Societat

Festa Major

Els Quicos protagonitzen un Pregó molt entranyable que enceta una Festa Major en procés de recuperació

El Pregó, amb les entitats festives, els Quicos i la posterior tronada, va suposar el tret de sortida a la programació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, ahir al vespre a la plaça de l'Ajuntament (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

Per Lluís Rovira i Barenys

Els Quicos, ahir, dalt de l'escenari de la plaça de l'Ajuntament on van fer el Pregó de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí
Els Quicos, ahir, dalt de l'escenari de la plaça de l'Ajuntament on van fer el Pregó de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí | Lluís Rovira i Barenys

El Pregó, amb les entitats festives, els Quicos i la posterior tronada, va suposar el tret de sortida a la programació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, ahir al vespre a la plaça de l'Ajuntament. Un cop més, la pluja va posar la dosi d'incertesa quan va fer acte de presència just abans de l'hora prevista per iniciar l'acte. Per sort, el xàfec va ser puntual i amb una mitja hora de retard es va poder començar el Pregó. Així doncs, l'aigua va posar el pròleg a l'acte i el foc de la tronada va posar el punt i final.

Les entitats festives van ser les protagonistes de l'inici de l'acte i van oferir un tastet de les seves evolucions. Els primers a actuar van ser el ball de bastons amb dues peces. A continuació la colla gegantera Tota l'Endenga amb els seus grallers i timbalers van fer ballar el Pere i la Camí i, finalment, els diables Cagarrieres van fer una encesa de la Galera de Foc amb l'acompanyament del seu grup de timbalers. I això va ser tot, pel que fa a les entitats. Mentrestant, una representació dels Xiquets de Cambrils lluint les seves camises van rebre el reconeixement del públic tot recordant que la seva activitat castellera continua restringida.

Camí Mendoza, alcaldessa: "Us trobàvem a faltar"

Tot seguit va ser l'alcaldessa, Camí Mendoza, qui va fer un parlament en el que va destacar la recuperació de l'activitat de les entitats festives ni que fos en forma d'aquest "tastet" i va afegir "us trobàvem a faltar". L'alcaldessa també va tenir un record cap a la gent del Montsià que ha patit els estralls dels aiguats d'aquesta setmana i el públic present a l'acte va dedicar un aplaudiment en senyal de solidaritat. L'alcaldessa, finalment, va deixar pas als convidats a fer el pregó, el grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Els Quicos: "Quan necessiteu que plogui ens aviseu a naltros"

Els Quicos, com es coneix popularment el grup, van pujar a l'escenari amb els seus instruments i de seguida es van posar el públic a la butxaca amb els diàlegs que ofereixen Quico el Cèlio i el Noi. Primer que tot van agrair el reconeixement que havia fet el públic cap a la gent de l'Ebre en motiu dels recents aiguats i van agrair les paraules de presentació que els havia fet el Josep M. Pallisé. També van recordar que l'any 2018 ja van venir a fer un concert dins la programació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí però només van poder interpretar una cançó ja que la pluja els va fer plegar, "així que si algun dia necessiteu que plogui, ja ho sabeu, ens aviseu a naltros", va dir el Quico.

Per començar el concert van interpretar "Lo carrilet de la Cava", cançó amb la que van fer participar el públic. Tot seguit van cantar "Cullerots i Forquilles" i, just després, van centrar la seva actuació en el pregó pròpiament dit i ho van fer amb uns versos creats per aquesta ocasió i musicats en forma de Romanç de cec, tal com feien uns personatges medievals que cantaven i narraven l'actualitat a la vora dels mercats. Els Quicos, ben assessorats a nivell local, van dedicar els versos a la idiosincràsia local dels Vileros i Mariners i a exaltar la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. El públic els va recompensar amb un sentit aplaudiment. Finalment van interpretar dues peces més; "Dies de festa" i el popurri de jotes encapçalades pel clàssic "De Roquetes vinc". Un cop acabat el concert dels Quicos es van disparar uns canons de confeti i es va encendre la tronada.

 

L’Apunt

Lletra del pregó dels Quicos
Aquesta és la lletra feta pels Quicos que van adaptar a la música de romanç de cec i que van interpretar ahir en el Pregó:

Al mig de la via Augusta
d'esta vila marinera
van trobar un dia una verge
a sota d'una palmera

Per esta casualitat
lo poble va decidir
que li dirien per sempre
Mare de Déu del Camí

Tant va ser l'alegria
i tanta la devoció
que es patrona de Cambrils
i de la Festa Major.

I cada mes de setembre
com aquí són molt festerus
tothom surt a celebrar-ho
tant Mariners com Vilerus

Los que viuen a la platja
ara mos han fet saber
que tenen la sang salada
però el cor de mariner

I els vilerus reivindiquen
les arrels originals
i diuen que els de la Vila
són al cent per cent locals

Matrimonis d'uns i altres
ara en fan un ball parlat
ple d'ironia i de gràcia
de draps bruts i llibertat

Per posar llum a la nit
d'una vila tan festera,
surten dos bèsties de foc:
la Farnaca i la Galera.

Quina cosa més bonica
fage bon temps fage fresca
que quan s'acaba l'estiu
tot Cambrils està de festa.

gent de camp i gent de mar
vilerus i mariners
tornen a omplir d'alegria
platges, places i carrers

Per acabar este romanço
dos crits ben plens d'emoció
Visca per sempre Cambrils
Visca la festa major.