Camp

Festes

Reus ja té a punt el programa d'actes de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia 2021

El 22 de setembre hi haurà el concert de Miki Núñez i el 23 el d'Stay Homas, tots dos al Parc de la Festa

Per Redacció

Cartell de les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia
Cartell de les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia | Cedida

La tornada al Passeig de Misericòrdia i un extens programa de festes centraran l’activitat a la ciutat de Reus les properes setmanes. El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, va presentar ahir el contingut del programa de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia 2021, que començarà oficialment el dimarts 21 de setembre amb el lliurament dels Guardons de la Ciutat. El programa inclou els actes tradicionals, espectacles infantils, activitats organitzades per les entitats i un cicle de grans concerts, amb les actuacions de Miki Núñez, els Stay Homas i La Terrasseta de Preixens, entre d’altres.

El regidor de Cultura i Política Lingüística va explicar que "les restriccions sanitàries decretades per la pandèmia ens obliguen a estar pendents dels canvis que es van produint en l’actual fase de desescalada. Tot i amb això, ens trobem de nou que les activitats s’han de fer delimitades amb assignació de seients i que, els actes culturals han d’acabar a les 00:30h com a màxim".

Des de l’Ajuntament de Reus, amb la coordinació de l’Institut Municipal Reus Cultura, s’ha treballat per preparar un programa de festes proper a tothom, a públic de totes les edats, i mantenint l’estructura de la festa, però amb les restriccions sanitàries necessàries.

Vermuts organitzats per les entitats

Els vermuts que organitzaven les entitats, s’han traslladat a la Palma: el Vermulet del Ball de Cercolets, el Vermut Rumbero del CRAC i Colla Gegantera i el Vermut Banyut del Bou de Reus. Començant el dia 12, el 18 i el 19 respectivament.

Es mantindran les activitats pròpies del mes de setembre, com el Circ Llunar el dia 12 a les 18:00 h i el Jazz Cava el dia 16 de setembre a les 19:30 h amb l’actuació de Gianni Gagliari.

El cap de setmana del 17 i 18 de setembre, La Coordinadora Intercomarcal de Bitlles i la Federació Catalana de Jocs Tradicionals ha programat diferents activitats per tal de donar a conèixer aquestes pràctiques ludicofestives.

El Parc de la Festa, centre neuràlgic de les activitats per als més joves

El Parc de la Festa es converteix en el centre neuràlgic de les activitats més joves, amb distribució de cadires per poder mantenir les distàncies. Els concerts començaran a les 22:00 h i són els següents:

  • Dimecres 22 de setembre Miki Núñez amb una entrada de 10 euros
  • Dijous 23 de setembre Stay Homas amb entrada de 5 euros
  • Divendres 24 de setembre revetlla amb l’orquestra Allioli i serà gratuïta
  • I finalment, el dissabte dia 25 de setembre, concert amb les actuacions de Koeman i de la Terraseta de Preixens

Es reorganitza el Seguici Festiu dels elements

La sortida dels elements del Seguici Festiu s’ha reorganitzat i adaptat a les limitacions de la pandèmia i s’han agrupat els diferents elements del seguici repartint les seves actuacions en quatre centres educatius diferents. Les actuacions es faran el dia 24 de setembre des de les 19:00 h a les 21:00 h i s’han previst fins a tres passis (a les 19:00h, a les 19:45 h i a les 21:15 h ) per poder veure els balls de lluïment de Bèsties i danses. L’activitat serà gratuïta, però amb reserva prèvia i el calendari previst és el següent:

  • A l’Escola Joan Rebull, amb els gegants Els Vitxets, la Víbria els balls de Pastorets, Cercolets i Prims i l’Àliga de Reus.
  • A l’Escola Marià Fortuny, amb els gegants Japonesos i Negres, el Drac de Reus, els balls de Mossèn Joan de Vic, Valencians i Galeres i els Nanos de Reus.
  • A l’Escola Pi del Burgar, amb els gegants Moros, el Lleó de Reus, els balls de Gitanes, Sederes i bastons de l’Esbart Santa Llúcia i la Mulassa.
  • I finalment, a l’Escola Teresa Miquel i Pàmies, amb els gegants Indis, el Basilisc, els balls de bastons de l’Orfeó Reusenc i de Cavallets, el Carrasclet i la colla castellera Xiquets de Reus.

