Informació general

Comerç

Els comerciants de la costa tarragonina demandaran la Generalitat per les restriccions horàries «injustificades» i reclamaran compensacions econòmiques

Els municipis afectats reclamen i insisteixen que la Generalitat aixequi "immediatament" les restriccions horàries als establiments comercials tenint en compte que el TSJC ja va tombar el toc de queda

Per Berta Ruiz

Foto de grup dels representants polítics de Salou, Cambrils i Vila-seca, juntament amb el president de PIMEC Comerç Tarragona i les associacions de comerciants de la demarcació
Foto de grup dels representants polítics de Salou, Cambrils i Vila-seca, juntament amb el president de PIMEC Comerç Tarragona i les associacions de comerciants de la demarcació | Berta Ruiz
Els comerciants dels municipis turístics de la costa tarragonina presentaran una demanda contra la Generalitat per les restriccions horàries decretades per frenar la covid-19 i reclamaran compensacions econòmiques per les pèrdues que està patint el sector. Així es va exposar, ahir al matí, en una roda de premsa que va tenir lloc a l'Ajuntament de Salou. Aquesta va anar a càrrec de l'alcalde de Salou –Pere Granados–, el president de PIMEC Comerç de Tarragona –Florenci Nieto–, el regidor de Dinamització Econòmica de Salou, Hèctor Maiquez; el regidor de Promoció Econòmica de Cambrils, Oliver Klein; i la regidora de Comerç de Vila-seca, Manuela Moya. També hi van assistir una desena de representants d’entitats comercials i empresarials dels diferents municipis com: Salou, Cambrils, Vila-seca – La Pineda, Tarragona, Reus, Calafell, Altafulla i El Vendrell.

Pere Granados, alcalde de Salou: "Aquesta restricció no està justificada i està fent molt de mal al comerç de la costa"

Els presents a la roda de premsa van afirmar que les mesures són "injustificades" i que no suposen cap millora contra la pandèmia i, en canvi, els han comportat una caiguda de la facturació del 40% respecte el 2019. Van lamentar els perjudicis econòmics que els comporta tancar els negocis a les 22 hores de la nit i no poder allargar l'horari fins a les 00 hores. Recordem que aquesta mesura va ser imposada pel Procicat. Novament, van reclamar i van insistir al Govern de la Generalitat que aixequi "immediatament" les restriccions, tenint en compte que el TSJC ja va tombar el toc de queda. L'alcalde de Salou –Pere Granados– va criticar que "aquesta restricció no està justificada i està fent molt de mal al comerç de la costa. Continuarem demanant el paquet d’ajudes per compensar la baixada de l’activitat econòmica dels comerços i sol·licitarem el cessament total, absolut i immediat de qualsevol tipus de restricció a les activitats comercials i empresarials, tant dels municipis de costa com de l’interior". L’alcalde va manifestar que "com a Administració pública, donem ple suport a la demanda".

Florenci Nieto, president de PIMEC Comerç Tarragona: "Es presentarà un contenciós contra la Generalitat pel dany que les mesures restrictives estan fent al comerç"

Per la seva part, el president de PIMEC Comerç a Tarragona –Florenci Nieto– va anunciar que "es presentarà un contenciós contra la Generalitat pel dany que les mesures restrictives estan fent al comerç de proximitat" i va obrir la possibilitat a fer "una gran macrodenúncia" per haver impedit als comerciants la seva tasca de treballar. Va qualificar la situació de "dramàtica i insostenible" i va manifestar que, malgrat que la temporada estival més forta ja s'està acabant, aquesta reclamació es presentarà properament perquè els empresaris consideren que, amb la decisió del TSJC de rebutjar el toc de queda sol·licitat per la Generalitat, tenen arguments jurídics per també acabar amb les restriccions horàries a les botigues. Nieto també va dir que alguns comerciants han hagut de baixar la persiana i que fins i tot n'hi ha que "han hagut d'anar a Càritas a buscar bosses de menjar per a les seves famílies". "Els polítics de la Generalitat tenen el deure de mirar pel nostre comerç", va manifestar. També va avançar que demanaran el suport als ajuntaments de la demarcació.

