Camp

Fauna

Els Agents Rurals capturen un exemplar de pitó reial a Tarragona

Per Redacció

Imatge de l'exemplar de pitó reial caputada a Tarragona
Imatge de l'exemplar de pitó reial caputada a Tarragona | Cedida (Mossos d'Esquadra)

Els Agents Rurals van capturar un exemplar de pitó reial (Python regius) que estava sota una furgoneta estacionada al barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. El passat 19 d’agost, es va rebre un avís de la Guàrdia Urbana de Tarragona de la presència de la serp a la via pública i els Agents Rurals es van desplaçar fins al lloc i van capturar l’animal, que estava enroscat a la llanta del vehicle. L’exemplar, del qual se’n desconeix la procedència, no estava identificat amb microxip i ningú l’ha reclamat. Va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent.

La tinença d’aquesta espècie està  egulada per la Llei de Protecció dels animals de Catalunya, que obliga els seus propietaris a mantenir-los en instal·lacions que garanteixin bones condicions higienicosanitàries, de benestar i seguretat, amb mitjans suficients que impedeixin que puguin escapar-se. No impedir la fugida d’una serp està tipificat com una infracció greu a la Llei de Protecció dels Animals de Catalunya i està sancionat amb multa de fins a 2.000 euros.

Inclosa al Catàleg d’Espècies Exòtiques Invasores

A més la pitó reial està inclosa al Catàleg d’Espècies Exòtiques Invasores des del març del 2019, quan es va aprovar una modificació del Reial Deccret 630/2013 que també afegia en el llistat d’espècies exòtiques invasores el porc vietnamita (Sus scrofa domesticus), el varà de la sabana (Varanus exanthematicus) i la tortuga de la península (Pseudemys peninsularis). La inclusió en aquest catàleg implica que queda prohibida la tinença, el transport, el tràfic i el comerç d’aquestes espècies.

Els propietaris de serps pitó adquirides abans d’aquesta normativa les poden mantenir però n’han d’informar a la Generalitat abans de l’1 de gener del 2022. La pitó reial és una serp no verinosa que té una mida màxima d’1,2 metres de llarg i que no està present al medi natural a Catalunya. És provinent de l’Àfrica tropical i és utilitzat com a animal domèstic. L’any 2020 els Agents Rurals van capturar 4 exemplars d’aquesta espècie a Catalunya.

Comenta aquest article