Una de les novetats d’aquestes Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia és que l’activitat tradicional torni al passeig Misericòrdia, on es combinaran grades i cadires per poder veure el Seguici Festiu el dia 25 de setembre a partir de les 12:00 h. Els espais estan delimitats per sectors i les entrades es posaran a disposició del públic a partir del 17 de setembre. En el mateix espai, la Baixada del Ball de Diables de Reus es farà a les 19:30 h. I, el dia 23 de setembre, a les 18:30 h, hi haurà el Seguici Petit.

Per acabar el dia 25, també hi haurà l’actuació castellera dels Xiquets de Reus, just abans de l’encesa de la Víbria i el Drac, seguida de la Carretillada de Misericòrdia a càrrec del Ball de Diables. Es farà tot com un sol acte i amb la mateixa entrada, amb cadires al voltant de la rotonda de davant del santuari.

Una altra de les activitats molt esperades al voltant de Misericòrdia és l’Exposició de Bonsais, que es farà al Jardí de la Casa Rull del 18 al 25.

Festival Reggus a la Palma

A la Palma, a banda d’acollir el Festival Reggus en la seva 28ena edició el dia 24, també hi haurà el Carro dels Romanços juntament amb el Canó de Festesels dies 22 i 23;  l’actuació del Ball de Marcos Vicente amb 2 passis el dia 21, i una exhibició de bandes de cornetes i tambors el dissabte 18.

El dia 24, i per completar les revetlles, a la plaça d’Anton Borrell, hi haurà l’actuació de l’orquestra Nova Blanes, amb concert de tarda i de vespre.

Un altre dels espais de la festa es concentrarà a la bassa del Mas Iglesias on hi haurà els espectacles familiars. Seran els dies 21 i 22, amb els espectacles Danscircant de la companyia Sac Espectacles, i un espectacle per reciclar de mà de La Residual.

Un dels espais on s’hi han concentrat també activitat és a la Prioral de Sant Pere. El dia 12 amb un concert d’orgue positiu amb Soledad Cardoso i Izumi Cando. El dia 17 amb Misericòrdia, de Reus al Cel, a càrrec de l’Orfeó Reusenc, que en aquesta ocasió farà dos passis, un a les 7 de la tarda i l’altre a dos quarts de nou del vespre, i finalment, la desena edició del festival Guitarreus, el diumenge 19, amb el grup Cantahualpa i amb l’artista David Callau que pintarà un quadre en directe acompanyat per les guitarres d’Alfredo Panebianco i Vania del Mónaco.

Ball de Sant Miquel

El foc tindrà també el seu moment amb la representació del Ball de Sant Miquel a càrrec del Ball de Diables, el dia 17 a la Palma, i el dia 18 amb una cercavila de foc al voltant del Mercat Central amb la participació dels elements de foc de la ciutat (Bous de Foc, la Vedella de Foc, la Víbria, el Ball de Diables, el Ball de Diables Infantil el Drac, el Drac petit, la Cabra i la Cabra petita)

El diumenge 19 hi ha dues activitats més, una al Santuari de Misericòrdia, el 55è Aplec Baix Camp amb les cobles Jovenívola de Sabadell i Reus Jove i a la tarda, a més la Contemporània, i l’altre a la Palma amb la cantada d’havaneres amb els grups locals Sons del Mar, Les Veus de Reus, Sopa de Peix i Balandra.

Per finalitzar, i fora de programació, el cap de setmana posterior, l’1 i 2 d’octubre al Teatre Bartrina, es farà la mostra de claqué d’Aquí i la 33ena edició de la Nit de Claqué, el mateix cap de setmana que també es farà la Trobada de bandes històriques el dia 2 a la plaça d’Anton Borrell.

Comenta aquest article