Oliver Klein, regidor de Promoció Econòmica de Cambrils: "Estem molt preocupats per la pandèmia i també pels 'botellons', però no és per culpa del comerç"

Per altra banda, el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Cambrils –Oliver Klein– va manifestar tot el suport al sector comercial i va lamentar les afectacions econòmiques que les restriccions estan tenint. Segons va dir, "les dues hores de tancament imposat causen molt de perjudici a les nostres ciutats en les què hi ha una excepció turística. Aquesta excepcionalitat de la nostra zona s'hauria d'haver tingut en compte. Evidentment, estem molt preocupats per la pandèmia i també pels 'botellons', però no és per culpa del comerç. Ja vam fer alguns gest a la Generalitat per manifestar que aquestes mesures no eren positives; no ens han fet cas i ja estem a finals d'agost. Avui, hem volgut mostrar aquesta unió del comerç de la demarcació i fer arribar la nostra queixa perquè aquestes restriccions no s'allarguin més".

Manuela Moya, regidora de Comerç de Vila-seca: "Si aixequem la veu de manera unànime, el Govern ens ha d'escoltar"

En la seva intervenció, la regidora de Comerç de l’Ajuntament de Vila-seca, Manuela Moya, va assenyalar que "tornem a insistir en la necessitat de la rectificació d’algunes mesures que considerem que no s’ajusten a les necessitats reals, ni de l’activitat econòmica ni tampoc de l’emergència sanitària que estem vivint. Les mesures s'han d'eliminar. Moya també va lamentar que "el mal ja s'ha fet" i va demanar "mesures compensatòries". "Si aixequem la veu de manera unànime, el Govern ens ha d'escoltar", va afegir. Finalment, la regidora vila-secana va remarcar que "els ajuntaments som al costat del teixit empresarial per donar un suport que, des del moment zero, estem oferint, amb unes reivindicacions que considerem, absolutament, justes".

Hèctor Maiquez, regidor de Dinamització Econòmica de Salou: "Les pèrdues són molt elevades"

Per últim, el regidor de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament de Salou, Hèctor Maiquez, va reclamar que "el comerç a les localitats turístiques és prou important com perquè se'l tingui en compte, en general, per part de totes les administracions". També ha dit que les ajudes han de ser "reals, ben organitzades i ben treballades, perquè les pèrdues són molt elevades".

Associacions de comerciants d'arreu de la demarcació

A la roda de premsa també va assistir el president de la Unió de Botiguers de Cambrils, Tomàs Sierra; la presidenta de l’Associació de Dones Empresàries i Emprenedores de Tarragona, que forma part de la Business Profesional Women (BPW), Sonia Mateo; la vicepresidenta de l’Associació de Comerciants El Tomb de Reus, Gemma Molné; el president de Forum Calafell, Associació Empresarial, Josep Soria; el president de l'Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d'Altafulla (ATECA), Josep Maria Lloret; acompanyat del vicepresident, Alejandro Francino; el president del Centre d'Iniciatives i Turisme del Vendrell (CIT), Salvador Rodriguez Catalán; la vicepresidenta de l’Associació Shopping Salou Comerciants i Empresaris, Laura Capuz; la presidenta de l’Associació Empresarial Turística de Salou (ASETS), Elaine Mcparland, i Sonia Magriñá, tresorera; el president de l’Associació de Marxants de la demarcació de Tarragona, Josep Gómez; i el president de l’Associació d’Empresaris i Comerciants de La Pineda, Alberto Rodríguez.

Un moment de la roda de premsa celebrada ahir al matí a Salou. D'esquerra a dreta: Oliver Klein, Hèctor Maiquez, Pere Granados, Florenci Nieto i Manuela Moya

 

Comenta aquest article