Informació general

Política

Oliver Klein: «Després de les últimes eleccions municipals, aquests que estem aquí no ens vam posar d'acord»

Després de les eleccions del 26 de maig de 2019, l'NMC va ser la formació clau per conformar el govern municipal juntament amb ERC i JxC i, ara, també ha estat clau per desfer-lo i pactar amb l'oposició

Per Berta Ruiz

Moments abans d'iniciar-se la roda de premsa d'ahir a la tarda a càrrec de David Chatelain, Ana López, Oliver Klein i Juan Carlos Romera
Moments abans d'iniciar-se la roda de premsa d'ahir a la tarda a càrrec de David Chatelain, Ana López, Oliver Klein i Juan Carlos Romera | Berta Ruiz

El 26 de maig de 2019 se celebraven les darreres eleccions municipals. Aquests comicis van situar ERC com la força més votada, seguida de Cs, PSC, Junts per Cambrils, NMC i PP. Des del mateix instant de fer-se públics els resultats electorals, les diferents cúpules de les formacions amb representació a l'Ajuntament es van posar en marxa per establir els primers contactes. De fet, només 35 hores després de saber-se els resultats definitius, es feia públic el pacte de govern acordat per ERC, Junts per Cambrils i l'NMC. Aleshores, l'NMC va ser el partit clau per conformar aquesta majoria, però també ho hauria estat per formar govern amb els partits amb els que governarà a partir d'ara un cop es voti la moció de censura presentada a l'alcaldessa, Camí Mendoza. Aquesta va ser una de les preguntes que es van formular, ahir a la roda de premsa, convocada per l'NMC, Cs, PSC i PP. Per què no es va establir aquest pacte després de les eleccions de maig de 2019?.

Oliver Klein: "No s'ha d'enganyar a ningú que l'alcaldia l'estan oferint al cap de llista de l'NMC que, en aquell moment, no es posava damunt de la taula"

Sobre aquesta qüestió, el líder de l'NMC –Oliver Klein– va explicar que, "en acabar el resultat de les darreres eleccions municipals hi havia un panorama molt obert i a nosaltres ens anomenaven el partit 'clau', que podia donar una majoria o en podia donar una altra. Hi va haver les dues possibilitats i en aquell moment es va optar per un pacte; l'NMC va sumar amb una coalició. Quan hi va haver les eleccions hi havia dos possibles pactes, tothom ho sap i els carrers anaven plens a Cambrils. La gent s'imagina dos pactes com en podrien ser d'altres, per qüestions ideològiques; per l'eix esquerra-dreta; l'eix nacional –independentistes-no independentistes–, s'imagina unes coses... L'NMC pot pactar amb uns i pot pactar amb uns altres amb un programa d'actuació municipal. Ho hem fet, hem governat amb uns i ara ho intentarem fer millor amb un segon govern. En la primera ocasió, aquests que estem aquí no ens vam posar d'acord. En aquests moments, que hi havia una pèrdua de confiança, el pacte ha estat més obert, més transparent, més directe i, no s'ha d'enganyar a ningú que l'alcaldia l'estan oferint al cap de llista de l'NMC que, en aquell moment, no es posava damunt de la taula. És un canvi important. L'Oliver no és més independentista o més nacionalista amb aquest govern; l'únic que creu que, amb aquest govern, podem fer unes coses".

Oliver Klein: "Fa uns 20 dies es planteja la possibilitat i s'activen les persones del grups municipals a nivell orgànic"

Segons va seguir explicant Klein: "al cap d'un temps –no es trenquen els ponts entre nosaltres– perquè som gent que ens coneixem des de fa temps; això no vol dir manca de fidelitat ni res. Un treballa al govern i, de fet, ens hem barallat amb l'oposició –mai res personal– i sempre en el terreny de l'acord o el desacord. En un moment donat, fa uns 20 dies, es planteja la possibilitat. S'activen les persones responsables dels grups municipals a nivell orgànic, les que també han de donar el vist-i-plau. L'NMC ha estat dins del govern; tenim una autoexigència dels nostres militants, simpatitzants i votants d'elevar la tensió i l'exigència i d'aquí que s'hagin pactat unes coses que donarem a conèixer quan toqui".

Preguntat per si el podien acusar de traïdor, el líder de l'NMC va comentar que, "no, perquè jo m'estic reunint, parlant del municipi i veure quines opcions de futur poden ser millors; jo sempre he estat obert a parlar. La moció de censura només es planteja en última instància i es ratifica avui al matí".

Ana López (PSC): "Després de les eleccions municipals, la llista més votada va ser la d'ERC i això també va tenir un pes important en aquell moment"

Sobre la qüestió del pacte que es podria haver fet després de les eleccions municipals de 2019 també s'hi va referir la líder del PSC –Ana López– a l'inici de la seva intervenció. Tal com va dir la regidora socialista: "els resultats de les eleccions municipals de 2019 van conformar un consistori políticament plural, sense hegemonies i el que sempre es fa és intentar cercar un acord per afrontar els problemes del municipi. En els moments posteriors al 26 de maig es van succeir les típiques converses que van acabar formalitzant el pacte que tots coneixeu, però com és normal, en aquestes situacions també es van explorar pactes alternatius entre altres forces polítiques –les que estem avui–. Malgrat que en aquell moment va ser evident que hi havia una bona sintonia i que compartíem els reptes a assolir per a la ciutat i per a la ciutadania, doncs finalment, no es va configurar el pacte que sembla que avui sí serà. Va ser el pacte que tots coneixeu, bàsicament perquè la llista més votada era la d'ERC i això també va tenir un pes important en aquell moment, potser més que per l'anàlisi dels punts en comú a l'hora d'abordar els reptes a afrontar com a ciutat. En aquests moments ens trobem que han passat més de 2 anys i estem segurs que resulta notori el fracàs del govern liderat per la senyora Mendoza".

Comenta aquest article