Cultura

Teatre

La companyia cambrilenca Matito estrena l'espectacle familiar «Tomasa: La Xatarrina», un homenatge a les àvies de tota la vida

El director i productor de l'obra és el cambrilenc Arnau Colom qui va explicar que, "fem el cicle de l'any i fem un paral·lelisme amb el cicle de la vida; és un homenatge a les àvies"

Per Berta Ruiz

Imatge de l'espectacle, ahir a la tarda, al parc del Pinaret
Imatge de l'espectacle, ahir a la tarda, al parc del Pinaret | Berta Ruiz

El parc del Pinaret va ser l'escenari, ahir a la tarda, de l'estrena de l'espectacle familiar "Tomasa: La Xatarrina" de la companyia cambrilenca Matito. Va ser un espectacle de teatre de carrer protagonitzat per un titella de 3,5 metres que és una àvia. "En part, és una mica l'àvia de totes les àvies" comentava a revistacambrils.cat, el cambrilenc Arnau Colom –director i productor de l'obra–. L'espectacle va comptar amb quatre actrius manipuladores –Aida Moré, Clara Algaba, Andrea Pellejero i Alba Valldaura– que li donen vida, la mouen i li posen veu a una historieta cíclica. "Comença a la primavera, passa per l'estiu, la tardor i l'hivern. Fem el cicle de l'any i fem un paral·lelisme amb el cicle de la vida. És un homenatge a les àvies. Està una mica inspirat en la meva àvia, però tampoc és un espectacle biogràfic; vaig agafar el nom perquè m'agradava i també el seu tarannà... És un homenatge a les àvies que vestien bata a l'estiu –ara sembla que aquesta peça de roba estigui en perill d'extinció–. És homenatge a aquelles àvies que no van poder triar un futur, que s'havien de casar quan tocava, tenir canalla, estar per casa...i ser feliç amb allò que tocava en comptes d'allò que elles podien aspirar o si es van atrevir mai a aspirar a alguna cosa".

L'obra narra –amb la veu de les actrius i música– el pas de la vida: la primavera és el naixement i l'hivern és la mort. "Té un punt molt nostàlgic i tot agafa una dimensió molt poètica" explica Colom. El cambrilenc va idear l'espectacle i s'ha fet càrrec de la producció i construcció del titella. A més, l'espectacle compta amb el text de Maria Climent i la música de Jordi Fusté i el Josep Lanau –integrant del Quico el Cèlio, el Noi el Mut de Ferreries–. La d'ahir va ser l'estrena de l'espectacle i la propera parada serà a la Fira Mediterrània de Manresa, a principis d'octubre.

Imatge del titella gegant i de les quatre actrius que el manipulaven (Foto: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article