconseguir les finalitats perseguides pels seus membres. Per exemple l'Associació de Museus Marítims de la Mediterrània i el Museu Marítim de Barcelona amb qui col·labora la FCCPMF per donar impuls a la candidatura internacional de l'Art de la Navegació en Vela Llatina com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO presentada el passat mes de maig a Palamós. La formació en l'art de la navegació a vela llatina és un aspecte clau per aconseguir materialitzar aquesta candidatura.

Comenta aquest article